Linus Håkansson – helikopterperspektiv på High Coast

High Coast lider av växtvärk och har nyligen meddelat att man är i behov av ny ledning. Medan ny verkställande direktör eftersöks hoppar Linus Håkansson, egentligen platschef och ansvarig för besöksnäringen på det norrländska destilleriet, in som tillförordnad VD. Med upplevelser i fokus vill Linus ge både gamla nya besökare mer av allt inför sommaren och årets whiskyfestival.

Foto: High Coast Distillery/Frida Birkehede

Från uppväxten i Åkersberga till jobb som kökschef i Alperna, studier i Lund, karriärstart i Åre och till sist drömjobbet vid Höga Kusten. Linus Håkansson, platschef och tillförordnad VD på det svenska whiskydestilleriet High Coast, har gjort en omfattande geografisk och karriärmässig resa innan han landade i norr. Att det blev just Norrland är i och för sig logiskt.

– Min fru är uppväxt här, så det är hennes släkthus som vi köpte. Det är egentligen ett sommarhus, men när jag åkte hem så kände jag bara: “Nej, vi åker åt fel håll. Jag vill ju bo här”, berättar Linus.

Efter att ha landat ett jobb på Modo Hockey som event- och hospitalitetschef tog det knappt tre år innan High Coast ringde och undrade om Linus var sugen på att ordna med besöksverksamheten och olika events hos dem.

– Det var ett alldeles för roligt erbjudande för att tacka nej. Jag har haft stenkoll på företaget hela tiden eftersom det ligger så nära där vi bor, förklarar han. Och nära är det verkligen.

– Om jag inte lämnar grabben på dagis så har jag väl fyra minuters pendling med bil, så det går att cykla, åka skidor och skoter och fyrhjuling, skrattar han och fortsätter: Det är helt otroligt att få ha ett så roligt jobb och bo där jag bor.

Att Linus trivs hos High Coast råder det inget tvivel om, och det roligaste är den laganda och målmedvetenhet som alla medarbetare känner tillsammans, menar Linus.

– Alla jobbar mot samma mål och är extremt noggranna med kvaliteten på allt vi gör. Vi utmanar varandra hela tiden och då blir det en rolig kultur. Vi är stolta över och duktiga på det vi gör och då blir det jäkligt roligt att jobba. Det tummas aldrig på kvaliteten i något led och det gäller ju också besöksverksamheten. Det ska vara samma välkomnande upplevelse att dricka en whisky som att äta maten här. Sedan Linus tog över rollen som platschef hos High Coast har en del förändringar skett.

– Jag har jobbat väldigt mycket med värdskapet, hur vi bemöter gäster och ser gäster men även mycket med service management. Det handlar om allt från var vi placerar saker och hur vi möblerar för att det ska vara lätt för personalen att lägga tid på gästerna istället för att springa och leta efter saker. Sen har vi gjort fysiska större förändringar, som ombyggnation av matsalen, ny meny, nya möbler och en helt ny whiskybar. Det ska vara härligt att vara på plats, men också lätt för personalen. Då får de mer tid att spendera med gästerna för att se till att de är nöjda.

Så hur skiljer sig rollen som tillförordnad vice direktör från rollen som platschef för Linus del?

– Med platschefsrollen hade jag helikopterperspektiv på många olika delar och nu är väl helikoptern lite högre upp, skämtar Linus och utvecklar: Jag är oerhört nyfiken. Jag tror att Roger (Melander, destillerichef på High Coast) höll på att slå ihjäl mig de första tre veckorna på jobbet för han fick aldrig jobba ifred, skrattar Linus och gestikulerar: “Men du om man gör så här med whisky, vad händer då? Eller sådär, vad händer då?” Nu har jag ett lite mer övergripande perspektiv av hela verksamheten för att få ännu mer förståelse för den. Sedan hoppar jag tillbaka till min roll som platschef som jag hade innan.

I sommar går årets upplaga av High Coast Whiskyfestival av stapeln, och precis som tidigare bjuder de två dagarna på god whisky, god mat, god musik – och några överraskningar.

High Coast whiskyfestival vid Ångermanälven

– Vi kommer att ha glampingtält med ett fantastiskt läge. Man sover på en liten höjd i ett bekvämt tält med riktiga sängar och sängkläder. Sedan ligger en liten strandpromenad och älven nedanför så det är oerhört vackert, avslöjar Linus och fortsätter: Nytt för i år är att festivalområdet kommer att vara nere vid älvstranden. Vi har även provningar i lagerhusen och i vårt gamla pannrum där vi har satt in panoramafönster så att man kan se ut över älven samtidigt som man har en provning. En av våra populäraste provningar är vår “I Ur och Skur-provning” med Peter Söderlind, då man helt oavsett väder är ute på udden, så man kan få stå i ösregn och dricka whisky. Det är en häftig upplevelse när man är precis vid kanten mot älven och hör Peters fantastiska historier om platsen här, ler han.

Linus tipsar om att hålla sig framme: Det är väldigt bra tryck på biljetterna i år. Det som är lite unikt är att Måns Zelmerlöw spelar som huvudakt på fredagen, men håller även en provning med Alexander Wiberg på fredagen kopplat till deras tv-program Chevaleresk, med vår whisky som de släppt under samma namn. Festivalwhiskyn är han däremot lite mer förtegen kring.

– Det är den äldsta festivalwhisky vi någonsin har släppt och den är förbannat god.

Beställ dina festivalbiljetter på Tickster och läs mer om festivalen hos High Coast på: https://www.highcoastwhisky.se/besok-oss/whiskyfestival

Frida Birkehede var Allt om Whiskys stipendiat 2015 och åkte till Skottland för att välja ut ett fat Old Pulteney. Hon är från Skåne och driver till vardags bloggen Änglarnas Andel. Favoritwhiskyn är Caol Ila.