Lågoktanig vit spritdryck: White Lake Special


Den ryska vodkan White Lake lanserades i mars 2017 och har etablerat sig i Systembolagets fasta sortimentet som utmanare till de etablerade ryska och svenska vodkorna. Nu släpper märket en lågoktanig uppföljare – White Lake Special 30 % som är ett destillat med lägre alkoholhalt jämfört med vodkakusinen.

Traditionen att destillera denna typ av spritdryck finns i Ryssland precis som i Sverige och destillatet kan drickas ren eller kryddas efter behag för att skapa olika snapsar.

White Lake Special är vad vi svenskar skulle kategorisera som ett klassiskt brännvin. Det klara destillatet är filtrerat genom vit kvartssand.

Enligt EU-regler måste vodka destilleras till 95 % alkoholhalt och därefter spädas ut till minst 37,5 %. Alkoholhalten i vodka varierar oftast mellan 30 % till 50 %. Den klassiska ryska vodkan är oftast 40 procent. Enligt samma EU-reglemente får därmed White Lake Special 30 % inte kallas för vodka utan kategoriseras istället som vit spritdryck eller brännvin.

White Lake på ryska blir Beloje Ozero och märket har fått sitt namn efter den stora ryska insjön med samma namn. Den ligger 122 meter över havet i nordvästra Ryssland, är 44 kilometer lång och 1 125 km2 stor. Mest känd är den kanske för St. Cyril Lake Monastery-museum i Volgodaregionen. Förra året fick det 508 miljoner rubel för en omfattande restaurering.

White Lake Special

Nr: 3000
Pris: 174 kr (70 cl)
Lansering: 1 juni 2019
Foto: rusoc.club

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!