En Öl och Whiskymässa i Göteborg

Andjela, Marija och Ida har precis njutit av ölen Delirium Tremens.

Detta var nionde gången i ordningen som En Öl och Whiskymässa arrangerades i Göteborg. Detta var ett perfekt tillfälle att få upptäcka det som var på gång i öl- och whiskyvärlden. Här fick vi en unik chans att få prova nya stilar och uppleva fler spännande varumärken, vissa som vi inte ens visste fanns.

Text: Peter Fredberg Foto: Peter Fredberg/Monica Fredberg

Vi beväpnade oss med provningsglasen och klev in i de mörka lokalerna där utställarnas montrar bildade små öar av ljus, som lockade besökarna. Denna gång fanns det cirka 150 utställande montrar på plats och över 2 000 olika produkter att botanisera bland.

Som vanligt kunde utställarna tävla med sina drycker i två av Nordens största tävlingar för öl respektive whisky. I mässans whiskytävling borrade juryn ner näsorna i 135 olika whiskyprover, vilket var nytt rekord.

– Antalet bourbon och rye växer varje år, vilket vi tycker är väldigt roligt. Vi hade även mycket nordisk whisky i tävlingen, säger Anders Bergström som tillsammans med Klaus Bitschnau ansvarade för whiskytävlingen.

Intresset för att tävla med öl var ännu större. Det fanns hela 370 bidrag, vilket gör att öltävlingen behåller titeln störst i Norden. Ölen testades blint av certifierade domare, som utsåg 42 medaljörer i fjorton klasser.

Mässans bästa öl blev Vega Brown Ale, bästa Whisky anCnoc 24 YO 46% och bästa bourbon whisky kammades hem av Michters US1 Kentucky Straight Bourbon.

Hos Brewgineers bjöds det på en världspremiär av deras friska Non Gluten Blond, som tagits fram tillsammans med Vreta Klosterbryggeri. Enligt Jonas Kärling så är Brewgineers troligtvis Sveriges enda helt glutenfria bryggeri, som satsar på det fullt ut.

– Vi tillsätter ett enzym i alla våra öl som reducerar glutenet. Varje batch går till labb för provning för att se till att ölet ligger under 20 ppm med gluten, som är lagkravet. Jag tycker att mässan i år var bättre än förväntat med tanke på hur det ser ut i världen. Det var också bra tryck redan på fredagen, som annars brukar vara lite lugnare.

2013 stod Nääs hantverksbryggeri klart på släktgården, som varit i familjen ägo sedan slutet av 1800-talet. Det var tioårsjubileum för dem på mässan i år och Ida Johansson som är eventansvarig fanns på plats. Något som var extra efterfrågat var deras Nääs Coast på 6,9 %, som bjöd på en knäckig smak med tydlig beska. Det fanns även inslag av knäckebröd, apelsinskal, torkad ananas och kryddor.

Hos Nääs hantverksbryggeri serverade Ida Johansson deras populära Nääs Coast på 6,9%,

– Vi har även med oss Bärnsten, som är vår julöl, och den har varit riktigt populär, säger Ida.

Hos Humlegården flockades nyfikna och potentiella hemmabryggare kring deras råvaror för öltillverkning. De hade även med sig bryggeriteknik från deras eget varumärke Nordic Brewers Equipment.

Humlegården var på plats med både råvaror och bryggeriteknik

– Det är första gången vi ställer ut på mässan och det verkar som intresset kring att brygga eget öl bara växer, vilket naturligtvis är trevligt, säger Nils Sörlin.

Brygga bränneri bjöd på sin populäraste gin, Göteborg Gran som de skapat med granskott. Den serverades med rosmarin, som en gin och tonic i deras monter.

– Den kryddiga smaken med inslag av enbär, granskott, citrus och örter placerar dig i en granskog efter ett sommarregn. Denna gin och tonic är faktiskt mer av en historia och upplevelse än bara en drink, säger David Barratt.

Frozen Cocktail hade sina kylboxar fulla med just frysta cocktails. De finns med alkohol på 5 % och i en alkoholfri variant. Konceptet lanserades i Amsterdam 2016 av två killar som ville ha ett nytt sätt att avnjuta en kall drink en varm sommardag. Sedan september 2022 finns de i Sverige i Systembolagets beställningssortiment. De kommer i tre olika smaker Strawberry Daiquiri, Limoncello samt Mojito och de finns i fempack och femtiopack. Det är bara att placera de flytande produkterna i frysen i 24 timmar, så har du en svalkande cocktail i sommarvärmen.

Yadan Hassan från Frozen Cocktail hade med sig en hel kylbox med läskande frysta cocktails.

– Intresset har verkligen varit stort med tanke på att det inte riktigt är säsong ännu för en iscocktail, säger Yadan Hassan.

En lite udda fågel var den traditionella spritdrycken Fenjiu från Kina, som har sitt ursprung i de norra delarna av landet. Den har en 6000-årig historia och under 1500 år var den det självklara valet i de kejserliga hoven och omnämns i arkiven från 24 dynastier. Råvarorna består av sorghum, torkade ärtor, vete och rent källvatten. Den passar både till klassisk kinesisk mat och att avnjuta ren, då den är både komplex och finstämd med en fruktig smak och med lite nöttoner som hängde kvar i munnen.

Fenjiu från Kina har en 6000-årig historia. Den avnjuts lite som vår nubbe till sillen.

Hos 1423 gillar man det tyska bandet Rammstein, så Joshua Singh, som är ägare och grundare av företaget, kontaktade bandet med en idé om att skapa en rom tillsammans.

– Resultatet blev riktigt bra, så vi fortsatte av bara farten. Nu har vi en gin, en vodka och en whisky från Rammstein.

Det som var riktigt roligt var att de inte bara satte sin logga på flaskorna, utan de var med under hela utvecklingen och tyckte till om allt från smak till designen av flaskorna.

Tyvärr kunde bandet inte vara plats så jag gör mitt bästa för att representera dem och deras drycker, säger Joshua.

Vi testade Rammsteins whisky med 43 % som är destillerad och lagrad i Irland. Här bjöds det på en fruktig doft, med en len smak av kryddor och vanilj som passar perfekt med ett par spår från Rammsteins breda diskografi.

Sveriges minsta destilleri, Klocktornet, bjöd på ett stänk av Bohuslän med årets sillutgåva från deras partner Salt & Sill. Den serverades tillsamman med den nya sillsupen som har smak av dill, pomerans, kummin, mynta och äpple. Detta var verkligen en av mässans riktigt lyckade smakupplevelser.

Michellé Ruaro från Klocktornet Destilleri bjöd på sill och Sillsup.

– Det är första gången på mässan för oss och hemma håller vi till på cirka nio kvadratmeter, ungefär lika stort som montern vi står i här. Det hela startades på riktigt 2019 och vi fick ut vår första på Systembolaget 2020, som var vår Tång gin. På mässan är det kul att få bjuda på just Sillsupen som vi släpper i maj, säger Michellé Ruaro.

Plötslig tändes ljuset i lokalerna och klockan var redan 22:00, dags att ta sig hemåt. Som vanligt gick tiden på mässan alltför fort, men vi kan väl summera besöket med att säga att det mesta av det bästa fanns representerat på mässgolvet även detta år.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!