Frågor & Svar – Glas, bullformar & Cask Strength


Intresset för whisky är stort och frågorna är tidvis många. Här samlar Allt om Whisky några av de frågor vi får in till redaktionen, för att fler ska kunna få svar på sina funderingar.
Har du några frågor du önskar ställa så maila till info@tastynews.se och skriv Frågor & Svar i ämnesrutan.

Det finns många whiskyglas att köpa. Spelar det någon roll vilken typ av glas man har?
Thomas Andersson, Sollentuna

Glencairnglas

Hej Thomas
Nej, det gör det egentligen inte. Dricka whisky kan man göra ur vilket glas som helst. Till och med ur ett tandborstglas på ett hotellrum. Men man måste skilja på att prova och att dricka whisky. Vill man prova whisky är det av yttersta vikt att man har bra glas. Det ska vara tulpanformat, gärna ha en smal öppning som koncentrerar aromerna. Det ska också ha en bred botten så att whiskyn både exponeras för mycket syre och lättare kan värmas i handen. Att höja whiskyn några grader med handvärmen är betydelsefullt för hur man upplever smakerna. Det finns många tillverkare av whiskyglas, men uppfyller man dessa kriterier så spelar valet av sort mindre roll. De flesta whiskyklubbar använder Portoglaset, eftersom de i regel är relativt billiga i inköp, i alla fall om man köper större mängder. Skotska destillerier använder oftast det berömda Glencairn-glaset, som har bra form och är tåliga. Glencairn är också vanligt på pubar och restauranger. Man kan köpa dessa glas hos många återförsäljare, men se upp – det lönar sig att kolla pris på nätet.

Jag har sett att många whiskyprovare lägger lock eller bullformar ovanpå glasen när man provar, varför då, och behövs det?

Mats Karlsson, Växjö

Hej Mats
Egentligen inte, nästan all whisky mår bra av att exponeras för syre. I synnerhet gäller det ung whisky där så mycket oxidation som möjligt bidrar till att runda av kantigheter och oönskad spritighet. Har man många glas på en provningsbricka kan i och för sig ett lock i någon mån förhindra att aromer blandas i rummet, men det är egentligen bortom vår sensoriska förmåga att uppleva hur detta påverkar whiskyn när man sätter näsan till ett glas och doftar på den. Så de positiva effekterna av att låta whiskyn stå och lufta, gärna länge, minst en halvtimma, överträffar nyttan av bullformar och lock.

Jag har en cask strength-whisky på 41,8 procent, hur är det möjligt, det brukar vara mycket högre?
Martin i Göteborg

Hej Martin
Cask strength betyder ofta att whiskyn är mycket stark. Nästan all whisky vattnas ner till 40 eller 43 procent. Men begreppet cask strength har egentligen inget med alkoholhalten i sig att göra, det enda det säger är att whiskyn är buteljerad i den styrka den hade när den tappades ur fatet. Så i ditt fall har din whisky legat på sitt fat till dess alkoholhalten nådde 41,8 procent.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!