BrewDog lanserar ny öl bara för Sverige


Hello My Name is Agnetha är en dubbel IPA smaksatt med svenskarnas favoritbär lingon. Namnet är valt av BrewDogs svenska fans och stavningen är förstås en hyllning till en av Sveriges största kulturella exporter – en annan storslagen Agnetha.

Hello My Name is Agnetha ingår i Brewdogs Hello My Name is- serie som startade 2011 när Sverige som första land fick en alldeles egen öl – Hello My Name is Ingrid, en dubbel-IPA smaksatt med hjortron. Ingrid sålde slut på bara några timmar och svenska BrewDog fans såg till att rösta så att den bryggdes och såldes igen 2016.

Årets omgång av Hello My Name is har lanserats i nio länder runt om i Europa. Norge, Finland, Frankrike, Nederländerna, Spanien, Italien, Tyskland och Irland har nu också fått egna öler smaksatta med frukter med lokal anknytning. BrewDog har även där tagit hjälp av sina lokala fans i respektive land för att sätta namn med rätt känsla och betydelse.

BrewDog är pionjärer när det gäller att ta in kapital och delägare genom crowdfunding och i oktober lanserades den femte rundan av Equity for Punks; BrewDogs crowdfundingserie som slagit otaliga rekord genom åren. Denna gång siktar craftbeerbryggeriet på att samla in upp till 570 miljoner kronor för att finansiera en fortsatt expansion i Europa och runt om i världen.

Sverige är BrewDogs första och största exportmarknad i Europa och i år förväntas man exportera över 15 000 hektoliter öl hit. Det finns fyra BrewDogbarer i Sverige, vilket är flest antal barer i ett land utanför Storbritannien. Den första baren öppnades 2013 på Kungsholmen i Stockholm och numera finns även barer i Göteborg, Malmö samt ytterligare en på Södermalm i Stockholm.

James Watt, grundare av BrewDog kommenterar:
– Vi skulle aldrig ha kommit så långt som vi har gjort om det inte vore för Sverige. Så enkelt är det. Det svenska craftbeersamhället tog emot oss med öppna armar redan från start och har sedan dess varit stora ambassadörer för allt BrewDog står för. Vi belönade deras starka passion med Hello My Name is Ingrid 2011 samt 2016 och äntligen är vi tillbaka med en öl som kommer rocka sockorna av dom alla. Agnetha är vår gåva till grymma svenskar. Hon är kaxig, full av humle och med alla lingon vi har kastat i är hon så svensk hon kan bli. Skål.

Hello My Name is Agnetha lanseras på Systembolaget den 8 december. Pris 34,90 kr, Systembolaget art nr: 11657-03

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!