Allt om whisky testar rye

Whisky kan som bekant kokas på en rad olika råvaror, och en sådan som vunnit mark på senaste år är råg. Idag har flera destillerier i Sverige, Norge och Danmark lanserat sin tolkning av hur rågwhisky ska smaka, och därför gav sig Allt om Whisky i kast med att blindprova Systembolagets utbud av nordisk rågwhisky. Vad David Mortimer Hawkins, Jonas Gyllenpanzar Stjerna, Håkan Dahlberg och Frida Birkehede tyckte får ni veta här!
Foto: istockphoto

Egentligen är rågwhisky, eller kort och gott »rye«, inget nytt utan har haft trogna anhängare i många år borta på andra sidan Atlanten, men här i norden har man fram till nu främst fokuserat på malt vid whiskytillverkning. Precis som vilket sädesslag som helst bidrar råg med sin egen stil och smakpalett, vilket gör att rågwhisky kan skilja sig markant från andra sorters whisky. Dessutom hanterar destillerierna ofta receptet, destillationen och lagringen olika, vilket ger en stor bredd inom segmentet. Denna variation drabbades vår eminenta jury av, och deras åsikter gick stundtals åt lika spridda håll som smaknoterna.

Muteman Rye Whiskey

Nr: 5618002, Alkoholhalt: 40 %, Volym: 500 ml, Pris: 609 kr

Temat för doften är helt klart »frukt«, och Jonas inleder med att konstatera att doften både går åt det sura hållet såväl som söta, övermogna körsbär. »Jag får inga positiva associationer« menar han och hittar efter en längre stund långt bak en nötighet som påminner om mandelkubb. »Nästan fadd på något vis« tillägger Håkan, som tycker att doften drar mot kaffe, vilket Frida håller med om. »Den här doftade inte så kul« påpekar hon, och tycker att doftbilden är både ung och lite rå med mörkt bröd och övermogen apelsin, samtidigt som det finns en trevlig känsla kryddor, där kanel nämns. »Är jag de enda som tycker att doften är god?« undrar David och försvarar doftens stil med den bjuder på både bärighet och salmiak. »Som en väldigt ruff irländsk whiskey« , konstaterar han och tycker att doften har sina fördelar.
Gällande smaken råder det både delade meningar med positiva lovord och skarp kritik. »Eftersmaken försvinner på en gång, ingen kropp alls« tycker Håkan när gruppen smakar på whiskeyn. »Den smakar bättre än väntat« uttrycker en försiktigt optimistisk Frida som hittar smörkola och makadamianötter, men tycker att betyget dras ner av den väldigt korta eftersmaken som mest mynnar ut i lite honung. Kritiken mot eftersmaken stämmer Håkan och David in i, och bägge anser att den är lite för tunn och gärna hade sett större karaktär. David hittar dock vissa styrkor hos whiskeyn. »Jag plockar upp en hel del peppar, och de bäriga tonerna från doften finns även i smaken« och den där pepprigheten får visst medhåll från gruppen. Jonas anser att munkänslan är torr och besk med lite hetta och hittar apelsinzest långt fram i munnen tillsammans med söt maltighet, men för hans del blev detta ingen favorit.
Betyg: 7,2/10

