Emma tipsar: Här är mitt vårrus!

I vanliga fall brukar Calvados dyka upp på min hylla lagom till hösten, men nu har denna tagit sig in och skaffat sig en stående plats i min lilla hylla. Det är roligt att vidga sina vyer med att hitta flera lagrade favoriter. Men så klart har jag även letat fram en riktig höjdare till whisky också. Våren är välkommen!

Boulard Calvados Grand Solage

Betyg: 7,6/10

Det här är ett bra sätt att lära känna calvados. Sen finns det en massa roligt att välja bland när man tagit sig in i »äppelvärlden«. Doften är fräsch, lätt nötig med mogna röda äpplen. Smaken har en viss sötma. De mogna röda äpplena finner vi i smaken också, här blandas de upp med julkryddor, gröna äpplen och en fatkryddighet.

I finishen går äpplena lite mer mot ugnsbakade äpplen och här finns också faten kvar. Den här är på 40 %, men är du van vid, och föredrar, cask strength whisky finns det flera andra calvados som kanske passar just dig bättre. Boulard Calvados Grand Solage är en balanserad, välsvarvad calvados som är mycket prisvärd.

Jag dricker gärna calvados som den är, men prova att hälla upp en liten calvados över is och toppa upp med alkoholfri cider. Om vårsolen behagar att komma fram kan jag rekommendera att sitta längs husväggen i lä och läppja på en sådan.

Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 40 %
Nr: 58
Pris: 339 kr

Caperdonich Peated 21YO

Betyg: 9,1/10

Har ni hört talas om The Secret Speyside Collection från Chivas Brothers? Under våren lanseras några fåtal flaskor från serien i Sverige, och en av dem fastnade jag alldeles extra för. Så mitt första tips må vara slut på Systembolaget när ni läser detta men jag vet också att i sådana fall kanske några av er har varit en av de lyckliga som fick tag i den här buteljen.

Secret Speyside är en exklusiv whiskyserie som består av långlagrade buteljeringar från fyra av Speysides mindre kända destillerier: just den här är från Caperdonich – som destillerade sin sista new make 2002 innan destilleriet slog igen portarna och nedmonterades sten för sten 2011.

Doften är ljuvlig och fylls av kola, kondenserad mjölk, tobaksblad och något örtigt som skiner igenom. Rökigheten känns mer genom doften från en brasa som tänts i en fuktig skog.
Smaken är fyllig och komplex. Här kommer den nu något sötare röken fram och vaniljkola blandas med inlagda apelsinskal tillsammans med fuktiga tallbarr. Den är lång och hänger kvar länge i gommen. Enastående!
Antal lanserade i Sverige: 12 flaskor

Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 48,0 %
Nr: 41323
Pris: 3 500 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!