Old Pulteneys Stroma – likör för en övergiven ö

Långt upp i norra Skottland mellan fastlandet och Orkney ligger en liten ö vid namn Stroma. Öns högsta punkt är 51 meter över havet och den sträcker sig 3,7 kilometer i nord-sydlig riktning, och 2,4 kilometer i öst-västlig riktning. Vid början av 1900-talet bodde där cirka 400 personer. Den konstanta vinden och vågorna från Nordsjön gjorde dricksvattnet bräckt och starka och farliga strömmar omgärdar Stroma och fyren var den ledstjärna som tillsammans med öns lotsar räddade många sjömän.


Numera har människorna flyttat från ön och deras plats tagits över av majestätiska sjöfåglar och sälar som trivs bra i det tuffa klimatet. Kvar finns dock ruinerna av det samhälle som övergavs så sent som på 1960-talet och man kan idag beskåda det som finns kvar av kyrkan, skolan och husen på Stroma.
Historien om Stroma tar inte slut där utan har fått nytt liv genom destilleriet Old Pulteney i staden Wick, bara några få mil från denna mytomspunna ö, där produceras nämligen en whiskylikör vid namn Stroma för att hedra öns befolkning och historia.

Under överinseende av destillerichefen Malcolm Waring blandas utvalda fat av Old Pulteney Single Malt med söta frukter som sedan lagras tillsammans under en tid för att sedan buteljeras. Denna likör har många användningsområden som till exempel drinkbas eller som avec serverad på is, men varför inte göra en god granité ?

Stroma Granité

  • 2 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 6 Passionsfrukter
  • 6 cl Stroma Malt Whisky Liqueur

Gör så här:

  1. Koka upp vattnet och tillsätt sockret, låt svalna.
  2. Pressa saften ur 6 passionsfrukter i sockerlagen.
  3. Tillsätt 6 cl Stroma Malt Whisky Liqueur
  4. Ställ i frysen över natten
  5. Vispa sedan hastigt upp granitén med en visp eller elvisp. Vispen ska skrapa upp fina iskristaller och du behöver inte vispa länge. Du kan också vispa granitén innan den är helt fryst, med ett par timmars mellanrum, så bildas små iskristaller under infrysningen.
  6. Servera i frostade glas.

Old Pulteney Stroma Malt Whisky Liqueur

Nr: 85191
Pris: 302:- (50 cl)
Alkohol: 35%

Läs mer om Stroma och dess fyr hos Lighthouses of Scotland. Här kan du också läsa om fyren på Noss Head nära Wick, Old Pulteneys hemstad.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!