Melleruds Moderna Ale är här


Melleruds Moderna Ale är humleblommig och balanserad med inslag av citrus, smaker som passar mat från det svenska köket. Under början av maj rullar den ekologiska brygden ut från bryggeriet och anländer på fat till en krog eller restaurang i dina hemtrakter.

Melleruds Moderna Ale på 5,2 procent är en ekologisk Pale Ale. Maltmixen består av pilsner, karamell och münchenermalt. I början på maj lanseras Melleruds Moderna Ale på kran på restaurang, och den 1 september kommer den till Systembolagets beställningssortiment på 33 cl-flaska.
– Melleruds Moderna Ale är en produkt jag filat på under en längre tid med viljan och ambitionen att göra en riktigt smakrik och balanserad Pale Ale. Jag är mycket nöjd med resultatet, säger Richard Bengtsson, chefsbryggmästare på Spendrups.

Melleruds samtliga brygder är 100 procent ekologiska, något som är relativt ovanligt då en öl får klassas som ekologisk även om inte alla ingredienser är det. Just humle är en sådan råvara som är svår att få tag på och ersätts ofta av icke ekologisk humle. Spendrups som äger och distribuerar Melleruds är Sveriges största importör av ekologisk humle och är världens största producent av ekologisk öl.

– Att som bonde våga satsa på att odla ekologisk humle kan vara en ekonomisk risk. För att hjälpa bönderna och för att försäkra dem om långsiktiga och hållbara samarbeten så gör Melleruds långa överenskommelser som säkrar köp av hela skördar i upp till tio år. Det möjliggör en satsning som gynnar bonden, oss och våra konsumenter i längden, säger Richard Bengtsson.

Ekologisk Perle används som bittergiva i koket. Palisade och Jaryllo tillsätts i whirlpool och bidrar med aromer som ger en citrusprofil med bland annat grape. Melleruds Moderna Ale torrhumlas med en blandning av Jaryllo, Citra och Cascade.

– Bryggtekniken bakom Melleruds Moderna Ale är en komplex process som resulterar i en ale med välbalanserade smaker som inte upplevs särskilt ”komplicerade”. Vägen till en harmonisk ale är alltså mer avancerad än man kan tro, säger Richard Bengtsson.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!