Test: Gott & blandat från Japan

Att japansk whisky är hett är det väl få som har missat, efter år av rekordsäljande buteljeringar och rariteter som budas hem för skyhöga summor på auktioner världen över. Men vilka japanska buteljeringar finns i sortimentet på Systembolaget, och hur ter de sig i ett blindtest där de som provar inte har en aning om vad som finns i glaset? Allt Om Whisky bad Håkan Dahlberg, Jonas Gyllenpanzar Stjerna och Frida Birkehede att ta tempen på whisky från solens rike.
Foto: Jenny lagerqvist

Ohishi Sherry Cask

Nr: 4094601, Alkoholhalt: 42,3 %, Pris: 599 kr

»Fruktig med inslag från sherryfat« får Jonas som första intryck. Frida hittar genast äpple, kanel och maltsötma (»som smörstekta, sötade havregryn«). »Något lätt i doften« tycker Håkan och nämner vanilj och torkad frukt. Diskussionen går vidare via honung och gröna toner i stil med svartvinbärsblad. Efter ett tag hittar Håkan hasselnöt och ananas, något Jonas håller med om. Frida anar en söt mintton i stil med polkagris, men också kryddor som kummin och en slags vaxig känsla. Jonas tycker att doften dessutom bjuder på marmelad och honung. När det handlar om helhetsintryck tycker Frida att doften inledningsvis var trevlig men blev något fadd och udda med tiden.

Smakmässigt tycker panelen att whiskyn har vissa kryddiga drag. Håkan funderar kring vanilj och pepprighet, och Jonas fyller i att whiskyn har tydliga sherryfatsinslag. Frida tycker att kummintonen från doften även märks i smaken tillsammans med anis, och instämmer med Håkans pepparton. Trion kommer sedan in på en nötig sida av smaken som upplevs som behaglig. Med vatten tycker Frida att en jordig ton kommer fram och att den medellånga eftersmaken blir något kortare. »Smakbilden känns rätt kärv, på något vis«, menar hon. Håkan är av en annan åsikt och tycker att smaken överlag är honungssöt, nästan åt rom-hållet, och lätt oljig med frukter som fikon och apelsin. Jonas kör vidare på inslagen bana med apelsinmarmelad, torkad ananas och honung. »Smaken är intressant men för obalanserad och tunn bakom all kryddighet« anser Frida. Håkan instämmer delvis men har en annan syn på saken: »Jag tyckte från början att det fanns en ton av någonting som jag inte riktigt kände igen i maltwhiskyvärlden. Sedan efter att ha doftat och smakat hittade jag det jag ’brukar’ hitta i en maltwhisky, men det finns någon biton som inte känns dålig utan annorlunda.«
Betyg: 7,8/10

Niwakami Japanese Blended Whisky

Nr: 269701, Alkoholhalt: 40,5 %, Pris: 399 kr

Det här var en whisky som skapade en hel del diskussion hos panelen. Frida utbrister »Helt ljuvlig doftbild!« medan Håkan är mer återhållsam: »när jag först stoppade ner näsan kände jag ingenting, men sen hittade jag massor där och tyckte att den var väldigt trevlig i doften«. Frida hittar färsk mango, hallonsylt och sötsyrlig ananas, tillsammans med lite sötlakrits. Håkan är mer inne på päron, vanilj och kanel, där Jonas håller med om de två sistnämnda, och funderar sedan vidare på om det finns ett uns av röda äpplen i doften med. Jonas är också inne på fruktspåret med körsbär, apelsinzest med honung som tillägg. Efter ett tag hittar Frida blåbär och citron med.

När det gäller smaken hittar Håkan direkt samma lätta toner av päron och äpple som i doften, men även ett uns körsbär och en trevlig nötighet i avslutet. Jonas tycker att smaken har en tydlig fatpåverkan och håller med om körsbärstonen för att sedan lägga till marsipan. Frida anser att smaken är väldigt söt och ungdomlig inledningsvis med blommighet och honung, något som Jonas håller med om. Efter en stund hittar hon också olika sorters tropisk frukt som banan och färska fikon. Apelsin, tycker Jonas, och tillägger att den känsla av vanilj och kanel han hittade i doften även finns i smaken. När det gäller eftersmaken menar Frida att den är rätt kort och mest består av söt mynta och äppelmos. »Den doftade helt magiskt men smaken levde för min del inte riktigt upp till förväntningarna doftbilden gav«, lyfter hon och Håkan plockar upp tråden: »Det är lite kul att du säger det då jag tyckte att den var ganska välbalanserad. Ingen av dofterna stack ut och smaken kändes ganska alkoholsvag« Gruppen filosoferar vidare och landar i att whiskyn är len och väl sammansatt men skulle kunna vara »mer av allt«.
Betyg: 7,9/10

