Chevaleresk, en artig och belevad whisky

Måns Zelmerlöw och Alexander Wiberg möttes under studietiden i Lund. De blev goda vänner och resten är historia. Tillsammans har de gjort många roliga projekt vid sidan av sina annars fartfyllda liv. Nu har vännerna från tv-programmet Chevaleresk en whiskyserie i samarbete med High Coast Whisky som är på väg att lanseras.

Foto: Robin Ehlde

De två stilsäkra männen, Måns Zelmerlöw och Alexander Wiberg, är helt klart intresserade av livets alla goda ting. Men inte alltid på samma vis, i alla fall inte om man lyssnar på deras meningsutbyten i programmet Chevaleresk, där de med en blandning av luststyrda och målmedvetna val utforskar nya roliga projekt tillsammans.

Många av oss kommer ihåg Måns från när han slog igenom via Idol för en herrans massa år sedan. 2015 vann han Eurovision song contest med bidraget Heroes, låten som hela Europa nynnade på därefter. Måns verkar vara en man som har många strängar på sin gitarr, det har vi ju sett bland annat i Let’s dance och i Allsång på Skansen. På senare år har han även lanserat ett antal viner.

Måns vapendragare, Alexander Wiberg, är en fullblodad whiskyentusiast sedan länge, något som inte kunnat undgå någon i hans närhet. Tillsammans har de druckit en och annan enastående whisky som Alexander funnit, och vid flera tillfällen har de besökt Höga kustens vackra destilleri High Coast.

Allt börjar egentligen redan 2013, när Alexander Wiberg bestämde sig för att dela med sig av sina lustfyllda intressen i sin blogg, kallad Chevaleresk. Kompisgänget hängde senare på och de skapade tillsammans tre videofilmer som skulle läggas upp på Youtube. Det blev startskottet som beredde väg till att MTG ville göra två säsonger till TV6.

Har ni inte sett deras serie Chevaleresk ska ni göra det. Ordet Chevaleresk är nästan omöjligt att läsa ut, och vad betyder det egentligen? Man skulle kunna beskriva det med synonymer som uppvaktande, artig, hövlig, belevad och ridderlig.

Måns Zelmerlöw agerar programledare och tillsammans med Alexander Wiberg blir de ett underhållande team som dividerar och diskuterar allt möjligt, från vanliga stil- och klädmisstag, till dryck och mat. De visar vägen genom en mängd intressanta ämnen och porträtterar på så vis den moderna gentlemannen, men så klart med en twist.

Till att börja med kan serien kännas lite pretentiös och bara riktad mot en viss slags fintittare, men ge den en riktig chans. Måns och Alexander håller en härlig ton från start till finish, och blandningen av kunskap, tips och en uppsjö av möten med olika personligheter gör programmet ombytligt och trevligt. Deras jargong och gnabb gör samtalen roliga att lyssna på, och man har känner sig lite grann som en fluga på väggen när de går i butiker och pratar stil.

Efter månader med troll i planeringen får Allt om Whisky till slut chansen till en intervju med Måns och Alexander i samband med att deras första whiskysläpp är på väg ut.

Alexander, hur skulle du presentera Måns för någon som inte känner till honom?
– Hur många sidor har jag på mig? För det är ingen enkel fråga. Måns har inslag av blyghet, nästan skygghet. Det kan vara format av hans känsla av att alla vill ha något av honom och att de redan känner honom men att han inte känner dem. När den barriären väl är bruten så är han en optimistisk kraft. Han har något sangviniskt över sig som man blir trygg av och vill vara i närheten av, känslan av att saker löser sig och att ändamålet är att ha roligt. Han blir som en verklighetsflykt. Han är svårtillgänglig på distans men närvarande i närvaron. Han är generös i allt förutom i kommunikationen, men jag förstår att han behöver vara selektiv, men inte gentemot mig, haha! Till sist är han varm, vältalig, vänlig och väluppfostrad. Hans bordsskick platsar på Nobelfesten!

Och Måns, hur skulle du presentera Alexander för någon som inte känner till honom?
– En komplex man, fast ändå väldigt enkel att vara med. Jag skulle kanske inte kalla honom känslig, men väldigt inkännande. Han kan enkelt känna in stämningen i ett rum och försöka ta den i en bra riktning. Men han kan också vara den som drar ner den stämningen med sitt ältande och muttrande. Men det är där jag kommer in, då får jag rycka upp honom! Wiberg är öppen med sina känslor och delar med sig av dem (liksom sina intressen, haha) och det gör nog att vi alla i vänskapskretsen vågar prata mer om hur vi känner.

