Allt om whisky testar Whisky från Wemyss

Några som sysslat med sysslat med sprit länge är familjen Wemyss. Som oberoende familjeägt företag gör de skotsk sprit av olika slag, och på whiskysidan handlar det om både populära blended malts och prisbelönt singelmalt. Allt om Whisky satte ihop en panel som fick blindprova några av deras mest populära buteljeringar, utan att ha en aning om vad de hade i glaset. Resultatet får du ta del av här!

The Hive Small Batch

Alkoholhalt: 46 %
Nr: 58040
Pris: 501 kr

– Lime och jordkällare hittar panelen i doften, inte unket, utan som ett slags grönska. Andreas förstår källarreferensen:
– Hos mina föräldrar finns det en stuga där de förvarar äpplen och möbler, så det köper jag. Diskussionen går vidare mot blommiga toner som exempelvis maskros, men också örter, Werthers gräddkola, vanilj och att doften mognar med tid.
Whiskyn är smörigare, vaniljigare och sötare än väntat, med mindre äpple men mer nötighet än doften, och en lång eftersmak.
– Det finns beska, som valnöt, funderar Andreas och får medhåll av Johan:
– Ja, men som ekighet för mig. Jag hade önskat mer vanilj och lime.
– Torkad ingefära och honung. Doften och smaken har olika karaktär. En typisk sommarwhisky, summerar Frida. Andreas är kluven.
– Det är svårt att få ihop alla intryck till en helhet, men den är den är bra och rolig.
Betyg: 7,4/10

Velvet Fig Small batch

Alkoholhalt: 46 %
Nr: 53562
Pris: 601 kr

Panelen hittar spannmål, marknadsgodis och en jästliknande ton som det råder delade meningar om.
– Sådana där långa, mjuka stänger i regnbågsfärger, menar Johan.
– Det första intrycket var sådär, liksom fruktigt och parfymerat. Det påminner om det röd-vita godiset »revolver«, tycker Andreas. Johan upptäcker en »sursherryton« som lägger sig efter en stund. Efter luftning blir doften sirapssöt med pekannötspaj.
Smakmässigt är whiskyn nötig med chillihetta. Johan finner ekigheten påtaglig medan Frida tycker att den bara märks i slutet. Eftersmaken är ganska kort och Andreas
hittar något oväntat:
– Sötman är tydligare i doften än i smaken och finns inte kvar i eftersmaken, som om jag har druckit en kraftig stout.
– En beska som kakao, inflikar Frida som för medhåll av Johan:
– Ja, fast mörk choklad för mig.
– Whiskyn var jättetrevlig, synd att eftersmaken är så kort, avslutar Frida.
Betyg: 7,6/10

Spice King Small Batch

Alkoholhalt: 46 %
Nr: 85405
Pris: 502 kr

Johan och Frida landar i att den bjuder på charkrök och damparfym, en kombo Frida inte gillar. Andreas hittar andra referenspunkter i doften:
– Jag tyckte den började med torv och aska. Gruppen anar sötma medan den parfymerade tonen nu bytts ut mot violgodis, vilket är en förbättring enligt Frida.
– För mig är det inte violgodis utan mer Läkerol, invänder Johan.
– Om man stoppar näsan hela vägen ner i glaset så finns där plommon, menar Andreas.
När panelen smakar blir Frida positivt överraskad:
– Balanserat med en fyllig och söt rökighet – snyggt! Hade dock önskat längre eftersmak. Andreas instämmer:
– Väldigt välbalanserad i smaken. Rökigheten binds ihop med karamelliserat trä. Jag gillar den, den är subtil och oljig i konsistensen. Johan fortsätter:
– Smakerna harmonierar och vanilj finns, som skorpan på en sockerkaka.
– Gråpäron i eftersmaken, analyserar Andreas medan de andra två finner röda druvor och grapefrukt.
– Det här är en sommarkväll för mig! deklarerar Johan.

Betyg: 8,4/10

Peat Chimney Small Batch

Alkoholhalt: 46 %
Nr: 85709
Pris: 502 kr

– Den var trevlig, är Andreas första intryck. Frida hittar röda vinbär och Johan känner av lime, ek och en försiktig pepprighet. När pepparen nämns får Andreas helt andra referenspunkter:
– Jag har jobbat med varmt gjutjärn inom industrin, och det påminner om vitpeppar. Det finns något varmt och metalliskt i doften här.
– Jag tycker det är lite mineraliskt, som blöt sten. Doften är intressant och sticker i väg åt olika håll, funderar Frida. Alla tre i panelen tycker att doften är avgjort rökig utan att röken tar över.
Trion smakar och Frida är först ut:
– Saffransbulle, honung och knäckebröd. Doften var häftig men smaken blir för strömlinjeformad och utmanar inte. Johan:
– Knäckebröd håller jag med om. Jag hittar lite gummi och mjölkchoklad. Whiskyn doftade bättre än den smakade.
– Andreas instämmer: Smaken är väldigt »rak« och trevlig men inte så mycket mer dyker upp. Rökigheten går mot torv.
– Det här är en whisky som jag hade kunnat ge till någon som är lite »rädd« för rök, men själv vill jag ha mer, sammanfattar Frida.
Betyg: 7,5/10