Spirit of Hven Hvenus Rye Whisky

Nr: 4034202, Alkoholhalt: 45,6 %, Volym: 500 ml, Pris: 395 kr

»Jätteskillnad mot den första. Man känner ju rätt tydlig kanel i doften, och mycket citrustoner med« är Håkans spontana reaktion när nummer två doftas på. Jonas instämmer om att det skiljer en del på nummer ett och två i ordningen. »Bara i doften känns det som att det är mer kropp i denna. Det är nästan farligt att säga, men finns här inte lite dill?« frågar han resten av panelen, och tycker att dilltonen ger något positivt till doftbilden. David hittar inte dill men däremot mandelmassa, lim, sötma och kryddor. »Kanel är spot on för den här« tycker han och hittar även vanilj och en myntalik örtighet. »Det doftar väldigt mycket lagerhus«. »Oj, den här doftar jättegott! Det doftar som Stroopwafels« utbrister Frida och håller med om limnoten, men hittar också en tydlig ton av nyek och en blommig, nästan parfymerad känsla i doften.
Jonas tycker att smaken är tydligt pepprig. »Med bara en liten sipp får jag den klassiska pärontonen som försvinner nästan med en gång« funderar han vidare. Frida och Håkan håller med om pepprigheten. »En väldigt bra smak. Den här ligger ju kvar väldigt mycket längre« anser han och hittar karamell. Doften och smaken harmoniserar bra och epitetet »angenäm« blir Håkans slutgiltiga dom. David klurar kring lite salta drag, som salmiak och turkisk peppar. »Den värmer och har lite attityd utan att det tar över och blir jobbigt« slår han fast. Med vatten tycker David att whiskyn blir lite tunn och hade önskat lite mer kropp i smaken. Frida är inne på sötsyrlig citrus, en tydlig ekighet och en slags söt brödighet i smaken. Kryddor finns med och landar till sist i ingefära och mjuk pepparkaka som exempel. »Kanske lite endimensionell men ändå stora smaker och väldigt god« tycker hon om upplevelsen.
Betyg: 8,1/10

Blind Seal Straight Rye Whiskey

Alkoholhalt: 5583102, Alkoholhalt: 46 %, Volym: 500 ml, Pris: 369 kr

»Den här var lite försiktig, lite fruktig och blommig« är Fridas första intryck och nämner grapefrukt och kryddnejlika. »Med vatten blir doften ännu fruktigare med citron, men också nästan lite syntetisk, som vaniljsocker« För Davids del funkar doften inte alls. »Den bjuder inte på mycket alls, känns lite sur nästan. Spontant tycker jag inte att den här var jätterolig.« För hans del är den mer blötsur är grapefruktfrisk, men håller med om citrustonen och viss sötma efter whiskeyn vattnats. »Som oljan när man pressar ett apelsinskal.« »Man får anstränga sig för att kunna locka ur den någonting« tycker Jonas om doften och anar blodapelsin och någon slags maltighet med. »Klassiska päron finns ju här men det är svårt att bena ner det till något« funderar Håkan. »Den växer ju ändå med vatten, mycket mer citrus. Det blir ju en otrolig skillnad med ett par droppar vatten.«
När det kommer till smaken är det fortsatt olika toner i gänget som gäller. »Doft och smak matchar inte alls« konstaterar Jonas och fortsätter: »Den har ju vanilj men det är vanilj som från smält vaniljglass, den är väldigt söt.« Sedan spekulerar han vidare i om det finns lite lätt sherryfatslagring i whiskeyn. Håkan håller med om sötman och nämner honung. David instämmer med Jonas om sherryfinish, eller möjligtvis en slutlagring på portvinsfat. För Davids del är detta ingen hit. »Den funkar inte alls för mig smakmässigt. Den känns inte konsekvent, med olika lösa delar som inte riktigt passar ihop.« Panelen hittar en pepprighet hos whiskeyn och Frida upplever att whiskyn är sötare än hon hade väntat sig med toner av bränt socker och körsbärsgodis. »Den har en liten beska i eftersmaken som inte riktigt passar in men annars en rätt trevlig sippingwhiskey« blir hennes omdöme.
Betyg: 7,2/10