Alexander, hur lärde ni känna varandra?
– På tennisbanan. Det var hatkärlek vid första ögonkastet, på riktigt. När jag studerade i Lund så lärde jag känna hans barndomsvänner, och när de skulle presentera oss för varandra så blev det lite som när Batman mötte Jokern. Ni får själva gissa vem som var vem! Sedan spelade vi tennis varje tisdag och där nöttes en solid och djup vänskap fram. Vi kan ta av varandras energier som få andra, men det matchas och trumfas av hur mycket vi också kan ge till varandra, vilket vanligtvis är fallet såklart.

Måns, hur lärde du känna Alexander?
– Ni kan se hans svar, allt stämmer, men jag var självklart Batman i hans liknelse!

Så hur uppstod Chevaleresk?
– Från allra första början var Chevaleresk en blogg jag startade år 2013 för att kategorisera och skriva om mina intressen. Jag förföljer dem nästan maniskt, slukar allt jag kommer över. Jag har förstått på äldre dagar att jag är 100 % luststyrd och bloggen var just lust. I vårt gäng har vi också en vän som äger ett produktionsbolag för rörlig media, och Måns och han kom med den galna idén att vi borde filma när jag pratar om alla dessa intressen med Måns som programledare. Vi spelade in tre avsnitt och tänkte lägga upp dem på Youtube, men MTG visade intresse och pluggade upp showen vilket ledde till två säsonger på TV6.

Måns, vad tycker du är bäst och roligast med att spela in Chevaleresk?
– Det känns inte riktigt som att jag jobbar när vi spelar in, förutom de tidiga morgnarna då i sminket. Vi är ju ett gäng nära vänner som gör detta och vi gör i stort sett bara roliga saker, även om det är Wibergs bisarra intressen som styr mycket av innehållet. Så vi har lika roligt på set som mellan tagningarna.

Vad är bästa inspelningstillfället hittills och varför?
– Det finns många, men det allra bästa var nog när jag spöade Wiberg i ett blindtest när vi spelade in i Champagne. Utmaningen var att blindtesta champagne, cremant, prosecco och cava och säga vilken som var vilken. För mig gick det som en dans på rosor medan Wiberg trasslade in sig och gjorde bort sig fullständigt. Sällan har jag sett någon så genuint besviken, arg och övertygad om fusk framför kameran, hela produktionen skrattade!

Måns, du verkar vara en man som har många projekt och bollar i luften, vad gör du när du varvar ner och inte jobbar?
– Jag jobbar ju mestadels i Sverige fortfarande men bor i London, så när jag är hemma så är jag med familjen. Jag spelar också mycket tennis hemma men tar alla tillfällen jag kan att spela padel när jag är i Sverige. Och hur gammal jag än blir så älskar jag de spontana och sena kvällarna med vänner, jag sitter ogärna själv i övernattningslägenheten, det känns lite som slöseri!

Alexander, vad gör du på fritiden när du inte jobbar?
– Man kan nog dela in det i tre stora block. Det första är att vara med min familj, i skrivande stund väntar vi vår andra dotter. Det andra är den redan nämnda intresseförföljelsen och det tredje är att upprätthålla kontakten med alla dem jag håller av. Jag är berikad med många nära vänner och fina familjerelationer, och jag har nu förstått att en av de gemensamma nämnarna för det förmodligen är min öppenhet och kommunikativa förmåga.

Måns, vad har du för relation till whisky?
– Man kan nog beskriva den på två sätt. Det ena är Alexander Wiberg och det andra är om det är gott eller inte, svårare än så är det inte för mig. Jag är ingen fantast av rökbomber eller karaktärslös whisky, det får gärna hända någonting! Men det är roligt med Wibergs nördighet, det blir ju en upplevelse i sig när han är så investerad. Och vilka whiskies han har skakat fram genom åren!

Och hur ramlade du på whisky, Alexander?
– Vi hade håltimme varje tisdag i trean på gymnasiet. Ofta gick vi in i Jönköpings Akademibokhandel och jag hamnade nästan alltid framför whiskyhyllan. Det var en spännande värld. Namnen, regionerna, flaskorna. Jag har alltid tyckt om statistik och det jämförande perspektivet, och whiskyvärlden är så pass liten att den är greppbar. Jag var intresserad av whisky långt innan jag tyckte om det, märkligt nog.

Bästa whiskyminnet?
– De största smakupplevelserna är inte de bästa whiskyminnena för mig, eftersom jag ofta har varit själv när jag läppjat på extraordinär whisky. I stället är det en plats och gemenskap som är drivande. Mitt första, stora whiskyögonblick var en Aberlour a’bunadh på Bishop Arms i Jönköping runt 2007. Min vän och jag tittade på varandra efter en första smutt och förstod att whisky kan vara något annat än Glenfiddich 12. Sedan är det givetvis de tre tillfällen vi har besökt och filmat på High Coast, liksom den morgon vi spelade in på The Whisky Exchange i London och jag lurade i Måns en av de hårdast rökta Octomoresorterna. Han uppskattar nämligen inte det kraftfullt torviga och rökiga! Inte jag heller, egentligen.

