En finfin bok om svenskt öl

Det finns många böcker om öl och ölbryggning, men få är lika övergripande, genomarbetade och snygga som Fredrik Erikssons ’Öl – svenska hantverksbryggerier och deras bästa recept’, lika mycket en manual som en inspiration, tack vare fotografen Pelle Lundberg.

På strax över 100 sidor får man reda på hela processen från mältning fram till buteljering i alla dess intrikata detaljer, snyggt ordnade i rediga kapitel, som råvaror, ölstilar, recept och mer eller mindre nödvändig utrustning. Här finns handfasta tips på hur man behandlar vattnet, hur man mältar korn eller väljer jästsort för att passa den öl, eller ale, man siktar mot.

Men öl skulle inte finnas utan alla de människor som mältar, binder och brygger, och därför är den frikostigt kryddad med besök på allt som har med öl att göra: mälterier, tunnbindare, humlegårdar, och naturligtvis några av alla de hantverksbryggerier som ligger bakom det som kallas ’Det svenska ölundret’, som gjort att antalet svenska bryggerier stigit från under tio till över 400 på bara trettio år, alla entusiastiska hembryggare oräknade. För de senare har vart och ett av bryggerierna bidragit med sitt favoritrecept, eftersom öl är något man gärna delar med sig av.

Köp boken hos Bokus
Köp boken på Adlibris
Köp boken på Akademibokhandeln

Foto: Pelle Lundberg

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!