Nikka Coffey Malt

Nr: 4104501, Alkoholhalt: 45 %, Pris: 691 kr

När doften av denna whisky når gruppens näsor blir det genast liv i luckan. »Vilken chokladbomb till doft!« deklarerar Frida, som funderar vidare kring huruvida det är brownies eller kladdkaka hon känner. »Elegant doft av päron« tycker Håkan, och får medhåll av både Jonas och Frida, där den sistnämnda panelmedlemmen jämför doften med att lukta i en påse syrliga vingummin. Sötsyrlig citron och vanilj nämns med, något som får Jonas att instämma, och där han dessutom är inne på marmelad, marsipan, blommighet och aprikos. Håller med om aprikos- och mandeltonerna men hittar också kanel. Efter att ha vattnat whiskyn tycker Frida att doften blir betydligt sötare med sirap och vaniljglass, och både Håkan och Jonas lägger till honung till samlingen doftnoter. »Doften är komplex och blir bara bättre med tiden« menar Frida.

I smaken hittar trojkan fler frukter, som päron, russin och aprikos, men också apelsin och physalis med en oväntad twist av passionsfrukt. »Inlagda körsbär möter kryddnejlika« konstaterar Frida, och alla tre är överens om att vaniljstråket är väldigt tydligt. »Härligt smakrik med kola, mandelkubb och ett lätt pepprigt avslut« menar Håkan. Jonas hittar också samma pepprighet, samt flikar in med smaknoter som blommighet, marsipan och honung. Frida filosoferar kring något vinöst i stil med sött, vitt dessertvin. Med vatten går smaken mot bitter apelsinmarmelad och ännu mer nötter. »Mycket trevlig och mångfacetterad« bedömer Jonas whiskyn, och Håkan och Frida blir lyriska över hur whiskyn visade upp både balans och komplexitet. »Det här var najs! Klasskillnad jämfört med andra i provningen« utbrister hon och Håkan är inte sen att instämma: »En explosion av smaker!
Tjoho – så jävla bra! Det här känns inte som någon dussinprodukt.«
Betyg: 8,9/10

Ohishi Islay Cask

Nr: 5512101, Alkoholhalt: 41,7 %, Nyhet

Att whiskyn är lätt rökig är alla tre i panelen rörande överens om, där definitionerna går från »torvig« till »lätt brasrök«. Doften känns rätt rå och spritig »lite som whiteboardpenna« till att börja med, tycker Frida, men att den blir mer angenäm i takt med att den får luftas och att lite torkade fikon då kommer fram. Jonas tankar går mot vanilj, malt och honung, medan Håkan håller med om det sistnämnda och funderar vidare kring päron, ananas och kanel. Jonas backar pärontonen och menar att whiskyn har en trevlig sötma i doften. En bit in i provningen hittar Frida gräsighet, gummi och nymalen peppar. Med vatten dämpas gummitonen i doften och spritigheten försvinner till förmån för mer rök.

Smakmässigt möter rökigheten nu sirapssötma och kummin, där Håkan finner en slags lätt söt smörighet med torkad frukt och vanilj, medan Jonas tycker att whiskyn visar upp honung och en trevlig, maltig sötma. Päron och tropiska frukter som ananas nämns, men Frida är mer inne på russin och blöta löv. Gruppen hittar dessutom vanilj som en positiv smaknot. Efter att ha vattnat whiskyn anser Frida att den får en ton av blött trä och BBQ-glaze och att den tunna eftersmaken mest bidrar med rökta charkuterier, medan Håkan tycker att whiskyns avslut blir mer pepprigt. »Raka men enkla rör för den röktokige. För min del var den för knepig och jag hade svårt för gummitonen« sammanfattar Frida, medan Jonas menar att det handlar om »en rökig whisky som inte är top notch men som erbjuder ett annat perspektiv på rökig whisky«. »Med vatten var det ju nästan värdelöst. Om man ser förbi rökigheten finns det något som är udda men det är inte oävet på något sätt utan funkar i det här sammanhanget« filosoferar Håkan.
Betyg: 8/10

Super Nikka

Nr: 45501, Alkoholhalt: 43 %, Pris: 499 kr

»Stor ekpåverkan« konstaterar Jonas direkt, medan Frida tycker att doften ger ett bärigt första intryck med färska jordgubbar, svarta vingummin och drottningkompott, tillsammans med en ton av äppelcider. Håkan plockar upp frukttråden med päron och torkad frukt, och Jonas fyller på med torkade aprikoser. Gruppen tycker att doften förändras med tid, där Frida tycker att doften mognar och visar upp lite murrig äppelkällare, dessertvin och björnbär. Håkan är mer inne på vanilj och mörk choklad, medan Jonas nämner en örtighet tillsammans med saffran och kanel.

