Emma tipsar: tre fina sommarwhiskies

Ett av de roligaste uppdragen jag har är att få chansen att rekommendera och tipsa er om olika drycker, framförallt whisky. Det håller mig på tå, och jag försöker konstant att leta högt och lågt för att finna lite roliga saker för er att testa. Här har jag plockat ut tre whiskies av helt olika anledningar.

Sveriges stolthet!

Bländande (Nr 40860) 8yo
Ett riktigt kraftpaket för dig som gillar svensk whisky med tydlig karaktär av torvrök. Det här är ett samarbete mellan Spirit of Hven och kollegerna på Smögen Whisky.
En blended malt whisky alltså, två singelmalt-destillerier som blandat väl utvald whisky för att skapa något nytt och spännande. Har ni inte hunnit prova denna är det här ett bra tillfälle. Något av ett historiskt samarbete som vi hoppas det blir många fler av i Sverige. Verkligen något att bjuda dina utländska vänner på eller bara hålla för dig själv.
Nio fat: fyra virgin Chinkapin barrels med whisky från Hven och fyra first fill Bourbon barrels från Smögen, samt en first fill Sherry hogshead därifrån.
Volym: 500 ml
Alkoholhalt: 55,5 %
Pris: 1 473kr

Irländskt smakbomb!

Teeling Wonders of Wood (Nr 41382)
En intensiv irländsk whiskey för den som är nyfiken på att lära sig mer om vad olika fat skapar för whiskey, en lärorik resa. Nu för tiden ser vi fler och fler lanseringar från Irland. Teeling räknas nu till en av de stora och trots att de inte varit med så länge kan vi inte längre säga att de är nya. Med serien Teeling Wonders of Wood utforskar de hur olika fat formar whiskey på olika vis. Den här är lagrad på Virgin Portugese Oak ett fat som Teeling whiskey klarar av galant!
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 50 %
Pris: 937kr

Sommarens mest prisvärda whisky!

Fettercairn 12 Years (Nr 86583)
En riktig doldis på Systembolaget. En vaniljstinn, charmig och inställsam whisky. Mycket trevlig! Enhörningen på etiketten kan tyckas som ett lustigt val av djur men ni vet väl att enhörningen är Skottlands nationaldjur?!
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 40 %
Pris: 499kr

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.