Emma tipsar: Rökigt till grillen

Bunnahabhain Mòine

(Nr 10106) 46,3 %, 413 kr
Redan i namnet, Mòine som betyder torv på gaeliska, får man en fingervisning om stilen på denna single malt. Svenskarna älskar whiskyn från den torviga ön Islay utanför Skottlands västkust. Nu producerar visserligen Bunnahabhain både rökiga och icke rökiga whiskies. Just denna Bunnahabhain har funnits ett tag men har du haft möjlighet att prova den? För er som inte har testat den är det helt klart dags.

Allt om Whiskys smaknoter
Doft: Full av torveldad malt blandat med en lätt doft av päronsplit.
Smak: Även i smaken kommer torven tillbaka, intrycket av päronsplit likaså. Den får sällskap av grapefrukt och en viss pepprighet. Det finns en liten inställsam sötma som är fint avvägd. Avslutas i en medellång finish.
Alkoholhalt & produktion: Bunnahabhain Mòine är på 46,3% men styrkan göms väl i den välkomponerade whiskyn. Den är ofiltrerad och man använder inga färgämnen.
Slutsats: Rökig, välproducerad malt från Islay för dig som är nyfiken på att testa något modernt och nytänkande från ön.

Glenfiddich Fire & Cane

(Nr 40102) 43 %, 599 kr
Detta är en annorlunda Glenfiddich och deras tredje utgåva i Glenfiddich Experimental series. Whiskyn har en tydlig rökig inramning och den har slutlagrats på romfat. Den står helt klart ut bland deras buteljeringar. Skulle beskriva den som en unik Glenfiddich där deras smak av nybakad äppelpaj och tropisk frukt blandas med peppriga, livliga, toner. Tillsammans med en lätt fruktsötma från slutlagringen på romfat ger den en intensiv livfull whisky med fruktiga inslag. Väldigt häftig!

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!