Henrik Person, VD på High Coast Whisky, flikar in för att berätta kort om den nya whiskyserien:
– Alexander Wiberg och Måns Zelmerlöv har tillsammans stora kunskaper och ett långvarigt intresse för single malt whisky. När duon ville göra en egen single malt whisky till sina vänner och följare ville vi självklart vara med. Efter en del provande, diskussioner och argumenterande landade vi tillsammans i en serie med fyra olika versioner av High Coast Whisky inspirerade av de fyra årstiderna. Dessa fyra whiskies kommer att släppas under de två kommande åren.

Ni har ju varit på destilleriet High Coast vid ett par tillfällen, hur har det varit?
– Kanon, det är så genuint på High Coast och jag älskar Norrland. Jag är kanske inte som ett barn på julafton som Wiberg är när jag kommer dit eftersom jag inte är investerad i minsta korn och fat, men det är en upplevelse att vandra runt på lagret eller sitta i restaurangen och njuta av lugnet och maten. Och det var alldeles fantastiskt roligt senast vi var uppe då vi valde whisky till vårt andra släpp i serien eftersom min twist ledde till succé! Nummer två i serien, mina damer och herrar, är en höjdare!

I samarbete med High Coast kommer ni att lansera en serie med whisky. Den första som kom ut nu hette Primavera. Måns, kan du berätta hur det gick till när ni fick välja den här whiskyn?
– Vi ville försöka hitta våren i en flaska, så jag beskrev för Wiberg hur jag tänkte kring doft och smak, Wiberg beskrev för mig hur han tänkte och sedan beskrev vi vår samlade bild för High Coast. De skickade då ner en mängd samples till sitt huvudkontor på Söder i Stockholm och så satt vi där tillsammans och klurade. Som vanligt var vi inte överens men i slutändan så tror jag vi gjorde rätt val.

Alexander Wiberg

Då får Alexander berätta om ni är nöjda med resultatet.
– Det här projektet är nyp mig i armen för mig. Jag har fått lära känna de underbara individerna på High Coast och här får vi välja och vraka bland ett extraordinärt utbud inte bara en gång, utan fyra. Primavera betyder vår på italienska (vi älskar Italien på Chevaleresk och de har ju det kanske vackraste språket av alla) och vi ämnar alltså att buteljera alla fyra årstider. Vi försöker nu alltså återskapa våren i en flaska, och det tycker jag att vi lyckats bra med. Det är en ljus whisky i grunden med ickerökig bourbon som bas (High Coasts signum för mig), toppad med en andel rökig amerikansk ek, bara för att få den där lilla känslan av våreldarna och första maj-brasan. Så mycket ljus frukt, vanilj och kanske också en blommighet, ackompanjerad av en liten gnutta rök. Våren i en flaska.

Och Måns, vad tycker du?
– Angenäm! Något jag har lärt mig över åren gällande whisky är att jag uppskattar en något högre alkoholstyrka, smakerna kommer fram bättre då, så våra 51,2 % känns helt rätt. Den är frisk och fräsch med fin frukt och en liten rökighet som förhöjer i stället för förstör. Den är lite som att vandra i Stadsparken i Lund första maj!

Ni två har gjort en massa roliga projekt ihop som till exempel boken ”Den moderna gentlemannen” och tv-serien Chevaleresk men vad står på tur härnäst, Alexander?
– Förutom våra whiskysläpp med High Coast så hoppas vi att spela in när vi gör en vinresa tillsammans i jakten på Måns nästa vin! Han har ju släppt två supergoda cavor samt två sorters rödvin. Nu är det dags för ett vitt, gärna med hög mineralitet och krispig frukt. Som en Clynelish, fast vin. Om jag får bestämma, men det får jag nog inte, tyvärr.

Chevaleresk 01 – Primavera

En mix av Bourbonfat (2/3) och amerikansk ek (1/3). 10-15 % är rökigt destillat.
Artikelnummer: OBS! Produkten kommer att lanseras i beställningssortimentet med dolt artikelnummer. För att få tillgång till artikelnumret behöver man antingen prenumerera på High Coasts nyhetsbrev eller följa Chevaleresk på sociala medier.

Alkoholhalt: 51,2 %
Flaskstorlek: 500 ml
Antal flaskor: 1000 stycken
Pris: 1250 kr

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.