Dubbla fat gav dubbelt guld för Doorly’s rom


Foursquare Distillery på Barbados både äger och tillverkar Doorly’s samt släpper en del lanseringar under namnet Foursquare. Förra året gav deras teknik med dubbla fat guld vid två tävlingar.

2016 utsågs Foursquare Distillery till bästa romproducent i två av spritvärldens mest välrenommerade tävlingar (International Wine and Spirits Competition samt International Spirits Challenge). Detta är få förunnat och väldigt ovanligt. Bidragande faktor till detta är Doorly’s XO och Foursquare Zinfandel Cask Blend. Båda har lagrats på dubbla fat, det vill säga först en typ av fat och sedan en annan. Det här är något som Foursquare Distillery gjort sig kända för. Det ger extra mycket karaktär och uppskattas av konnässörer världen över. Bägge dessa rom är dessutom naturliga utan tillsatt socker vilket idag är relativt ovanligt på den svenska marknaden.

Doorly’s XO (70 cl, 40 %) destilleras med traditionella metoder och grundlagringen sker i 6 år på gamla bourbonfat vilket ger de typiska ek- och vaniljinslagen. Därefter har den lagrats i drygt ett år på vad som varit Olorosofat. Något som ger såväl den djupa färgen som smakerna av nötter och torkad frukt.

Foursquare Zinfandel (70 cl, 43 %) är lagrad i hela 11 år och består av två delar. En del lagrad i 11 år på Bourbonfat och en del som först lagrats i 5 år på Bourbonfat och därefter 6 år på gamla Zinfandelfat. Detta ger en karaktär där de fruktiga och nästan bäriga inslagen av vinet tydligt ackompanjerar de klassiska smakerna av vanilj, arrak och tropisk frukt.

Doorly’s XO
Nr: 538
Pris: 399 kronor

Foursquare Zinfandel
Nr: 48998
Pris: 663 kronor
(Lanseras i begränsat antal den 7 juli.)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!