GlenAllachie till Selected Malts

Selected Malts-duon på besök på GlenAllachie

Den oberoende svenska buteljeraren Selected Malts berättade vi om i vår tidning (Allt om Whisky nummer 2 2019). Nu utökar de sitt område och blir importörer av GlenAllachie Single Malt Whisky.

Selcted Malts drivs av Mikael Vesterberg och Patrik Barkevall som efter en resa till Islay 2015 beslutade sig att börja buteljera Single Cask whisky och 2017 lanserade de sin första buteljering, en Dufftown från 2008.

Sedan dess har ytterligare nio buteljeringar släppts, alla på 50-centiliters flaskor och buteljerade vid fatstyrka.

Och nu är det alltså dags för GlenAllichie.
Under femtio år var GlenAllachie Distillery ett av många i stort sett anonyma destillerier i Speyside, som inte gjorde något större väsen av sig utan jobbade på oförtrutet och gjorde single malt som till största delen användes i blends som Passport och 100 pipers.

Det grundades 1967 av Mackinlay McPherson. Byggnaderna ritades av S.Lothian Barclay och William Delme-Evans och uppfördes vid foten av berget Ben Rinnes, nära Lour Burn som förser ett flertal dammar på området med vatten som används.

1985 köptes det av Invergordon Distillers som lade ner verksamheten och sedan sålde destilleriet fyra år senare till Campell Distillers.

I juli 2017 köptes det av Billy Walker och hans två partners Trisha Savage och före detta Inver House-direktören Graham Stevenson av dåvarande ägaren Pernod Ricard (Chivas Brothers). Bara någon månad efter köpet lanserade de sina första buteljeringar av från destilleriets stora lager.

Billy Walker och Trisha arbetade tidigare tillsammans i Walkerägda Benriach Distillery Company, som Walker sålde, tillsammans med GlenDronach och Glenglassaugh, till den amerikanska jättekoncernen Brown-Forman 2016.

Redan i augusti kommer de första GlenAllachie hit via Selected Malts.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!

En kommentar

Comments are closed.