Två nya från Tomintoul

Destilleriet Tomintoul byggdes 1964 i dalgången intill floden Avon, som är en av River Speys bifloder. Destilleriet hämtar sitt vatten från den gamla källan Ballantruan Spring – en av de vattenrikaste bergskällorna i Speyside.

Byn Tomintoul har omkring 300 invånare och är en av Skottlands högst belägna byar och till och med den högst belägna byn i regionen Highlands. Den höga höjden och det kalla klimatet ger speciella förutsättningar för att destillera och lagra whisky vilket ger Tomintoul dess unika karaktär. I princip varje vinter isoleras Tomintoul och omgivningarna av djup snö. Det är inte ovanligt att de anställda inte kan ta sig ut till destilleriet eftersom snön på vägarna ligger meterdjup.

1 september lanseras två buteljeringar:

Tomintoul 15 Years Oloroso Sherry Single Cask lagrades initialt på bourbonfat under nio år varpå man tappade över destillatet på ett speciellt utvalt ekfat som tidigare lagrat Oloroso Sherry. Whiskyn destillerades den 9 augusti 2004 och är en Single Cask som levererat totalt 642 flaskor. Naturligtvis är detta en icke-kylfiltrerad whisky där alla naturliga smaker bevarats optimalt. Whiskyn tappades på flaska direkt från fatet i juni 2020. Detta är en Cask Strength på 55,7% alkoholhalt.

Tomintoul 21 Years är en åldrande skönhet som vilat på bourbonfat i minst 21 år på destilleriet. Destillerichefen Robert Flemming har i detta fall satsat på en klassiker där bourbonfatet får agera som garant för en smak som är rakt igenom typisk för skotsk maltwhisky av bästa sort.

Tomintoul 15 Years Oloroso Sherry Single Cask

Alkoholhalt: 55,7 %.
Nr: 40795.
Antal flaskor: 642
Fat: nr 16
Doft: Smörkolasötma, nötighet samt inslag av karamelliserad grädde.
Smak: Sherry i förgrunden samt nötter, vanilj och torkad frukt.
Avslutning: Långvariga avslutning med noter av toffee, äpplen samt vanilj.

Tomintoul 21 Years

Alkoholhalt: 40 %.
Nr: 11394.
Antal flaskor: 660
Doft: Apelsindoftande honung, sommarfrukter och nyklippt hö samt nogatsötma.
Smak: Subtil balans mellan maltig sötma och kryddig ek. Fruktkompott med toner av tobak.
Avslutning: Torr ihållande avslutning som dröjer länge med en accelererande kryddighet.

Observera att länkarna till Systembolaget inte börjar fungera förrän det närmar sig släppdatum.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!