Vi smakar på The Macallan ur Gordon & MacPhails Speymalt-serie

Gordon & MacPhails Speymalt-serie är dedikerad till ett enda destilleri: Macallan. Destilleriet som öppnades 1824 har en särskild plats hos Gordon & MacPhail. Nu har vi smakat på den senaste utgåvan.

Doft: Bara att nämna Gordon & MacPhails Speymalt kan få det att vattnas i gommen på många whiskyentusiaster. Vid en första doft är det inte svårt att förstå varför: en vackert komplex och givande sherrykaraktär är det första man möter. Bassetts vingummi, nypolerat trä, romrussin och hasselnötscreme släpper fram mjukare toffee-toner efter ett par minuter. Saftig citrus, mogna apelsiner, grapefrukt och vanilj kommer i andra vågen. En doft som växer för varje minut.

Smak: Mjukt oljig munkänsla med ordentliga trätoner i förgrunden. Citrus och mer av russinen på tungan banar väg för en lång eftersmak. Jag kommer osökt att tänka på fikon och dadlar, innan renare sötma från faten tar över. Det här är en biffig whisky som spelar på de mörka strängarna. Inget subtilt finlir i de höga registren. Skulle funka fint till muller-druiderna i SunnO))) (ok, det är en smal referens, men googla bandet). Eftersmaken lämnar på en fruktig ton, och sista sucken andas sherry igen.

Summering: Snygg, välgjord whisky i en ovanligt lyckad oberoende tappning. Tillräckligt med tyngd för att glädja sherrybombsentusiasterna, men lätt nog att släppa fram mer komplexa drag och destillerikaraktär genom sherrydimmorna. G&M slår till igen med en kvalitetsbuteljering, helt enkelt. Rekommenderas!

The Macallan / Gordon & MacPhail Speymalt
Typ: Single Malt Whisky
Lagring: 1:st fill Sherry
Ålder: destillerad 1998, buteljerad 2017
Styrka: 43%
Nr: 47769
Lanserad: 6 oktober
Pris: 1.269 kr.
Betyg: 8,3/10

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.