6 saker du inte visste om Monkey Shoulder

Vad vet du om whiskyn Monkey Shoulder? Allt om Whisky har listat 6 saker som kan vara värt att lägga på minnet när du ska glänsa över grannen i whiskykunskap.

1. Monkey Shoulder är en ”blended malt”

Det är alltså ingen blendwhisky. Begreppsförvirringen är uppenbar. Blended malt kallades förr vatted malt. Till skillnad från blendwhisky som innehåller grainwhisky är en blended malt en blandning av singelmaltwhisky från två eller flera destillerier. När Monkey Shoulder lanserades var blended malts mycket ovanliga på marknaden. Monkey Shoulder fyllde snabbt ett tomrum som ett lekfullt men ändå utpräglat premiumvarumärke.

2. Namnet kommer från mältarnas krumma ryggar.

Monkey Shoulder är ett av Whiskyvärldens märkligaste namn. En apas axel kan väl knappast ha med whisky att göra? Jodå, det kan den visst. Förklaringen är att gamla mältare förr i tiden fick krumma ryggar av att dagligen gå och skyffla malt på mältningsgolven. Man sa att de utslitna männen fick ”Monkey Shoulder”.

3. Glenfiddich, Balvenie och Kininvie var basen

Från början berättade William Grant & Sons, som är ägarbolaget bakom Monkey Shoulder, att whiskyn byggdes upp av deras tre singelmaltwhiskies Glenfiddich, Balvenie och Kininvie. Det exakta receptet idag är lika hemligt som telefonnumret till påven. Orsaken till hemlighetsmakeriet är högst troligt att proportionerna varierar och kanske rent av att receptet ändrats sedan dess.

4. Skotsk whisky som ägs av världens största familjeägda dryckesbolag

Monkey Shoulder ägs av William Grant & Sons, som är världens största familjeägda dryckesbolag med fyra destillerier i Skottland och ett omfattande ägande i bland annat Irland och USA.

5. Favorit i cocktails

Monkey Shoulder är redan från första början designad för att användas som drinkbas. Vi ser den på många hyllor i barerna runt om i världen men även i barskåpet hos den intresserade ”hemmabartendern” Den är suverän i en Old Fashioned men kanske gör sig allra bäst tillsammans med Ginger Beer.

6. God att dricka som den är – också!

Trots att den är en favorit i drinkar upptäcker allt fler hur god Monkey Shoulder är att dricka neat eller ”on the rocks” också. Skål!

Monkey Shoulder

Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 40 %
Nr: 85831
Pris: 399kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!