Amerikansk whiskeykonst i bokform


Många böcker, bloggar och artiklar har det skrivits vid det här laget om whisky ur alla möjliga (och ibland omöjliga) aspekter. Men ganska så få har uppmärksammat förpackningar och etiketter. Men det har sprit- och vinskribenten Noah Rothbaum gjort med sin bok The Art of American Whiskey. Vi uppmärksammade den för ett par år sedan, men missade ni den då så missa den inte nu.

Noah Rothbaums bok är rikt illustrerad och riktigt kul att bara bläddra i, men läs den för all del också, det är en fascinerande historia Rothbaum berättar om de amerikanska whiskeyetiketternas utveckling från 1800-talet fram till idag. Boken är utgiven av Ten Speed Press. På Adlibris kostar den 186 kronor medan Bokus tar 189 kronor (249 som E-bok).


I begynnelsen handlade det om krus, som användes innan glasflaskorna kom. Många destillerier erbjöd märkta krus till affärerna, som kunderna kunde ta med sig tillbaka och fylla på, som de här två från George Dickel från början av 1900-talet.


1871 blev Old Forrester Whiskey det första destilleriet som själva fyllde förseglade flaskor – för att försäkra konsumenterna om exakt vad de fick.


Under förbudstiden såldes whiskey lagligt som medicin. Som den här Four Roses bourbonflaskan som såldes till en patient i Sparks i Nevada 1924. Etiketten föreskriver att man blandar en halv deciliter whiskey med varmt vatten.


Idag har nostalgi blivit allt populärare. Men romantisk nostalgi fanns det gott om redan tidigt. Här en etikett från början av 1900-talet.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!