Rockhyllan krönika: Att fylla jämnt

Dagligen finner man roliga och bra podcasts man inte hade en aning om fanns. Idag finns det poddar om allt möjligt. Just Rockhyllan har ett lättsamt, roligt sätt att samlas kring seriösa ämnen från musikens alla hörn. De bjuder in gäster i varje program och det har varit allt ifrån legenden Jerry Williams till Dregen. Rockhyllan görs av Anders Hafslund, Danne McKenzie och André Warnie. Förra året var Allt om Whisky med dem till Teelings Distillery i Dublin när de sökte efter sin egen whiskey. Här är deras senaste krönika.

Nya sidor i livets bok finns att fylla med historier, resor och livets vardagliga festligheter.
En tillbakablick i de redan 39 skrivna kapitlen visar en upplevelsefylld tid där konserter och musikfestivaler är två ofta förekommande aktiviteter. Läser en tämligen berusningsfylld konversation från 2008 med en god vän halv fem på morgon efter en konsert: »Vilket rens! Har ont i bröstet från trummornas piskande och det tjuter duktigt i öronen. Känner mig faan odödlig!«

Kapitel 40 inleds, vill inte skriva tråkigare, så stillsammare blir bra.
Håll blicken på bollen och var avslappnad i kroppen. Fokusera, svinga och »känn« slaget.
En del av min 40-årspresent var att lära mig spela golf. Golf, vad är det!? En sport? En hobby? En gubbaktivitet? 18 hål och fem timmar senare i stekande sol har jag blåsor i händerna. Vidare väntar grillning hemma hos en god vän. Han har ett radhus med studsmatta för barnen i trädgården. Även en vit Volvo som står parkerad på uppfarten som omgärdas av ett vitt staket. Varningslampan blinkar frenetiskt rött i mitt 25-åriga jags synsätt.

Det som slår mig mest över att bli 40 är synen från andra på dig. Från en dag till en annan blir du vuxen på ett annat sätt och skall således omfamna allt som vuxna skall tycka om. Golf är tydligen en sådan sak och framförallt; sitt ned nu, whisky.

Att fylla 40 är en maktposition. Det visar sig vid dina vänners köp av födelsedagspresent. Ekonomiskt snålas det inte eftersom du fyller vuxen. Bristen på kreativitet visas dock tydligt. Att köpa en whisky är en väldigt fin present men en idéfattig sådan. Det känns så enkelt och nästan nonchalant att köpa whisky. Som att spela ABBA för en amerikan som är på besök i Sverige för att skryta om svensk musikkultur.

Det finns andra bra presenter och otroligt mycket annan svensk musik som imponerar (Rockhyllan rekommenderar Entombeds låt »Chief Rebel Angel«) Det är den enkla lösningen. Lyckligtvis älskar jag enkla lösningar och avnjuter vetskapen om att när den betonggråa novemberdagen kommer med piskande regn så kan min Ardbeg Ten years malt öppnas och påminna om hur bra whisky är som 40-årspresent.

Vilken konsert var det som orsakade tryck i bröstet och tjut i öronen? Det låter på tok för lockande för att inte veta.

Efter gubbaktiviteten golf for vi till min väns radhus med vitt staket och Volvo för att grilla. Där gjordes suveräna Irish coffees på Teelings Single Malt och pigga whisky Sours på Highland Park 10 Years Old, Viking Scars. Födelsedagspresenter avnjuts bäst i goda vänners sällskap. Detta ackompanjerandes väldigt högt av Carcass album »Heartwork« från -93 och vips var sällskapet minst 15 år yngre i sinnet.
Kapitel 40 – Grönt kort och inköp av golfskor…


Du hittar Rockhyllan där poddar finns (som på Spotify eller Apple Podcasts) och på Facebook.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!