Test: Ett halvdussin Jack Daniel’s

Jack Daniel’s, världens bäst säljande whiskey, grundades av Jasper ”Jack” Daniel år 1866. Destilleriet ligger i Lynchburg, Tennessee och är USA’s äldsta registrerade destilleri. Att Jack lärde sig att destillera whiskey av en slav vid namnet Nathan ”Nearest” Green är kanske en mindre känd historia. Jack anställde senare Nearest som head distiller. Men då som en fri man. Mer om Jack Daniel’s historia kan du läsa i artikeln Historien bakom Jack Daniel’s och hans whiskey.

Allt om Whisky lät Jonas Gyllenpanzar Stjerna, Håkan Dahlberg och Björn Une prova några av Jack Daniel’s produkter. Det var en trevlig kväll i ett höstligt vackert Stockholm. En kväll som gjord för att prova Jack Daniel’s Tennessee Whiskey. Ofta diskuteras det hur man ska dricka sin whiskey. Ska den drickas med cola eller med is? Kanske med vatten eller som drink? Den här gången provades whiskeyn som den är utan några tillbehör. Men panelen var nog överens om att en isbit inte är fel när man ligger i hängmattan en varm sommardag. Eller varför inte som drink? Så här får ni även våra drinktips som en bonus.

Jack Daniel’s Old No 7

Nr: 58501, Alkoholhalt: 40 %, Pris: 329 kr,

Jack Daniel’s flaggskepp som har prytt många rockscener genom åren bjuder in till klassiska whiskeytoner. Vanilj och smörkola, allt som kommer från de kolade ekfaten. Det finns även en fruktig doft från päron och nätmelonskal. »Nätmelonskal?« »Ja, ni vet hur händerna luktar efter att man har plockat nätmelon en hel dag i Australien«. Det visar sig att vissa i panelen är lite beresta. »Men visst är det mandel också? Är det sötmandel, nej mer åt mandelmassa«.
I smaken kommer vaniljen och smörkolan igen. Mer sötma i form av torkade aprikoser och apelsin. ”Visst är det mogna, bruna bananer också?” ”Ja, och nätmelonen finns även i smaken”. En underton av salmiak tittar fram innan den varma och kryddiga eftersmaken kommer.
Det här är en klassiker på många sätt. Dessutom väldigt trevlig att blanda whiskey-drinkar på. En Jack & Ginger kanske? Fyll ¾ av ett Highballglas med is, häll Jack Daniel’s över isen. Toppa med ginger ale och garnera med en limeklyfta.
Betyg: 8,4/10

Jack Daniel’s Legacy Edition 3

Nr: 5364201, Alkoholhalt: 43 %, Pris: 359 kr

Jack Daniel’s är välkänt för sin berömda svarta etikett. Men i början av 1900-talet var etiketterna ganska färgglada och såg väldigt annorlunda ut än den etikett vi alla känner till idag. Serien Legacy Edition visar upp några av dessa gamla etiketter från förr. Är det kanske den snyggaste Jack Daniel’s-flaska vi sett?
Doften är trogen och vi har vaniljen och smörkolan där. Vaniljen går än mer mot vaniljglass. Den är lite sötare i doften än no 7. Fruktigheten kommer i en kompott som ibland talar emot varandra. Vi har ananas, apelsin och färska gröna äpplen. »Jag tycker även sötman från gul lök finns där. Och citrus i form av bergamott och grapefrukt.«
Låt oss smaka. »Oj, är det lätta svaveltoner som från vissa sherryfatslagringar?« »Ja, eller är det mer som när man slår två flintastenar mot varandra«? Hur som helst finns basen där i form av vanilj. Smörkolan har nu blivit demererasocker. En härlig krämighet som släpper förbi lite päron också.
Här tänker vi oss att en Jack on the rocks är helt rätt. Släpp en isbit i ett tumblerglas. Fyll på med 3 cl Legacy edition. Bjud in glada vänner, sätt på favoritmusiken och njut av en trevlig stund.
Betyg: 8,4/10

Gentleman Jack

Nr: 8686401, Alkoholhalt: 40 %, Pris: 419 kr

Jack Daniel var en kort man, endast 152 centimeter lång. Han kallades för »Gentleman Jack« och han hade vad man brukar kalla kvinnotycke. Även eftersmaken i denna whiskey är lite kort. Men vi börjar med doften. Här har vi sommarfrukter, eller är det tropiska frukter? Självklart finns vaniljen och smörkolan här. Lönnsirap i bakgrunden ger en extra sötma. Mandel igen, men denna gång mer som mandelkubb. Citrusen kommer i form av yuzu. Även en mineralton som ger sig till känna som stendamm eller kall betong.
Smaken bjuder på vaniljkräm, kola, gråpäron, honung och farinsocker. Tydliga söta smaker. Men det övergår i en träig torrhet som även ger den där kryddiga känslan i munnen. En tillgänglig whiskey där sötman är det som hänger kvar längst.
Vad sägs om att blanda en Gentlemen’s Sour på denna? Något att läppja på en fredag innan middagen. Blanda 5 cl Gentlement Jack, 1,5 cl citronjuice, 1,3 cl sockerlag och ett stänk bitter i en shaker som är halvfylld med is. Skaka ordentligt i 20–30 sekunder. Fyll ett halvt tumblerglas med is och häll sedan över blandningen i glaset. Garnera med en citronskiva
Betyg: 8,5/10