»Något tunn kropp« är Fridas första intryck av smaken och nämner ugnsbakade äpplen, mördegskakor och lite kokos. Håkan hittar också en massa fruktighet och tycker att smaken var en smula intetsägande från början. Jonas nämner torkade aprikoser men också vanilj, nötter, ek och kanel, där Frida instämmer om de två sistnämnda och lägger till smaknoten kaffe i eftersmaken. Samtliga hittar en tydlig ton av choklad i whiskyn, som de alla uppskattar och samtliga anser att whiskyn vinner ny mark med tid. Håkan tycker att whiskyn har apelsin och vanilj i en härlig blandning, och hittar också kanel samt ett uns pepprighet i avslutet. »Klassiskt och trevligt utan wow-faktor« menar Jonas, »Finstämd och komplex utan att utmana – som att kyssa sin syster« tycker Frida och Håkan anser att whiskyn efter en stund blir »härlig whisky med trevliga frukttoner«.
Betyg: 8,4/10

Nikka Coffey Grain

Nr: 4065501, Alkoholhalt: 45 %, Pris: 599 kr

Doften är mjuk och balanserad, där flera i panelen hittar både kokos och päron. Jonas hittar tidigt honungsmelon medan Håkan och Frida på var sitt håll konstaterar »ananas«. Alla tre är överens om vaniljtonen och Frida hittar fler kryddor, som kardemumma tillsammans med apelsin, medan Håkan lyckligt utbrister »krusbär!«. Diskussionen går mot en parfymerad ton »som kakdeg som möter en blomsteräng«.

Smaken upplevs som söt med lite bett ifrån toner som ek och lakrits. Håkan och Frida hittar bägge vit choklad, medan Jonas funderar på om chokladen kanske istället går mot mer traditionell sådan. »Fruktig och söt« menar Håkan, och Frida hittar både hjortronsylt och skumbanan. Jonas är inne på päron och aprikos för att sedan med Håkan även hitta apelsin. Efter ett tag diskuteras mjölkchoklad, olika slags vaniljtoner och Jonas tycker att det finns en ton av kola i smaken, medan Frida är inne på honung. Eftersmaken anses vara kort till medellång och gruppen är överens om att whiskyn erbjuder mycket i både doft och smak. »Lite syntetiskt först men vinner på en liten skvätt vatten och blir då både fruktig och komplex« tycker Frida, och Jonas konstaterar att det är en riktig dessertwhisky. »Det finns alla tecken i världen på att det är en riktigt jävla bra whisky!« deklarerar Håkan.
Betyg: 8,4/10

Tenjaku Whisky

Nr: 8176301, Alkoholhalt: 40 %, Pris: 329 kr

»En blyg men balanserad doft« tycker Frida och nämner vitt vin, halm, mandel och sirapskakor. Håkan håller med om att whiskyn är »något blek« i doften, och hittar gräs »eller kanske blött hö?«, aprikos, mandel och vanilj. Jonas är också inne på mandel och aprikos samt andra torkade frukter och lägger till honung, apelsin och vanilj till mixen.

»Hur kan det vara så stor skillnad på smak och doft?« undrar Håkan och diskussionen är genast igång. Visst finns här likheter med doften, som exempelvis mandeltonen från doften som blir till Fridas mandelkubb och Jonas mandelmassa i smaken, men skillnader finns där med. Håkan, som fann doften något tunn, tycker att smaken bjuder på överraskande mycket, och även en slags oljig textur han uppskattar. Frida hittar även banankaka i smaken, som hon tycker är lite ungdomlig med syrliga päron och en blommig ton, men att eftersmaken är rätt kort, något Håkan instämmer i. Han nämner sedan honung, apelsin och vanilj, medan Jonas också funderar kring honung och apelsin (»apelsinzest«) men även torkad frukt och örter. Enligt Frida är detta en »typisk resewhisky som smeker en medhårs efter en dag på vägarna«, Jonas föreslår att den »kanske är lämplig i en god whiskydrink?« och Håkan menar på att »den inte tar sig för någonting, men är ändå välbalanserad«.
Betyg: 7,9/10

