Vi har testat Kilchomans senaste nyhet!


Ny whisky med smak av rök, vanilj och fruktsötma i en härlig dans! Kilchoman Sauternes Cask Matured är den tredje utgåvan i serien där destilleriet experimenterar med lagring på fat av ovanligare slag. Denna gång är det Sauternesfat från det anrika slottet Château d’Yquem i Bordeaux som spelat huvudrollen.

Kilchoman Sauternes Cask Matured har lagrats drygt fem år på Sauternesfat och totalt har man buteljerat 6 000 flaskor. I serien har man tidigare lanserat Port Cask Matured (2014) samt Madeira Cask Matured (2015). I sedvanlig Kilchomananda är produkten naturlig i färgen och icke kylfiltrerad.
Kilchoman Sauternes Cask Matured lanseras som en webblansering exklusivt den 3:e februari 2017. Det handlar om sammanlagt 180 flaskor.

Smaknoter från vår provning
Härlig tydlig rök i doften. Efter en kort stund av sniffande uppenbarar sig en tydlig söt malt och vaniljdoft likt en vaniljbakelse med marmelad penslat över den.
I smaken känner vi igen samma smaker men mycket tydligare: rök, vanilj, marmelad. En lite kärv, kryddig smak från faten infinner sig. Därifrån känner vi också en vinös nästan likörlik ton som balanseras in väl i röken. Det är inte alltid sauternesfat funkar så bra i whiskysammanhang. I det här fallet får den helt klart en stjärna på vår himmel.

Kilchoman Sauternes Cask Matured
Systembolagsnummer: nr 40402
Pris: 929 kr
Tillgång: 180 flaskor
Poäng: 8,3p/10p

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.

Verifierad av MonsterInsights