Jack Daniel’s Single Barrel

Nr: 7022101, Alkoholhalt: 45 %, Pris: 529 kr

Den här whiskeyn har tydliga spår från Jack Daniel’s Old No. 7. Men samtidigt händer det mycket nytt i både doft och smak. Naturligtvis vilar vi på vanilj och kola. Men sen har vi en doft av romrussin som i romrussinglass. Sötman fylls på med klementiner. Här kommer också tobak, läder och höskulle. »Jag hittar linoljesåpa. Det kan låta som en offnot, men jag tycker det är en behaglig ingrediens just här«.
I smaken övergår romrussinen till mer rom. Karamell och mandel i form av mandelbiskvi. Grapefrukt som övergår i en torrhet, en ekig torrhet som fylls på med lakritsrot och en lång, värmande hetta i form av vitpeppar. »Det här är den godaste whiskeyn ikväll«.
Den passar sig perfekt att dricka som den är. Men vill man skoja till det kan man blanda en Old pal boulevardier. Fyll en shaker till hälften med is. Blanda i 3,5 cl Single Barrel, 1,3 cl torr vermouth och 1,3 cl Campari. Rör om i 10 sekunder. Häll över i ett glas och garnera med citronskal.
Betyg: 8,8/10

Jack Daniel’s Barrel Aged Rye

(Finns ej på Systembolaget), Alkoholhalt: 45 %

Doften är fruktig i sin karaktär. Det finns ananas, ja ananasjuice. Päron löser av röda äpplen. »Jag tycker att det doftar cerat. Ni vet nivea som tjejerna hade i skolan«. »Eller är det en mintighet som ger den känslan?« Vi har kanel och marsipan i alla fall. Det är inte så mycket som skvallrar om att detta skulle vara en rye. Men det behöver ju inte vara negativt.
Smaken är lite kort. Men innan vi är där har vi Jack Daniel’s tydliga vanilj och honung. Vi har citrus som vi inte kan artbestämma. »Visst är det Ahlgrens bilar också?« Jo vi andra håller med. Sedan startar den klassiska diskussionen om vilken färg och om det är fram eller bak på bilen. Nivån på humor är inte högre på redaktionen. Hur som helst hittar vi även choklad, mynta och anis. Eftersmaken drar in ektanniner och svartpeppar och ger den där hettan. Men den försvinner lite snabbare än vad man skulle önska.
Men det här kan bli toppen att blanda en Rye Ball på. Fyll en shaker till hälften med is. Blanda i 3,5 cl Barrel Aged Rye, 1,3 cl färsk citronjuice, 1,3 cl sockerlag, två skvättar Peychaud’s bitters. Skaka ordentligt i 15–20 sekunder. Fyll ett highballglas till hälften med is. Häll över blandningen i glaset och toppa med sodavatten. Garnera med citronskiva
Betyg: 8,6/10

Utom tävlan testade vi även en likör
Den går att dricka som den är. Men ska vi vara ärliga är den bäst att blanda i drinkar. Är tämligen övertygad om att det är hela tanken med denna sötmabomb.

Jack Daniel’s Tennessee Honey

Nr: 65901, Alkoholhalt: 35 %, Pris: 329 kr

I doften hittar vi jenkatuggummi, Massa honung, kola och karamell. Doften är även kryddig i form av kummin, koriander, gurkmeja och bittermandel. Det finns även en lakritssälta bakom all sötma.
Smaken är inte helt oväntat mycket söt, men inte kladdigt söt. Sötman består av honung, sultanarussin och apelsinmarmelad. Men vi hittar även sötlakrits i botten.

Tennessee Honey skulle göra sig helt rätt i en Jack Honey Smash. Den passar kanske bäst att smutta på en varm sommarkväll. Men är förmodligen lika god framför brasan i mellandagarna efter julstressen. Fyll halva shakern med is. Blanda i 5 cl Tennessee Honey, 6–8 st myntablad, 1,3 cl citronjuice och 1,3 cl sockerlag. Skaka ordentligt i 15–20 sekunder. Fyll ett highballglas med 2/3 krossad is. Häll i blandningen och garnera med en myntakvist.

Testpanelen

Håkan ”Peat” Dahlberg
Jonas Gyllenpanzar Stjerna
Björn Une

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!