Cutty Sark – Sjöfararnas och häxornas whisky


Tam O’Shanter heter en av Robert Burns mest berömda texter. Den skrevs 1791 och är en lång episk dikt som handlar om köpmannen Tam. Efter en marknadsdag i Air tar sig Tam några glas med sina vänner. Det blir ganska många glas och kvällen lider. När mörkret lagt sig drar ett fasansfullt oväder in och Tam beger sig hem. Allt hade gått väl om han inte hade fått syn på en Cutty Sark

Det är storm, regn, snö och åska när Tam äntrar sin trogna häst Meg som väntar på honom i ovädret – ”det värsta väder som någon syndare någonsin givit sig ut i”, berättar Burns.

När de närmar sig den förfallna gamla kyrkan i Alloway tycks ruinen stråla av ljus och ljudet av dans och skratt hörs genom den ursinniga stormen. Tack vare en ansenlig mängd whisky innanför västen manar Tam sin häst närmare och synen han får se är otrolig. Döda satar, häxor och trollkarlar dansar till djävulens pipa och festar så vilt att man börjat kasta kläderna. Mitt bland alla anskrämligt fula häxor och gubbar får Tam syn på den unga Nannie Dee, en oerhört förförisk och vacker kvinna som dansar på vingliga ben endast iförd en kort förförisk särk, en cutty sark. Tam kan inte hålla sig vid åsynen av den vackra flickans bara ben utan ropar in i festsalen ”Well done cutty sark”.

Det finns tillfällen när en berusad man bör hålla käften. Detta var ett sådant. Med ens tystnar musiken och man blir varse den dödlige som står vid fönstret och ser på dem. Nu är det kokta fläsket stekt. Tam blir vettskrämd och sätter av i sken. Skocken av häxor och trollkarlar rusar efter honom. Allra främst springer den vackra Nannie Dee. Som varje skotte vet gäller det att ta sig över strömmande vatten när man är jagad av häxor. Det finns inte en skotte på väg hem genom natten som inte vet var det finns strömmande vatten att fly över om så skulle behövas. Tam tar sikte på den gamla bron över floden Doon. Nannie Dee kommer närmare och närmare och just när Meg slår sina klapprande hovar i brofästet får häxan tag i hästens svans. Men det var i grevens tid, svansen lossnar och Tam kommer i säkerhet på den andra sidan. Sensmoralen i Burns dikt är bra att ha i åtanke; tar man sig några glas ska man akta sig för att titta för mycket på vackra flickor i cutty sarks.


Den här berättelsen – som naturligtvis är alldeles sann – känner varje skotte till och kloka skotska hedersmän sitter därför hellre kvar vid sin ale och sin whisky än att lockas upp på dansgolvet när korta kjolar virvlar förbi.

Den unga häxan Nannie fick sedermera sina bröst blottade som galjonsfigur på det berömda klipperskeppet Cutty Sark som sjösattes 1869. Om det var den unga häxan som ledde sin tropp av skickliga sjöfarare över världens hav ska vi väl låta vara osagt, men faktum är att Cutty Sark blev det snabbaste skepp som någonsin rundat Kap Horn. Hon klarade till exempel sträckan mellan London och Australien på osannolika 73 dygn. När konkurrensen från ångfartygen blev för stor togs Cutty Sark hem till England, renoverades till sin forna prakt och fick bli skolfartyg för brittiska officerare. 1953 togs hon ur tjänst, ankrades upp vid Greenwich i östra London där hon alltjämt ligger som välbesökt museiskepp.

Den 23 mars 1923, samma år som Cutty Sark kom hem till England för gott, bestämde sig den anrika vin- och spritfirman Berry Brothers på St. James Street att börja sälja en ny blended whisky. Det lär ha skett över en lunch där den skotska konstnären James McBey var med. Tanken var att en lättare, mer elegant whisky än den som för tillfället var på modet skulle segla över haven och in i USA. Namnet fick passande nog bli Cutty Sark och McBey tecknade en etikett med klipperskeppet i centrum – att etiketten blev gul lär för övrigt vara ett lyckosamt tryckfel.

