Strålande samarbete & en krispig kall


Det är en rolig tid just nu i whiskyvärlden. Vi ser fler samarbeten mellan företag och över dryckesgränser än någonsin. Kanske det inte är så konstigt att de gör produkter ihop eller i samklang men det blir mer och mer vanligt att de faktiskt är öppna med det. Tidigare har man inte velat gå ifrån sin huvudprodukt och att andra skulle få använda sitt namn på olika vis var otänkbart. Vi såg för något år sedan Mackmyra och Rommärket Plantation jobba ihop och det händer numera liknande roliga upptåg runt om i världen. Man byter fat för slutlagringar och testar högt och lågt.
Nu har det irländska whiskeymärket Teeling gjort ett sam-arbete med det skotska ölmärket Innis & Gunn. Först dök det upp en Innis and Gunn som var lagrad på Teelingfat och nu är det dags för Teeling (som tagit tillbaka faten och slutlagrat sin whisky i faten som tidigare innehållit Innis and Gunns stout).
Teeling har gjort liknande lanseringar tidigare men den här är något i hästväg. Det är få flaskor som får se Sveriges horisont. Cirka 1200 flaskor dyker upp för att vara exakt. De kommer att flyga ut från systembolaget så håll ögonen öppna. Lyckas du knipa en hoppas jag att du bjuder in dina vänner för en trevlig överraskning. Inte helt lätt att gissa slutlagring där.
Doften har en tydlig ton av murrig, mörk malt, kaffe och en bakgrund av vanilj. Smaken bjuder åter på tydlig linje av mörk malt, kaffe och choklad. I eftersmaken ligger kaffesmaken kvar med lite pepprig touch av faten.
Man har verkligen med respekt lyckats använda den irländska whiskeyn som canvas och målat en fantastisk målning av drag från Innis and Gunns stout på den. En personlig, fantastisk whiskey. Med sina 49,3% alkohol är det inte direkt för den hjärtsjuke men helt rätt val om du frågar mig. Den kommer till sin rätt på denna nivå. Tror den hade tappat mycket av sin karaktär och sin lite modiga stil annars.

Teeling Innis & Gunn Cask Single Malt

Pris: 599 kr
Art. nr: 40112

Senaste åren har jag blivit förälskad i obskyra, kluriga öl från småbryggerier runt om i världen. Har det inte varit humlestinna bestar så har det varit weissöl eller ale bryggt med både mor-sans strumpor, humle från himlen, och stjärnor från stjärnbilden Cassiopeja. Nja, inte riktigt kanske men nästan. Ju konstigare ju roligare att testa. Till slut hade jag svårt att finna en lager som fick bli min »just-be-me-beer« . En okomplicerad lager men som var enkel men med en kyss av humle i alla fall. En öl som ingen behövde analysera sönder när jag hällde upp på min balkong med vänner. Inga frågor helt enkelt. Även jag som provar och älskar obskyra öl kan vilja ha bara en krispig kall ibland.

Camden Hells

Pris: 16,90 kr
Volym: 33cl
Art. nr: 1302

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.