Fruktsprit från Schladerer

Att göra sprit på frukt är en gammal tradition, som till exempel i fallet Schladerer, som startade sin verksamhet i tyska Schwarzwald för närmare 170 år sedan. Precis som i fallet med svenskt plommonbrännvin gjorde man en dygd av nödvändigheten och fick bruk för råvaror som annars var svåra att bevara någon längre tid. Men dagens fruktsprit har kommit långt sedan dess. Idag är den ett välkommet inslag i vilket barskåp som helst, lika givande att dricka ren som den är att prova i drinkar av olika slag. Prova till exempel att byta ut gin mot Kirschwasser eller Williams Birne i Tom Collins, Negroni eller i stort sett vilken ginbaserad drink som helst.

Schwarzwälder Kirschwasser

Som namnet antyder är den baserad på körsbär, i det här fallet från lokala odlare i Markgräferland och Staufen, där förutsättningarna för fruktodling är idealiska. Flera olika sorters körsbär används i produktionen, både lokala sötkörsbär, och äldre sorter, som till exempel Dollenseppler, allt för att få till rätt balans i den färdiga spriten. Redan i doften anar man rundade toner av aromatiska körsbär som fördjupas i smaken, där de får sällskap av mandel från körsbärskärnorna, och svaga stråk av mörk choklad. Som ett slags koncentrerad Schwarzwaldstårta.
Nr: 55796
Pris: 449 kr

Williams Birne

Till denna sprit samlar man päron från både Frankrike, Italien och södra Tyskland, även om allt mer av råvaran produceras lokalt. Päronen skördas vid perfekt mognad, krossas och jäses vid låg temperatur för att extrahera så mycket av päronens egen arom som möjligt. Doften är intensivt fruktig med peppriga inslag, och i smaken mer än anar man de päron som utgör basen, tillsammans med toner av aromatiska kryddor.
Nr: 56032
Pris: 449 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!