Detta var mörka år i sprithistorien. Förbudstiden hade torrlagt marknaden och handelsvägarna in på den amerikanska kontinenten krävde list och rackarspel. Berry Brothers slog sig i lag med kapten Bill McCoy. Han var en förslagen sjöfarare som seglade på The Rum Row, alltså de vatten strax utanför den amerikanska territorialgränsen där miljontals lådor med rom och whisky bytte ägare och fördes i land i mörkret. McCoy blev tidigt erkänd för att endast segla med kvalitetsdrycker och han vägrade kategoriskt att frakta utspädd dålig sprit. Snart blev Cutty Sark berömd i hela den undre världen och på svartklubbarna i New York, Chicago och Boston kallades whiskyn The Real McCoy. Några år in i förbudstiden, den skulle vara i 14 år, åkte McCoy fast, men då hade Cutty Sark seglat sig in i amerikanernas hjärtan. När förbudet så småningom släppte 1933 blev Cutty Sark den mest säljande skotska whiskyn i USA, och 1961 nådde Cutty som den första importerade whiskyn någonsin en miljon sålda lådor.

Kapten Bill McCoy

Cutty Sark är närmast en del av den amerikanska folksjälen och har blivit en symbol för alltifrån gangsterromantik till frihetskamp. Utan någon egentlig produktplacering har Cutty Sark spelat roller i filmer och tv-serier som Tjuren från Bronx, Mad Men, Sopranos och många fler.

Cutty Sarks succé pressade tillgången på whisky och 1936 kunde Berry Brothers sluta avtal med Glenrothes uppe i Speyside som tryggade behovet av basmalt. Det blev starten för ett långt och framgångsrikt samarbete mellan Londonföretaget och ägargruppen Highland Distillers, som sedermera blev Edrington. Glenrothes gick för högtryck och skulle med jämna mellanrum expandera med fler och fler pannor. Inte bara Cutty Sark behövde den lätta stilen av maltwhisky, utan också ägargruppens Famous Grouse svalde girigt vad de tio pannorna producerade.

2010 sålde Berry Brothers varumärket Cutty Sark till Edrington och fick i överlåtelsen rätten att buteljera och sälja Glenrothes som singelmalt. Samtidigt valde Londonfirman att börja marknadsföra en ny egen blend, under namnet Blue Hanger. Berry Brothers hade dock svårigheter att etablera Glenrothes som singelmalt och efter sju år såldes rättigheterna tillbaka till Edrington, som omgående gjorde en rebranding och började buteljera en åldersmärkt serie.

I slutet av november 2018 kom beskedet att franska La Martiniquaise-Bardinet hade köpt Cutty Sark av Edrington. De nya ägarna hade sedan tidigare Glen Moray, en rad blendmärken och den i Frankrike storsäljande singelmalten Glen Turner i portföljen. För drygt tio år sedan byggde La Martiniquaise-Bardinet också grainfabriken Starlaw Distillery utanför Edinburgh, som nu tillsammans med Glen Moray förser Cutty Sark med sina huvudingredienser.

Cutty Sark är en av de historiska blendwhiskysorterna och har i allra högsta grad drivit försäljningen av den skotska whiskyn, inte minst i USA. I Sverige säljs den i sin standardvariant i både hel- och halvflaska. Den finns också i en särskild Prohibition-utgåva som buteljerats på 50 %, som tilldelades 91 poäng i Jim Murrays Whisky Bible 2020.

Curry Sark prohibition

Cutty Sark är en blommig och fruktig blendwhisky i den lätta eleganta stilen. Det är en whisky som har en historia att berätta, om det berömda skeppet som slog hastighetsrekord på haven, om livsfarliga strapatser, om smugglare och häxor, men också om hela whiskyhistorien och om hur skotsk smartness och marknadsföring erövrade whiskyvärlden.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!