Nikka from the Barrel

Nr: 55102, Alkoholhalt: 51,4 %, Pris: 469 kr

Samtliga i panelen inleder med att prata om doftens tydliga maltighet, och sedan kacklas det vitt och brett om olika doftnoter. »Kraftfull« tycker Håkan och Frida instämmer och tycker att doftbilden är »klassisk som blir sötare med tiden«. Hon går vidare in på en fyllig fruktighet, som äppelpaj med vaniljsås. Jonas hittar torkade aprikoser, honung och marsipan, medan Håkan istället funderar i riktning mot kola, choklad och citrus. Alla tre tycker att det finns en lätt rökighet någonstans i doften, som ger en extra dimension till upplevelsen.

Smakmässigt går diskussionen varm. Frida hittar mörk sirap, kryddor och godiset ’salmiakbalkar’ inledningsvis, där Jonas håller med om salmiaktonen. Han anar sedan torkad frukt, apelsin, marsipan och till sist lite honung, något Håkan håller med om. Jonas apelsinton tycker Håkan går mot blandad citrus, och lägger även till kaffe, russin och en lätt pepprighet i avslutet. »En aningens rök i bakgrunden, som smält vaniljglass med pytte- lite rök« flikar Frida in, och Jonas och Håkan instämmer direkt, visst finns där lite rök allt. Panelen gillar whiskyn skarpt. »Trevlig, fyllig smak som bjuder på balans men samtidigt också lager att analysera – snyggt!« tycker Frida. »Jag tycker att den är skitbra!« utbrister Jonas och Håkan tycker att doft och smak ger jättemycket: »Du får en munkänsla som gör att du inte vill att det ska sluta – man vill ju bara ha mer!«
Betyg: 8,7/10

Junenmyo Rouge Japanese Blended Whisky

Nr: 4101501, Alkoholhalt: 46 %, Pris: 599 kr

Håkan finner vid en första sniff rökiga toner med torkad frukt, kanel och lakrits. Lite vanilj och apelsin hittar han sedan. Doften ger ett ganska ungt intryck med toner som gräs, söt salvia och halm bakom en lätt rökighet, anser Frida, som lägger till maltsötma och cashewnötter efter en stunds betänketid. »Annorlunda« blir det första omdömet. Jonas håller med om rökigheten Håkan först hittade samt apelsinen och den torkade frukten, men tycker också att doften bjuder på nougat och samma slags halmighet som Frida var inne på.

Smakmässigt tycker panelen att rökigheten i sig är trevlig, och Frida tycker att whiskyn även bjuder på schweizerchoklad, men där Håkan istället kontrar med nougat och mörk choklad. Fruktigheten som dyker upp är föga förvånande vid det här laget och beskrivs med smaknoterna russin, apelsin och torkad frukt. »Ingen eftersmak att tala om« meddelar Frida, och Håkan hittar lite peppar i avslutet. Jonas tillägger lakrits och vanilj till bilden. »Några år till i faten hade varit bra« påpekar Frida och Håkan menar på att »den sticker ut – inte en av de bästa men definitivt annorlunda. Det skulle förvåna mig om den är över fyra år gammal, men den är rätt trevlig ändå – en kul whisky.«. Jonas håller med om att den definitivt är annorlunda.
Betyg: 7,9/10

Nikka Taketsuru Pure Malt
Nr: 4106101, Alkoholhalt: 43 %, Pris: 699 kr

För Håkans del handlar doften mycket om frukt, och då en blandning av päron, apelsin och citrus i form av grapefrukt. »Balanserad« blir utlåtandet. Frida hittar något förvånat först dill, vilket hon tycker känns en smula udda men hittar efter en stund även äpple, väldigt mycket äpple »färskt, sötsyrligt äpple«. Jonas håller med om äppeltonen och citruskänslan och bygger vidare på fruktsalladen med aprikos. Håkan och Jonas är överens om vanilj, men där Jonas vill ha in honung, kryddor och nötter tycker Håkan istället att doften går mot en lätt torvighet. Efter ett tag hittar Frida mer frukt med carambole och sedan kokos.

