Whiskymässa på Albert Hotell

Det säkraste vårtecknet av alla måste vara Whiskymässan hos Albert Hotell. Det var den 19:e gången som Westcoast Whisky Association arrangerade eventet tillsammans med dem. Enligt tradition öppnades mässan med säckpipeorkester och enligt samma tradition sken solen.
Text: Peter Fredberg foto: Peter och Monica Fredberg

Christoffer Florén från Albert Hotell var märkbart nöjd att efter två års vila äntligen kunna dra igång mässan igen. Maxtaket när det kommer till biljetter ligger på cirka 850 stycken, men biljetterna till denna mässa sålde nästan slut 2020.

– Mässan riktar sig till nybörjare och rutinerade whiskykännare. Det finns något för alla. Det är så givande att äntligen få träffa alla whiskyintresserade från när och fjärran, säger Per Norling, ordförande i Westcoast Whisky Association.

Biljetter köps via klubben eller hos Albert Hotell och det kom besökare från hela Sverige. Till och med Norge fanns representerat bland gästerna.

Något som var unikt på denna mässa var att det bara fanns två utställare på plats, Braunstein och Selected Malts. Resten bestod av ett urval av drycker som WWA tagit fram tillsammans för att presentera denna eftermiddag. Det fanns inga andra representanter från tillverkare, vilket är något som entusiasterna uppskattar.

Det fanns cirka 200 sorters whisky från hela världen att botanisera bland. WWA hade gjort ett gediget jobb med att sammanställa mässkatalogen. Där fanns allt vi kunde njuta av beskrivet med en hel del intressanta fakta och smaknoter om respektive whiskysort. Ett uppdrag man lätt kan vara lite avundsjuk på. Allt var föredömligt uppdelat i dryckesregioner och världsdelar så det var smidigt att med hjälp av mässkatalogen göra sin egen smakresa.

Det gjorde att det var enkelt att få prova på något helt nytt och spännande. Något nytt för oss blev High Wheeler 21 år från Nya Zeeland. Här blev det en spännande dragning mot viol, päron, vanilj och en touch av honung. Eftersom klubbmedlemmarna själva valt vilken whisky de vill ha med på mässan var kunskapsnivån väldigt hög och de svarade hjälpsamt på alla frågor besökarna hade.

Det fanns möjlighet till två provningar under denna eftermiddag, som hölls av Braunstein och Selected Malts.
Stämningen var uppsluppen och alla njöt av det soliga vädret. Det är nog svårt att hitta ett bättre sätt än att sitta i en solig grässluttning och testa sin whisky.

Adam Hortans och Martin Åkesson besökte mässan för tredje gången. Något de uppskattar är att den inte är så hysterisk som de större mässorna.
– Man kommer lite närmare drycken på något sätt. Det är den som står i fokus och inte olika utställare. Så jag tycker personligen att det är en fördel att det är klubbens medlemmar som valt ut innehållet på mässan och inte bara består av representanter från branschen, säger Adam.

Förhoppningsvis kommer denna mässa fortsätta flera år till utan avbrott, så se till att boka in denna solsäkra pärla nästa maj!

https://www.alberthotell.com/sv

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!