Frågor & Svar – Förvaring, vatten & ekfat


Intresset för whisky är stort och frågorna är tidvis många. Här samlar Allt om Whisky några av de frågor vi får in till redaktionen, för att fler ska kunna få svar på sina funderingar. Har du några frågor du önskar ställa så maila till info@tastynews.se och skriv Frågor & Svar i ämnesrutan.


Hur förvarar jag min whisky på bästa sätt?
Peter Berglind, Linköping

Hej Peter
Whisky är inte alls lika känsligt som vin och behöver inte lagras i vinkylar eller liknande. Den bör dock stå mörkt, gärna i sina tuber eller kartonger. Whisky bör inte utsättas för direkt solljus dels för att hög temperatur i flaskan kan påverka innehållet negativt, men också för att ljus bleker etiketterna. Öppnad whisky är känsligare, en öppnad whisky utsätts för syre och då sker en oxidation som på sikt bryter ner etanolen. Hur fort detta går är beroende på hur mycket luft/whisky det finns i flaskan och hur tät korken är. Men oxidation är knepigt, det finns mycket whisky som vinner på att oxideras, i synnerhet ung whisky. En tumregel är dock att dricka ur flaskan man öppnat inom ett år.


Vad säger experterna, är det inte fånigt att droppa vatten i whisky när man dricker den?
Elisabeth Norén, Tumba

Hej Elisabeth
Din fråga kan besvaras med både ett bestämt ja och ett lika bestämt nej. Dricker whisky gör man som man vill. Gillar man stark whisky är det ju dumt att hälla vatten i den. Men man ska skilja på att dricka whisky och att prova whisky. Vill man uppleva och analysera en whiskys hela potential så är det direkt dumt att inte vattna den och se hur man upplever den på olika alkoholnivåer. All whisky förändras med lite vatten, mycket whisky blir bättre med vatten. Några droppar kan förändra den totalt. Vatten är ett lösningsmedel som frigör doft- och smakämnen. Tänk på hur mycket naturen doftar efter några regnstänk en varm och torr sommardag. Att inte vattna en whisky under en provning är som att provköra en bil utan att lägga i högsta växeln.


Varför lagrar man inte whisky på annat än ekfat?
Lars-Anders Rydén, Sundsvall

Egentligen finns det två svar på frågan. Skotsk whisky måste enligt en lag från 1916 lagras minst tre år på ekfat. Innan dess använde man i någon mån fat av andra träslag som kastanj och andra lövträd. Det sägs fortfarande finnas sådana mycket gamla och numera uttjänta fat i bruk. Den skotska EU-lagen gäller också inom EU. Dock med undantaget att ”casks of oak” felöversatts till ”casks of wood”. Legalt skulle man alltså kunna kalla maltsprit som producerats utanför Skottland och som lagrats på annat träslag för whisky. Dock har eken egenskaper som gör den unik. Den är både porös och tät vilket innebär att whiskyn kan vandra i porerna utan att den avdunstar helt eller läcker ut ur fatet. Dessutom bidrar eken med smaker som utvecklar whiskyn positivt. Andra träslag skulle inte göra detta och är dessutom ofta olämpliga eftersom de är giftiga. Men det förekommer lagring på andra träslag vid destillerier i exempelvis USA, och här i Sverige lagrar som bekant Hernö Gin en av sina prisbelönta sorter på en-fat.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!