Nya Geuze från Hanssens

Oude Geuze

Före detta borgmästaren Bartholomeus Hanssen i den belgiska staden Dworp, ett par mil från Bryssel, bestämde sig 1871 för att brygga lambicöl och från 1896 gjorde han det i en fastighet på Vroenenbosstraat. Den finns kvar än idag och är numera Hanssens Artisanaal, ett av få gueuzeblanderier i Belgien. Blanderi blev det när tyskarna efter första världskriget snodde åt sig all koppar för att tillverka krigsutrustning, då började Bartholomeus istället för att brygga lambic blanda och lagra andra bryggeriers lambic.

1929 tog Bartholomeus son Theo över och 1974 tog dennes son Jean över blanderiet. När Jean 1997 beslutade sig för att dra sig tillbaka var det nära att Hanssens la ner verksamheten, men i sista stund beslutade sig dottern Sidy och hennes man John för att ta över.

Sidy & John

Idag driver de blanderiet under namnet Hanssens Artisanaal. De lagrar och blandar lambic i bulgariska ekfat med en unik bakterie- och vildjästkulturer. En del av faten är över hundra år gamla.

För trettio-fyrtio år sedan fanns det lite drygt fyrtio gueuzeblanderier runt om i Belgien, idag är Hanssens det enda oberoende blanderiet som fortfarande blandar på samma sätt som Bartholomeus gjorde i slutet på 1800-talet – och de använder i stort sett samma utrustning också. Både Sidy och John har fulltidsjobb vid ”sidan om”, så att säga, vilket gör att de kan göra sitt blandande helt oberoende av marknaden och efterfrågan.

Oude Schaarbeekse Kriek

Deras Oude Geuze har vi haft tillfälle att avsmaka i flera omgångar de senaste åren. Nu har precis två nya kommit:

Hanssens Oude Geuze

Nr: 11155
Alkoholhalt: 6 %
Pris: 69 kr (37,5 cl)

Hanssens Oude Schaarbeekse Kriek

Nr: 11161
Alkoholhalt: 6,5 %
Pris: 99 kr (37,5 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!