Japanska underverk i svart och rött från Nikka

nikka-pure-malt-red-black-box
Nikka, eller Det stora japanska juicebolaget som förkortningen egentligen betyder, är på många sätt orsaken till den japanska whiskyns segertåg över världen. Den noggrannhet varmed Nikka tillverkar sin whisky har blivit stilbildande. Nu kommer två till från soluppgångens land – en svart och en röd…

Förutom skotska Ben Nevis så äger Nikka de två japanska destillerierna Miyagikyou och Yoichi. De båda destillerierna producerar var för sig ganska olika typer av whisky och det är deras skilda husstilar man utnyttjar i sin så kallade ”colour series”. Med varsam hand har blandat olika proportioner av Yoichi och Miyagikyou.

Nikka Pure Malt Red (nr 11230, 50 cl, 569 kr) innehåller till största delen singelmalt från Miyagikyou medan Nikka Pure Malt Black (nr 11270, 50 cl, 569 kr) till största delen blandas av malt från Yoichi. I båda fallen är whiskyns medelålder cirka 10 år. Den svarta har en något mer rökig karaktär i traditionell Yoichi-stil medan den röda är mer typisk japansk i orökt fruktsöt stil.

Både Nikka Pure Malt Black och Nikka Pure Malt Red släpps på Systembolaget den 21 oktober.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!