Fredagsdrinken: Rebelliske skotten Rob Roy

Skotska rebeller är det inte ont om i dessa Brexit-tider och nu när många i Skottland helst vill slippa England i fortsättningen (vi får väl se hur det går med det).

In the meanwhile, som de säger, kan man ju alltid ta sig en cocktail med synnerligen skotska alluderingar. Rob Roy, till exempel, en ofta bortglömd variant på en klassisk Manhattan, döpt efter mannen som kallades Skottlands Robin Hood och som det gjorts både filmer och operetter om.

Egentligen hette han Robert Roy MacGregor (1671-1734)
Operetten Rob Roy skrevs av kompositören Reginald de Koven och librettot av Harry B. Smith, som baserade texterna på Walter Scotts roman.

Operetten hade premiär i Detroit i början av januari 1894, den uppfördes sedan senare samma månad i New York på Herald Square Theatre. Mäkta populär blev den också och gavs i inte mindre än 235 föreställningar. En bartender på det legendariska hotellet Waldorf Astoria passade på att komponera cocktailen Rob Roy – som förstås blev röd efter hjältens hårfärg…

1953 kom en filmatisering med irländaren Richard Todd i huvudrollen och 1995 gestaltade irländaren Liam Neeson den skotska frihetshjälten i en film regisserad av Michael Caton-Jones.

Ingredienser:
4 cl Black Bottle Whisky
2 cl Antica Formula Vermouth
1 stänk bitters (med fördel Fernet-Branca)

Gör så här:

  1. Kyl ett cocktailglas
  2. Rör alla ingredienser över is i en shaker
  3. Sila upp i det kylda cocktailglaset
  4. Garnera med cocktailbär eller apelsinzest

Black Bottle Blended Scotch Whisky

Nr: 86129
Pris: 279 kr (70 cl)

Carpano Antica formula

Nr: 77908
Pris: 199 kr (37,5 cl)

Fernet Branca

Nr: 711
Pris: 229 kr (50 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!