Kyrö Malt Rye Whisky

Alkoholhalt: 4094702, Alkoholhalt: 47,2 %, Volym: 500 ml, Pris: 599 kr

Nummer fyra i linan leder till en del diskussion i gruppen. »Den luktar som när man kommer in på ett byggvaruhus med plast, rengöringsmedel och trä.« konstaterar Frida förbryllat, och hittar efter ett tag även syntetiska päronkarameller bland doftnoterna. David håller med om de syntetiska tonerna och lägger till nya gummistövlar. »Den här doften var ju ändå ett historiskt lågvattenmärke.« menar han. Håkan är inte sen att instämma och tycker att det finns en sur ton i doftbilden. »Doften var ju nästan vedervärdig på nåt sätt. Inget man vill sippa på och tycka att det är smaskens.« Panelen diskuterar brödighet kontra syra och Jonas, som först hittar mosad banan, försöker fånga den sura känslan i doften för att till sist landa i välling eller mjölk. »Allting känns konstgjort« summerar han diskussionen med.
Smakmässigt lyfter aldrig whiskyn riktigt, enligt panelen. »Direkt när jag får in den i munnen tänker jag att det här är ekfatslagrad vodka«, berättar Jonas och tycker att smakbilden ger en dammig känsla, som gammal höskulle ungefär. Gruppen instämmer och tycker att det smakar rätt ungt och ofärdigt med en lätt kryddighet med vitpeppar och lite ingefära som väger upp mot det negativa första intrycket.. »Hur kan den smaka sämre än den doftade?« undrar David och bollar frågan vidare till Håkan som tycker att whiskeyn är provningens lågvattenmärke så här långt, med en kemisk bismak. Det diskuteras huruvida det anas en lätt fruktighet eller inte, och någon nämner syntetisk persikosmak men får motbudet torkad aprikos. »Den här kan vi avskriva direkt.« konstaterar Håkan för egen del. Frida är inte heller förtjust och tycker att den smakar lite simhall eller klor. »Det här var ju inte bra, den känns lite tvålig.« Hon håller med Jonas om dammigheten och tycker för hennes del att den går mot kamomillte snarare än hö.
Betyg: 5,4/10

Stauning Rye Whisky

Nr: 441601, Alkoholhalt: 48 %, Volym: 700 ml, Pris: 599 kr

Doften får David att direkt tänka på tablettaskar med Zoo-godis, och vid en första bekantskap visar whiskyn upp fler positiva aspekter. När han doftar vidare hittar han blomsterhonung och sedan mörka bär med en del vanilj. Resten av kvartetten instämmer direkt när det gäller bären men meningarna går isär gällande vilka slags bär det handlar om. Björnbär tycker David, medan Frida är inne på hallonsoda och Håkan istället fastnar för svarta vinbär. Då tycker Jonas att det snarare handlar om svartvinbärsblad istället för de faktiska bären i fråga, eftersom han hittar en positivt gräsig sida av doften. Frida tycker också att det anas en slags söt maltighet i doften, som bondkakor smaksatta med sirap och mandel. Överlag gillar gänget whiskyn så här långt och förväntningarna är höga inför första smakprovet.
Smakmässigt får Frida samma känsla av mandel som hon hittade i doften, och får dessutom medhåll av Håkan och Jonas som direkt kommer in på mandellikören Amaretto. David instämmer med: »Supertydlig mandelton, sådana där mandelbiskvier man har i nyponsoppa«. »Åh, Mandelbiskvier! Vad länge sedan jag åt sådant!« utbrister Jonas nostalgiskt, för att sedan analysera vidare. »Det händer inte jättemycket på slutet, den dör ganska fort«, tycker han när gruppen grubblar över whiskyns styrkor och svagheter, för att sedan leda in diskussionen på både kumminbröd och grillad paprika kontra söt chillisås. Efter en stund hittar dock Frida mintchoklad i smaken, och hänvisar till After Eight. David håller med Frida om minttonen och är överlag positivt överraskad av whiskyn. »Bäst hittills enligt mina smaklökar.« deklarerar han. Frida funderar vidare kring den livlig smakbilden och tycker att den bjuder på mycket mörk sirap, vilket Håkan bifaller. Denna whisky föll gruppen på läppen, man är rörande överens om att den tillhör provningens starkaste kort.
Betyg: 8,6/10

