Kaffeporter och gose från Estland


Bland Ölnyheterna i förra numret av vår tidning (AoW #2) kunde ni läsa om det estniska spännande bryggeriet Põhjala, vars coffeeporter Must Kuld Colombia finns på Systembolaget. Nu på fredag (19 maj) är det dags för Meri – en gose.

Must Kuld Colombia Coffee Porter har en alkoholhalt på 7,8 procent. Must Kuld betyder ”svart guld” och finns i deras ständiga utbud, men kaffevarianten är en ”specialare” som bryggts med kaffebönor av sorten Caturra från Fina La Chorrea i Columbia.

Nu på fredag kommer alltså Meri, som betyder ”hav” på estniska – om man nu ska lita på Google Translate. Det är en mjölksyrejäst gose som är bryggd med korianderfrön och rosa havssalt från Himalaya. Smaken beskrivs som ”Nyanserad, syrlig” och doften som kryddig med inslag av aprikos, hjortron, bergamott och just koriander.

Põhjalas öl kommer via Original Brands STHLM, som för övrigt just vunnit en av årets julölsofferter med Põhjalas Jöuluöö. Tror ni att namnet betyder ”julnatt” så har ni alldeles rätt. Nu är det ju tack och lov långt till jul, men det kan ju vara kul att ha något gott att se fram emot.

Meri
Nr: 11254
Volym: 33 cl
Pris: 29,60 kr

Must Kuld Colombia
Nr: 11599
Volym: 33 cl
Pris: 42,30 kr

Foto: Renee Altrov

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!