Bli din egen bryggare

Har du en dröm om att brygga ditt eget öl eller börja jobba på något av dina favoritbryggerier i framtiden? Då kan YH-utbildningen i Bryggeriteknik, hos Västerbergslagens Utbildningsförbund i Ludvika, vara din väg framåt.

Text: Peter Fredberg Foto: Istock photo, Tomi Kivimäki, Malin Skoglund, Christian Åhman

Utbildningen sträcker sig över ett och ett halvt år på heltid och skolan kallar den för en modifierad distansutbildning.

Det innebär att eleverna är på plats i skolan en vecka i månaden, sedan följer tre veckor på distans där det jobbas med olika hemuppgifter.

Under YH-utbildningar finns det alltid en ledningsgrupp som till största delen ska bestå av representanter från den aktuella branschen. Detta är viktigt för att kunna hålla rätt nivå och se till att eleverna får lära sig det som behövs för ett jobb i framtiden.

– Vi börjar alltid utbildningen med en processteknisk grundkurs för att komma igång. Det blir lite som en introduktion, där vi bland annat går igenom hela bryggprocessen. Sedan är det dags för kvalitet och kvalitetsteknik. Eftersom det är ett krav från Livsmedelsverket att man ska gå en kurs som heter IP Livsmedel HACCP, så får eleverna också ett intyg på den utbildningen. Under kursen för teknisk anpassad matematik jobbar vi mycket med bryggtermer och räknar på volymer, säger Christian Åhman som har hand om utbildningen.

Den längsta kursen under utbildningen handlar om bryggeriteknologi och kemi. Där går du igenom utvecklingen från vattendroppe fram till ett färdigt öl. Kursen sträcker sig över fyra intensivveckor och tolv distansveckor.

– Under några av veckorna vi är på plats i skolan, och då delar jag upp gruppen i bryggrupper, som får varsin brygguppgift.

Senast skulle eleverna brygga ett veteöl av sydtysk typ. Då fick varje bryggrupp sitta och knåpa på sina recept och ta fram en lista på vad de ville ha för råvaror för att lösa uppgiften.
Kommande intensivvecka efter brygguppgifterna tar eleverna fram prover på resultaten och håller i en blindprovning. Då får alla prata om upplevelsen av ölet när det kommer till smak, munkänsla, doft och färg samt väljer ut sin favorit. Det är visserligen bara äran som kammas hem för vinnaren, men enligt Christian lär eleverna sig otroligt mycket på dessa uppgifter.

– Eleverna får också jobba med att ta fram sina egna recept. Antingen skapar de något helt själva eller så inspireras de av något av alla recept som finns på nätet, som sedan modifieras. Det kan handla om valet av råvaror eller att kanske lägga till lite ekkuber, för att se vad det kan göra med smaken.

Bryggeriverken som eleverna har tillgång till är en Braumeister och en Grainfather, som båda är på 20 liter. Dessa kompletteras av ett bryggverk som heter Brygg 52, på just 52 liter.

– Det bästa med utbildningen är att det är en härlig blandning av personer och att alla hjälper varandra. Vi har väldigt roligt tillsammans när vi är i Ludvika under intensivveckorna. Min dröm är att få brygga öl som sprider glädje och gemenskap. Det finns en öl för alla, så mitt mål är att bjuda in fler och hjälpa dem att hitta just deras favoritöl, säger Sofia Rehn

Under utbildningen har eleverna också tre LIA perioder, som står för Lärande I Arbete.
Varje LIA-period är på fem veckor och eleverna får själva välja ett bryggeri de vill praktisera på.

– Det är en viktig erfarenhet att få komma ut i verkligheten och se hur olika bryggerier jobbar. Jag brukar tipsa eleverna om att de inte ska göra alla sina LIA perioder på samma bryggeri, även om det kan vara lockande. Det är nyttigt att få se hur olika bryggerier jobbar och vilken typ av teknik som används. Skulle eleven inte hitta en LIA-plats själv, så har vi naturligtvis en skyldighet att hjälpa till.

Men man kan även titta på omvärlden när det är dags för LIA. En tjej lyckades få praktikplats på ett bryggeri i Kapstaden. En kille var hos Brew Dog i London och ytterligare en tjej hittade en plats på ett bryggeri i Tampa Bay i Florida. Hon ringde helt sonika upp och frågade. Ägaren blev överlycklig och hon fick bo hos hans familj under praktiken.

– Efter utbildningen kan du i princip jobba med vad du vill i branschen, men fokus är på brygguppgifter på bryggerier. Men tittar du på ett mikrobryggeri idag så brygger de inte bara öl. Det bryggs en dag, nästa dag ska det fyllas flaskor och lasta pall, sedan ska ölen köras ut till restauranger och barer. Så det gäller att vara flexibel.

– Det bästa med utbildningen är att få fördjupa sig i sitt intresse. Till det kommer den fina möjligheten att träffa människor, både verksamma i branschen och andra studerande. Det är en häftig känsla att kunna vara nördig med människor som är lika nördiga själva, säger eleven Tomi Kivimäki.
– Kortsiktigt skulle jag vilja få ett jobb på ett bryggeri och fortsätta att utvecklas, både inom branschen i sig men också inom kulturen kring hantverksöl. Långsiktigt hoppas jag på att kunna starta eget. Det behöver inte vara i någon större skala, även om det skulle vara kul att kunna gå runt på det.

Majoriteten som har gått utbildningen börjar jobba på olika bryggerier och det brukar också vara fem, sex stycken som satsar på att starta eget. Utbildningen ger dig verkligen en stabil plattform om du drömmer om att ta steget in i bryggeribranschen.

Läs mer om utbildningen hos Västerbergslagens Utbildningsförbund

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!