Facit Råg

Nr: 5586302, Alkoholhalt: 50 %, Volym: 500 ml, Pris: 828 kr

När denna whisky provas blir det genast en diskussion kring olika doftintryck. För Jonas del drar doften mot vitpeppar och något bärigt, som hemmagjord isglass på blandsaft. »Jag får tyvärr lite lösningsmedelkänsla av doften med.« konstaterar han. Frida håller med om blandsaften och tycker också att doften är tydligt blommig med drag av liljekonvalj. »Ja, det är precis vad det är!«. utbrister David som helt håller med om liljekonvalj och fortsätter: »Den andas både i doft och färg en massa fatexperiment, som att slutfatet har fått sätta prägel på hela experimentet. Det finns en lätt kemisk prägel men inte alls oangenäm som någon av de andra, utan mer naturligt.« »Den är väldigt annorlunda jämfört med de andra vi har provat« inflikar Frida som hittar örter. »Nästan violig« tycker Håkan då.
Smaken skapar också debatt, där David uppskattar fruktigheten hos whiskyn: »Ojojoj! Josig, saftig känsla i den här. Det känns inte som att man dricker en whisky men jag gillar smaken. Jag gillar tanninerna, när det torkar upp och drar i kinderna.« Eftersmaken är av det längre slaget, menar han, och det finns även brödkryddor med i bilden. Däremot förstärkte vatten den kemiska tonerna på ett negativt sätt. »Jag gillar inte den här alls« säger Jonas och förklarar: »För mig är den väldigt ekig, väldigt mycket smakpåverkan.« Jonas håller dock med om Davids brödkryddor och lägger till bränt bröd, skumbananer och tobak. Håkan är mer positiv: »Jag tycker att den var trevlig med pepprigheten och tanninerna«. Med vatten hittar han dessutom tydliga lakritstoner. Alla utom Frida tycker att whiskeyn blir sämre av att vattnas, som tycker att den blir mindre spretig och mer balanserad då. Hon hittar marängsötma i kroppen och kexchoklad i eftersmaken. »Den var rätt svår att få grepp om men jag tror jag gillar den.«
Betyg: 7,9/10

Helsinki Whiskey Rye Malt

(Lanseras i höst) Alkoholhalt: 47,5 %, Volym: 500 ml

Denna doft föll inte Frida i smaken. »Den luktar fränt, som sura svartvinbärsblad, eller kanske snarare harsyra.« Efter ett tag hittar hon också lite krusbär och lagerblad, sedan salmiak. »Om jag bara ska gå på doften känns det inte som en färdig produkt« avslutar hon. »Den här doften var lite utmanande« håller David med om. »Den doftar som väldigt blött trä, som drivved som har legat länge. Det sitter långt in, men också lagrad ost, nästan som Gruyere.« Håkan instämmer gällande det blöta och sura. »Ett uns av kaffetoner finns det med« tillägger han. Jonas associerar doften istället med Nivea läppbalsam och funderar sedan vidare kring syltig frukt som stenfruktsmarmelad och landar till sist i en slags intensiv sötma från körsbär.
När det kommer till smaken anar Frida en förbättring. »Smaken är bättre än doften. Den känns ganska ung och vass med parfymerat trä i eftersmaken, nästan som rökelse.« Den parfymerade tonen tycker hon efter tag blir mer medicinal, lite som penicillin och får sällskap av enbär. »Det händer mer i eftersmaken än i själva kroppen.«, menar hon. Håkan tycker att smaken ändrar karaktär med några droppar vatten. »Den blev mycket sötare med vatten« menar han och känner syrliga röda bär och kakao i eftersmaken. För Jonas del är munkänslan åt det torra hållet med en aning läder i avslutet. »Den känns ung och ofärdig i smaken, som klassisk ungdomsfylla«. »Smaken gjorde ingenting för mig« deklarerar David, och utvecklar: »Den känns som om whiskyn inte har någon karaktär alls«. Han hittar lite vanilj och sötma men inte mycket mer än så utan har även han svårt att sätta fingret på whiskeyns karaktär. »Det är mest sprit och fat. Med vatten lossnar den i fogarna, och slutar hänga samman som whiskey«.
Betyg: 6,4/10

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!