5 x Springbank på webben


Den 23 november är det Sverigepremiär för en ny generation av buteljeringar i Springbanks ”core range”. Flaskorna har fått en mer sofistikerad design i linje med de begränsade utgåvorna och recepten har finjusterats. Dessutom lanseras en helt ny bourbonlagring som bjuder på en uppvisning i gräddiga Springbanksmaker.

Springbank skiljer sig från dagens ofta industriellt producerade whisky genom det ålderdomliga hantverket, som golvmältning, rörkylning, lokala råvaror och mycket annat. Den tillverkas i en helt unik destillationsprocess och görs i olika traditionella stilar från den hårt rökta Longrow till den trippeldestillerade helt orökta Hazelburn.

Intresset för Springbank har tidvis gjort det svårt för destilleriet att inte gå i den klassiska fällan och sälja ut sina lager. För några år sedan blev situationen riktigt besvärlig och man tvingades stoppa försäljningen av de mer exklusiva åldersbestämda utgåvorna. Då inledde man ett program för att snabbt kunna återta buteljeringen av äldre utgåvor och man beslutade att whiskyfat i de övre tonåren skulle sparas. Med detta i minnet har Springbank blivit mer försiktiga med att sälja yngre whisky och marknaden får nu helt enkelt anpassa sig till volymer som garanterar en framtida bred portfölj. Därför är den tilldelning Symposion House of Taste nu lanserar av ”New Springbank” det enda de tror sig kunna få inom det närmaste året.

SPRINGBANK 10 YO, 46 % (2017 bottling)

Den klassiska tioåringen är kanske den som allra tydligast framhäver Springbanks husstil. Den är destillerad två och en halv gånger, något som blivit Springbanks signum. Tioåringen buteljeras vid 46 procent och lagras på både bourbon barrels (60 %) och sherryfat (40 %). Destilleriet beskriver den som sitt flaggskepp och den har alla de kännetecken: kryddigheten, apelsintonerna, honungen och den robusta lite rostiga stil som så många Springbankvänner hyllar.
Artnr: 40148-01
Pris: 598 kr
Alkoholhalt: 46 %
Fat: 60 % bourbonfat, 40 % sherryfat
Antal till Sverige: 534 flaskor

SPRINGBANK 15 YO, 46 % (2017 bottling)

Den klassiska 15-åringen har blivit ännu mer klassisk. Receptet har justerats och består av 100 procent sherrylagrad whisky. Det är en mycket kraftfull whisky, med nästan köttiga toner i doften. Den intensiva olorososherryn bidrar med hela sitt register av vinösa toner i kombination. I smaken kommer en sotig och fruktig torvrök som klingar av i en torvig ton av läder.
Artnr: 40150-01
Pris: 969 kr
Alkoholhalt: 46 %
Fat: 100 % sherryfat
Antal till Sverige: 174 flaskor

SPRINGBANK 18 YO, 46 % (2017 bottling)

Springbank 18 YO är en av de ikoniska buteljeringarna. Den har en brödig doft med inslag av marsipan och vanilj. Olorososherry (60 %) blommar ut i smaken med toner av mjölkchoklad, vanilj och honung. I eftersmaken kommer den lätta Springbankröken, torv och en söt behaglig russinklang i nyhyvlad ek.
Artnr: 40151-01
Pris: 1 449 kr
Alkoholhalt: 46 %
Fat: 60 % sherryfat, 40 % bourbonfat
Antal till Sverige: 78 flaskor

HAZELBURN 10 YO, 46 % (2017 bottling)

Den helt orökta, bourbonfatlagrade och trippeldestillerade Hazelburn 10 YO är en elegant honungsmakande, ren och mjuk whisky med gräddkola, äppelpaj och nougat i doften. Eftersmaken tonar bort i en smakfull chokladfinish och en ovanlig gräddig sammetslen nötighet.
Artnr: 40152-01
Pris: 649 kr
Alkoholhalt: 46 %
Fat: 100 % bourbonfat
Antal till Sverige: 204 flaskor

SPRINGBANK 14 YO BOURBON CASK, 55,8 %

En begränsad utgåva som är lite av once in a lifetime. Det är en 100 % bourbonlagrad Springbank, vilket gör lanseringen tämligen unik. Springbank balanserar oftast sina utgåvor med sherryfat. Här möts vi av en gräddig vaniljdoft, vaniljyoghurt och nygräddade munkar. I eftersmaken kommer det kustnära med mineraltoner och en stillsam torvrök.
Artnr: 40149-01
Pris: 948 kr
Alkoholhalt: 55,8 %
Destillerad: November 2002
Buteljerad: Augusti 2017
Fat: 100 % bourbonfat (fresh & refill)
Total produktion: 9 000 flaskor
Antal till Sverige: 534 flaskor

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!

Verifierad av MonsterInsights