Selected Malts – ett passionerat äventyr


På kort tid har den svenska oberoende buteljeraren lyckats släppa sju olika whiskies. De flesta är redan slutsålda. ”Spara inte whiskyn, njut av den istället”, säger Mikael som är en av ägarna och fortsätter: ”Tänk om vi aldrig blir kända i alla fall”.

Det är en kväll i mitten av januari och det är snart dags för whiskyprovning på Ardbeg Embassy i Gamla stan, Stockholm. Kvällens tema är Selected Malts. Det låter som att det ska bli en provning av utvalda malter. Ett urval som provningsledaren valt. Än så länge stämmer allt detta. Men Selected Malts är även ett varumärke, en svensk oberoende buteljerare.

Vad är då en oberoende buteljerare? I whiskysammanhang är det ett bolag som oftast inte har något eget destilleri för tillverkning av whisky. Utan man köper fat från olika destillerier för att sedan buteljera på flaska under det egna varumärket. Ofta kan man läsa på flaskan vilket destilleri som tillverkat whiskyn, men inte alltid. Ibland vill helt enkelt inte destilleriet som sålt fatet med whisky att deras varumärke ska synas på flaskan.

Vilka är då den svenska oberoende buteljeraren Selected Malts? Allt startade så sent som 2015 med att Mikael Vesterberg och Patrik Barkevall, båda hemmahörande i västra delen av Sverige, var på en resa i Skottland. Närmare bestämt ute på den legendariska ön Islay. Under resans alla destilleribesök och upplevelser lärde de känna varandra. Men det stannade inte där, de började även spåna på en idé om att de skulle börja handla med whiskyfat. Vi är nog flera som drömt om att börja buteljera eller tillverka whisky, men vi är få som går från dröm till verklighet.

Patrik Barkevall och Mikael Vesterberg

Deltagarna på Selected Malts-provningen på Ardbeg Embassy förstår ganska fort varför just Mikael och Patrik inte nöjde sig med att drömma om att handla med whisky. Mikael och Patrik är två äkta entreprenörer! De är båda historieberättare som med stor inlevelse och passion låter oss följa med på deras resa från att starta bolaget och om hur de valde ut sitt första fat att buteljera.

Ska man försöka beskriva dem med ett ord blir det eldsjälar.

Redan året efter resan till Islay började Mikael och Patrik att leta fat i Skottland och Sverige. De hade en tydlig vision om vad Selected Malts skulle stå för. Men de erkänner också att det är svårt att hitta bra fat med den whisky man önskar. De har valt att fokusera på fat från destillerier som inte är så kända för den breda publiken.
– Många har en romantisk bild av att vi åker till destilleriet, går in i lagerhusen, provar runt helt fritt för att sedan säga: »Det fatet köper vi!«
Så fungerar det absolut inte, säger Mikael.

– Det är speciella whiskyfatsmäklare som förmedlar faten. Vi som fortfarande är små och okända i whiskyvärlden får naturligtvis inte välja fat först. Men vi skulle aldrig släppa en whisky om vi inte är nöjd med det fat som köpts in, säger Patrik. Då säljer vi fatet vidare till andra köpare.

Mikael och Patrik tummar inte på kvaliteten eller visionen att skapa den whisky de själva tror på. Därför arbetar de ofta med olika typer av finish för att få fram exakt den whisky de vill buteljera och sälja. En Royal Brackla med olorosofinish, Ben Nevis med PX-finish, Craigellachie med amerikansk nyeksfinish. Ja, de är både modiga och lite galna i sina val av vad de vill skapa.

2017 blev Selected Malts registrerat som oberoende buteljerare i Sverige. Sedan start har Mikael och Patrik arbetat stenhårt och de har till dags datum släppt sju stycken olika buteljeringar. När man lyssnar på Mikael med sin breda västkustdialekt, passionerat och ibland ofiltrerat, berätta om deras första buteljering har man svårt att inte skratta och känna sig som en fluga på väggen där och då.

Mikael och Patrik lät tillverka tre stycken 60 liters PX sherryfat i samarbete med Toneleria Rodriguez i Spanien sommaren 2017. De hade även köpt ett fat med 8-9-årig whisky från Dufftown. De fyllde helt enkelt de tre PX-faten med whisky från Dufftown och väntade på att sherryfaten skulle krydda deras Dufftownwhisky.

Efter 5 månader åkte de till Skottland för att prova de tre 60 litersfaten för att se om det hänt något. Om det hade! De fick nästan panik när de provade faten och sötman var riktigt påtaglig. De nästan skrek rakt ut i kör: »Buteljera direkt!«.

Ja, det är tydligt när man hör deras berättelser att de har lärt sig mycket på vägen. Som äkta entreprenörer har de jobbat mot sin vision och dröm, men även gått på några minor på vägen. Mikael och Patrik säger att de inte ångrar sitt beslut att bli oberoende buteljerare. Men de vet inte om de skulle rekommendera sina vänner att försöka. Det är hårt arbete och mycket byråkrati som sliter på tålamod och energi. Vad hände då med de tre 60-liters PX-faten? Om du är ägare av Selected Malts januarisläpp Dailuaine, the young guns series, så har den whiskyn fått sin finish i åtta månader på de tre PX-faten.

Patrik berättar att allt Selected Malts gjort hittills har präglats av deras sätt att tänka kring whisky och hur de vill nå ut med sina produkter.
– Målet kommer alltid vara att få ut det bästa ur varje fat vi köper. Vi vill erbjuda whisky till en bred publik och inte enbart entusiaster, säger Mikael. Vi försöker göra det enkelt. Vi väljer faten, utvärderar, lägger whiskyn på andra fat om vi behöver och blandar för perfektion.

– Vi har ett tydligt mål vad vi försöker få fram i smak, doft och upplevelse, säger de båda. Vi har en stark vilja och tro på det vi gör.
Vi som var med på Selected Malts provning den där kvällen i januari tvivlar inte på att Mikael och Patrik har en stark vilja och tro på vad de vill åstadkomma. Det är tydligt att de brinner för vad de gör.

– Vår egen profil ska synas såväl på insidan som på utsidan, säger Patrik.
Där har ni Selected Malts i ett nötskal.

Jonas är en av Allt om Whiskys stipendiater och har även varit med i flera av våra "Dagens Dram"-filmer. Provar gärna whisky och andra drycker. Erfaren fallskärmshoppare med åtskilliga tusen hopp i bagaget.