Julklappstips: Ölkyl med ljusterapi


För att sprida lite ljus under årets mörkaste period har ölmärket Norrlands Ljus tagit fram en specialdesignad ölkyl som utrustats med ljusterapibelysning baserad på data från sommarsolståndet den 20 juni kl. 13:06, 2020.

Årets mörkaste dag infaller den 21 december klockan 11.02. Då är det officiellt vintersolstånd, vilket innebär att solen i exempelvis Stockholm endast är uppe i drygt 6 timmar, och i delar av Norrland råder polarnatt – det vill säga att solen inte ens tar sig upp över horisonten på hela dygnet.

– Sverige är under vinterhalvåret ett av världens mörkaste länder och när vi håller oss inomhus är det extra svårt att få tillräckligt med dagsljus. För att försöka göra vintern lite mindre mörk mätte vi ljuset på årets ljusaste dag, i Ljusdal (?!) faktiskt, och utifrån den datan har vi tagit fram en ölkyl med inbyggd ljusterapilampa, så varje gång man öppnar kylen får man en välbehövd dos dagsljus på köpet, säger Charlotte Liljewall, produktchef för Norrlands Ljus.

Enheten lux anger mängden ljus som lyser på ett visst område, och är den enhet som oftast används för att bestämma hur ljust det är. Under årets sommarsolstånd uppmättes 136 565 lux, vilket kan jämföras med ljusstyrkan en mulen vinterdag som vanligtvis ligger runt 1 000 lux.

Ölkylen har gjorts i samarbete med en elingenjör där utmaningen var att hitta rätt kombination av ljusstyrka och ljustemperatur utan att göra kylen för tung och otymplig.

Resultatet är en ölkyl med inbyggd ljusterapilampa på 10 000 lux och en färgtemperatur på 6 000 kelvin, vilket ungefär motsvarar dagsljuset på en klarblå sommardag.

– Vi hoppas att den här ölkylen kan pigga upp lite grann i decembermörkret och symbolisera det faktum att vi faktiskt går mot ljusare tider, avslutar Charlotte Liljewall.

Ölkylen kostar 1 995 kr och går att beställa på Norrlands Ljus hemsida.

Teknisk specifikation:

Mått: 65x36x36 cm
Vikt: 3,86 kg
Volym: 45 liter, eller två flak Norrlands Ljus Alkoholfri
Drifttid för lampa: cirka 2 timmar
Ljustemperatur: 6 000 kelvin
Ljusstyrka: 10 000 lux

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!