Kingsbarns »Dream to Dram«

Alkoholhalt: 46 %
Nr: 40531
Pris: 551 kr

Doften inleder med fruktsyrup, hårda karameller och blommighet.
– Det här är sommar i ett glas, menar Johan.
– Liljekonvalj och oljighet, instämmer Frida och fortsätter:
– Äpplen, päron och godiset »syrliga kastanjer«, de gröna som smakar äpple.
– Min första tanke var godiset Brio, säger Andreas.
– Man hade ju velat sätta sig i solen uppe i skogen och ta sig denna, utbrister Frida.
– Kandiderade citronskivor, tycker Johan. Andreas känner istället färsk citrus med tydligare fräschör och syrlighet.
I smaken märks godis precis som doften, men också vanilj och ek.
– Skumharar och kanderade citroner, konstaterar Johan, medan Frida är inne på rabarberkompott och sedan muskot i eftersmaken. – Det finns banan också, menar hon och får medhåll av Andreas:
– Jag kan hitta skumbanan i doften nu. Johan håller med och kopplar samman skumbanan med godiskänslan han hittade initialt. Samtliga i panelen finner whiskyn trevlig, men större utmaning önskas av Andreas.
– Den stryker en medhårs, men är inte
tråkig, invänder Frida.
Betyg: 8,5/10

Kingsbarns »Balcomie«

Alkoholhalt: 46 %
Nr: 50634
Pris: 602 kr

Frida är inledningsvis skeptisk till doften men Andreas första tanke är att den är intressant. Johan hittar sursherry och lite vulk och Andreas tycker att gummitonen påminner om ett nybyggt gym. Sedan hittar Frida ananas och grönt äpple. För Johan är det mer äppelpaj och han känner även bränt socker, något Andreas håller med om:
– Bränt socker som på en krämbulle, men inte den sötman som finns i smulet på äppelpajen jag brukar göra.
Whiskyn smakar mycket bättre än den doftar, och alla är positivt överraskade då gummitonen är borta. Panelen känner att whiskyn växlar mellan ekbeska och sötma med mördegskakor och inlagda persikohalvor, och att smaken hänger kvar länge. Någon tycker att whiskyn påminner om gammeldags, elegant och traditionell, icke-rökig whisky. En annan tycker i stället att den påminner om japansk, kvalitativ whisky och den tredje jurymedlemmen menar att whiskyn är bra men lite bråkigare än så och hade önskat ännu mer karaktär.
Betyg: 8,3/10

Kingsbarns Single Cask Release 5 yo

Alkoholhalt: 58,6 %
Nr: 4140001
Pris: 999 kr

Andreas och Frida diskuterar doftens jordighet som Frida tycker är sötaktig och går mot paranöt, medan Andreas känner nyvattnad jord och solvarma jordgubbar istället. Johan finner honung och Frida plockar upp kryddiga, vinösa glöggtoner, där Andreas invänder till förmån för kvalitativ rom.
– Det är en doft som man sitter med länge, konstaterar Frida.
– Den är intressant, menar Andreas och Johan instämmer:
– Jag gillar det här. För mig är det kalksten, och sen faktiskt olivolja.
Smakmässigt blir omdömet »spännande«, där Andreas finner gummitoner, Johan hittar olivoljan från doften och Frida fastnar för färsk basilika, sirap och jordgubbar.
– Jag gillar den här, en svårdefinierad smak. Det finns artificiell apelsinton, som marmelad med bitar i, menar Andreas. Frida hittar makadamianöt, vilket Andreas instämmer i.
– Jag tyckte om att den här har en väldigt balanserad smakprofil. Det här var fin, tycker Frida och Johan håller med:
– Ja, den är trevlig.
Betyg: 8,4/10

Testpanelen

Frida Birkehede var Allt om Whiskys stipendiat 2015 och åkte till Skottland för att välja ut ett fat Old Pulteney. Hon är från Skåne och driver till vardags bloggen Änglarnas Andel. Favoritwhiskyn är Caol Ila.