Stig Bareksten buteljerar essensen av Norges natur

Stig Bareksten

Norrmannen Stig Bareksten har alltid varit intresserad av brännvin. Hans resa i spritvärlden började på allvar efter hans karriär som boxare, när han jobbade i London som bartender. Rykten gick också om att han började experimentera och bränna sin egen sprit hemma. Kanske redan innan det var riktigt lagligt.

– Det ligger kanske någonting i det, men vill du bli bra på någonting måste du öva! När det kommer till just destillering av gin och akvavit handlar det mest om att lära sig att förstå örternas egenskaper under hela processen. Olika toner och smaker förändras av alkoholstyrka, under extraktion, längden på macerationstid och vilken typ av teknik som används för att destillera och om det går snabbt eller långsamt. Så det var riktigt kul att börja experimentera och lära mig mer kring den processen och det är något som jag haft nytta av när jag drog igång på allvar, säger Stig Bareksten

Stig började att ta fram sin egen gin som ett sidoprojekt när han jobbade på Det Norske Brenneri. Valet berodde på att trenden på den tiden var att gin började nå fler konsumenter än akvavit, som var väldigt populärt då. Han startade lite senare sitt eget destilleri, Oss Craft Distillery som ligger naturskönt på Norges västkust. Sedan starten har Stig tillsammans med sitt team hunnit kamma flera priser, bland annat två stycken Double Gold Medal i San Francisco World Spirits Competition för sin Botanical Gin.

Idag har de ett brett utbud av gin i sin portfölj, som Old Tom Gin, Navy Strength Gin, Double Gin, Botanical Gin och de begränsade utgåvorna Mørket och Lyset. Deras senaste gin, Bareksten Sloe Gin släpptes i maj. Utöver dessa så tillverkar de även en del gin på uppdrag och har även en Dry Pink Gin under namnet Elsker.

– Min vision att skapa min egen whisky var faktiskt ett av huvudmålen, redan när jag drog igång verksamheten. Men eftersom det är så pass lång väntetid för att ta fram en whisky, så drog vi igång med att producera gin och akvavit för att kunna börja leverera produkter till marknaden, säger Stig.

Med hjälp av erfarenhet och genom genuin kärlek till whisky tog de fram sitt recept. Det präglas av Norges höga fjäll, djupa fjordar, mörka skogar och som tillsammans med ett unikt kustklimat kommer sätta sin tydliga prägel på whiskyn. När det kommer till val av fat har de lekt och experimenterat med en hel del olika typer för att hitta rätt precis uttryck. För det mesta använder de amerikansk ek och då helst Virgin Oak.

– På grund av begränsningen i kapaciteten hos vår utrustning och mängden gin vi började sälja, så fick vår produktion av whiskyn stå tillbaka lite. Men 2017 kunde vi äntligen investera i fyra nya Pot Stills och de blev installerade och klara förra året, så nu är vi äntligen i full gång med vår whiskyproduktion. En bra whisky ska alltid ha både bra balans i smakerna och en tydlig struktur och det är något vi försöker förverkliga i vår whisky, säger Stig.

Faten ligger just nu och åldras på deras lager i Bergen och den äldsta är drygt fyra år nu. Ambitionen med allt de skapar är att försöka lyckas buteljera essensen av Norges natur.

– Målet är att vi med vår skandinaviska whisky verkligen ska kunna konkurrera med de bästa i världen, så nu är vi verkligen nyfikna på att relativt snart få uppleva slutresultatet!

Det talas idag mycket om den skandinaviska stilen, vad tycker du den står för?
– Den skandinaviska stilen är ganska tydlig tycker jag. Gin, Aquavit och whisky från Skandinavien har en relativt unik sötma och mjukhet, som du inte riktigt kan hitta någon annanstans i världen. Mycket hänger på att vi verkligen har ett starkt fokus på råvaror och hög kvalitet igenom hela vår produktion. Men den viktigaste faktorn enligt mig är nog vårt vatten. Även det har en sötma och kvalitet, som i studier faktiskt visar sig skilja sig stort från vatten i övriga världen där man skapar sprit. Just vatten är en så central och viktig del i att skapa spritdrycker och vattnets kvalitet spelar en enormt stor roll för karaktären på slutprodukten, säger Stig.

På destilleriet är de mycket engagerade i sitt miljöarbete och jobbar hårt för att få en hållbar produktion och skapa ett så litet klimatavtryck som möjligt. De jobbar så mycket som möjligt med råvaror som de får från lokala producenter, bland annat från 7 Fjell bryggeri som ligger i Bergen.

– Målet med miljöarbetet är försöka hjälpa till att göra världen till en bättre plats att leva i. Då måste man naturligtvis ha härliga drycker att njuta av och den levererar vi gärna. Du kan hitta all vår gin och akvavit i beställningssortimentet på Systembolaget, vår nya whisky kommer naturligtvis även den släppas i Sverige när det blir dags, säger Stig.

Stig har ett kort, men viktigt avslutande tips till alla som ska avnjuta av sin egen favoritsprit.

– Det vanligaste misstaget man gör när man ska prova sin sprit är att det ofta går alldeles för fort. Sakta ned en aning, det handlar om att verkligen ta sig tid för att få uppleva alla de komplexa och spännande smakerna som producenten har lagt ned så mycket tid och kraft på att skapa, säger Stig.

Självklart har Stig med sitt team mycket nytt och spännande på gång när det gäller deras whiskykoncept men som han själv säger, ingenting är spikat ännu. Men den som väntar på något gott!

Text: Peter Fredberg foto: OSS Craft Distillery AS

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!