Smaken upplevs som balanserad med mycket frukt och vanilj. I eftersmaken finns lite ek och vaniljen blir mer åt det syntetiska hållet, ungefär som vanillinsocker enligt Frida, och Håkan instämmer. Hon tycker också att det finns en blommig känsla i whiskyn, samt stenfrukt som konserverad persika och aningens muskot. Håkan menar att whiskyn i sin helhet är mjuk och härligt söt med toner av torkad frukt, mandel och kola. Eftersmaken bjuder på ett pepprigt avslut med mörk choklad upptill. Jonas hittar olika frukter som aprikos, äpple, och apelsin, tillsammans med nötter, honung och vanilj. Sedan händer inte mycket mer, tycker trion. »Trevlig, balanserad, snäll. Jag hade väl önskat lite större karaktär«, sammanfattar Frida. »I min bok är whiskyn mer åt singelmalt-hållet än blended-hållet. Det som är lite tråkigt är att eftersmaken hade kunnat få vara längre, då hade whiskyn varit snäppet bättre.« tycker Håkan.
Betyg: 8,3/10

Nikka Yoichi Single Malt Whisky

Nr: 1135801, Alkoholhalt: 45%, Pris: 849 kr

»Den här är ung« konstaterar Frida och beskriver den med doftnoter som tropisk frukt som sockrad lime, sedan knäck och till sist något »grönt, ungefär som grönt te«. Håkan fastnar vid en lätt rökig (»torvig« tycker Frida) med toner av päron (»gula päron« inflikar Jonas), halm och kola medan Jonas förutom rökigheten tycker att whiskyn är lite blommig med persika och en nötig känsla. Alla tre är överens om att honungen finns där och Jonas hittar även lite vanilj medan Frida tycker att doften drar åt ingefära.

Whiskyns karaktär är tydlig med lätt rökighet och olika kryddor, där Håkan hittar pepprighet och Jonas vanilj medan Frida känner samma ingefära som i doften fast nu i sällskap med vaniljsocker och honungsmelon. Håkan tycker att munkänslan går åt det smöriga hållet och att det efter ett tag kommer fram smaker som citronzest, honung och päron. Jonas håller med om alla tre och tycker också att det finns en känsla av persika, nötter och vanilj. Frida kommer in på trä, mer som polerat trä än ren ekighet. »En härlig blandning« tycker Håkan och får medhåll av Frida: »Ung men mångfacetterad och mysig liksom, jag gillar ju den här fina, lätta rökigheten väldigt mycket«. Håkan funderar kring whiskyns ålder och menar att den nog inte är så gammal: »Den är ju inte tio år ens, inte en chans, men den här tycker jag var jättetrevlig. Citronzest ger fräschör och ett uns av rökighet är ju så fantastiskt gott«.
Betyg: 8,3/10

Nikka Miyagikyo Single Malt Whisky

Nr: 4097601, Alkoholhalt: 45%, Pris: 849 kr

»Kraftig fruktbomb« är Håkans första intryck av doften, och finner sedan mältat korn, lakrits och vanilj. Fruktigheten består denna gång av päron och banan. Jonas tycker också att whiskyn har en tydligt fruktig profil med marmelad, ananas och apelsinzest. Frida hittar i doften söt stenfrukt, körsbär i sås och tycker att doften är mogen och lite tyngre än flera andra i provningslinan med en slags glöggliknande, vinös kryddighet i bakgrunden.

Smaken är komplex och sherryinfluerad med en hel del honung, kryddor (»nejlika och kanel«) och lakrits, startar Frida diskussionen med. »Kanske inte så lång eftersmak, medellångt avslut«. Håkan håller med om lakritstonen och finner whiskyn elegant och söt med toner av torkad frukt, kokos och mörk choklad, samt med samma kanelkänsla som Frida tyckte sig ana. »Som äppelpaj« menar han sammanfattningsvis. Jonas tycker också att whiskyn har en liten sherryton och samma smakbild som doften utlovade med aprikosmarmelad, ananas, apelsinskal och halm. »Den här känns lite äldre än vissa andra i provningen. Det här är jättegott« konstaterar Håkan och utvecklar resonemanget: »äppelpaj – kanel, äpple och vanilj i en krämig kombination.« »Den här whiskyn var mycket trevlig, en njutarwhisky att bjuda nära och kära på« menar Frida.
Betyg: 8,9/10

Frida Birkehede var Allt om Whiskys stipendiat 2015 och åkte till Skottland för att välja ut ett fat Old Pulteney. Hon är från Skåne och driver till vardags bloggen Änglarnas Andel. Favoritwhiskyn är Caol Ila.