Warbro Kvarn – mälteri på högvarv

Warbro Kvarn AB är ett företag utanför Katrineholm där man förädlat ekologiskt spannmål och sålt olika spannmålsprodukter som mjöl och gryn i 18 år. Sedan 2017 finns ett mälteri som en del av verksamheten. Warbro Kvarn började med en maltprodukt – ekologisk pilsnermalt från den äldre maltkornssorten Balder och i början fanns en del utmaningar.

– Bryggerier lägger mycket fokus på humle och andra ingredienser, intresset för en ny typ av malt var inte så stort, säger vd Thomas Björklund.

Thomas Björklund. Foto: Warbro Kvarn

Sakta men säkert har dock situationen förändrats och nu går mälteriet på högvarv. Warbro Kvarn kan idag erbjuda sex olika varianter av ekologisk malt: pilsnermalt, pale ale-malt, munchenermalt, wienermalt, rågmalt och vetemalt och kan även blanda malt efter önskemål.

– Bryggerier behöver oftast leta utomlands för att hitta ekologisk specialmalt så det känns väldigt roligt att kunna erbjuda svenskt eftersom inhemsk försörjning är något vi brinner för, fortsätter Thomas.

Årets situation med Coronapandemin har varit en osäkerhet för Warbro Kvarn och det fanns en oro för hur kunderna skulle klara sig. De flesta bryggerierna har dock varit kreativa och tagit sig igenom krisen och dessutom får fler och fler bryggerier upp ögonen för vikten av svensk närproducerad malt som dessutom är unik i sitt slag.
– Sammantaget så ser framtiden ljus ut – mälteriet går på högvarv och intresset ökar stadigt, summerar mältare Erik Karlsson.

Mältare Erik Karlsson. Foto: Warbro Kvarn

https://warbrokvarn.se/

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!