Isle of Skye – allt du behöver inför besöket

– Jag stod högst upp på the Quiraing och såg ut över Trotternish-halvön, en miljon olika nyanser av grönt, under den typiskt grå himlen (det finns en anledning till varför Skye ofta kallas ‘the Misty Isle’). Och för mig var det perfekt. Jag hade redan fallit rejält för Skottland, men i det ögonblicket föll jag helt för Isle of Skye. Trots kylan och regnet var det något magiskt över alltihop,
– Amanda Williams – A Dangerous Business Travel Blog.

Text: Gavin D. Smith Foto: Visit Scotland, Johannes Giotas

Amanda Williams är en av många besökare som har fångats av the Isle of Skye, något som styrks av att det är den näst mest besökta platsen i Skottland, slagen endast av huvudstaden Edinburgh. Denna ö i inre Hebriderna – numera med en bro till fastlandet – erbjuder en rik blandning av dramatisk natur, historia, folkliv och romantik. Och dessutom två whiskydestillerier, nämligen Talisker och Torabhaig.

Den berömda bergskedjan Cuillin dominerar landskapet, med ett dussin ‘Munros’ (toppar som når över 3000 fot över havet) och typiskt för detta landskap är följdriktigt nakna, karga klippor, branta klippor och djupa bergsklyftor. The Cuillin lockar erfarna klättrare, men här finns gott om möjligheter även för mindre äventyrslystna besökare att fylla lungorna med öns rena luft.

Torabhaig Distillery. Foto: Johannes Giotas
Talisker Distillery.

Staden Portree

Staden Portree är öns ’huvudstad’ med en naturhamn som huserar både mindre fiskebåtar och fritidsbåtar, medan själva staden har ett brett utbud av attraktioner, fritidsaktiviteter och olika typer av boende. I Portree finns också Isle of Skye Distillers, där bröderna Wilson producerar Misty Isle gin och Misty Isle vodka, och där man också välkomnar besökare till sin Ginskola.

Ett stycke utanför Portree finns flera platser som är väl värda ett besök, som till exempel Dunvegan Castle, där Chiefs of Clan MacLeod har bott i 800 år, vilket gör det till det äldsta kontinuerligt bebodda slottet i Skottland.

Dunvegan Castle

Vill man bege sig utomhus kan man ta sig till Kilt Rock, på Trotternish-halvön, runt 15 kilometer från Portree. Med en höjd på nästan 300 fot, och uppbyggd av basaltpelare, har platsen fått sitt namn från likheten med en veckad kilt. The Mealt Waterfall som kastar sig över klippan ner i havet långt nedanför är en spektakulär syn.

The Old Man of Storr ligger någon halvmil från Kilt Rock, en häpnadsväckande klippformation som syns vida omkring. Vill man komma till foten tar det runt tre kvart att gå för en normaltränad person.

Old man of Storr

På Trotternish-halvön finns också The Quiraing, som har beskrivits som ’de brittiska öarnas största jordskred’, en enastående syn som är lättast att komma till byarna Staffin eller Uig.

The Quirang
The Fairy Pools-trek

På den västra sidan av ön är en av de mest besökta platserna The Fairy Pools, som ligger ett litet stycke från vägen som leder från Carbost till Glenbrittle. Tar man sig hit väntar en närmast magisk sekvens av vattenfall och kristallklara höljor i floden Brittle River.
Vill man veta mer om allt som finns att se och göra på Skye rekommenderas www.skye-connect.com och www.isleofskye.com.

Övernattning

Kinloch Lodge Hotel (Sleat, IV43 8QY – tel. +44 (0) 1471 833333 – www.kinloch-lodge.co.uk). Med ett spektakulärt läge på Sleat-halvön, med betagande vyer över kusten, är detta ett av landets ledande herrgårdshotell, med en minst lika imponerande restaurang.
Cuillin Hills Hotel (Corrybreac Rd, Portree IV51 9QU – tel. +44 (0) 1478 612003 – www.cuillinhills-hotel-skye.co.uk). En före detta jaktstuga, med utsikt över Portree Bay och en välförsedd whiskybar. Ligger mitt i händelsernas centrum, men ändå avskilt, eftersom egendomen är på strax över sex hektar.
Taigh Ailean Hotel (Portnalong IV47 8SL – tel. +44 (0) 1478 640271 – www.taighailean.scot). Genomtänkt hotell av god standard som ger valuta för pengarna. Ligger nära Talisker distillery, och serverar ett eget cask ale, tillsammans med ett rikt urval av singelmalt i Munro’s Bar.
Carter’s Rest Guest House (8-9 Upper Milovaig IV55 8WY – tel. +44 (0) 1470 517143 – www.cartersrestskye.co.uk). Ligger på öns västkust, en uppgraderad B&B som lockar med lugn och ro tillsammans med spektakulära vyer över kusten och havet.

Äta

Three Chimneys (Colbost, Dunvegan IV55 8ZT – tel. +44 (0):1470 511258 – www.threechimneys.co.uk). En av Skottlands mest ansedda och uppskattade restauranger. Exklusiv, men väl värd pengarna. Och efter middagen kan man njuta av en lyxig övernattning i ‘The House Over-By,’ som ligger intill restaurangen.
Edinbane Lodge (Old Dunvegan Road, Edinbane IV51 9PW – tel. +44 (0) 1470 582217 – www.edinbanelodge.com). Superb, men ändå avslappnad fine dining-restaurang som drivs av kocken och ägaren Calum Montgomery. Avsmakningsmenyerna till middag varierar med årstiderna, eftersom allt som serveras är synnerligen lokalt. The Lodge utsågs till Restaurant of the Year vid the Scottish Excellence Awards 2023.
Scorrybreac (7 Bosville Terrace, Portree IV51 9DP – tel. +44 (0) 1478 612069 – www.scorrybreac.com). Skotsk fine dining i elegant och intim miljö, med utsikt över hamnen i Portree. I baren serveras klassiska cocktails med hebridiska inslag.
Birch (Bayfield Rd, Portree IV51 9E – www.birch-skye.co). Beskrivs som ’A Scandi-style coffee shop’. Birch erbjuder en eklektisk meny, från chiapudding till surdeg med chorizo, mjöksyrad chilli och kolad sparris.
Loch Bay (1 Macleod’s Terrace, Stein IV55 8GA – tel. +44 (0) 1470 592235 – www.lochbay-restaurant.co.uk). Modernt skotskt matställe i byn Stein. Deras ‘Fruits de Mer’ är det givna valet för alla som gillar skaldjur.
The Oyster Shed (Carbost IV47 8SR – tel. +44 (0) 1478 503141 www.theoysterman.co.uk). Otroligt populärt fisk- och skaldjursställe som säljer både ostron och färdiga rätter att ta med. Ligger i backen ovanför Talisker distillery. De absolut färskaste humrarna, krabborna och kammusslorna, rätt från båten!

Dricka

Stein Inn (Macleod’s Terrace, Stein IV55 8GA – tel. +44 (0) 1470 592362 – www.stein-inn.co.uk). En av Skyes bästa val för whiskyälskare, med 130 singelmalter på hyllan, plus fina lokala ales, mat och boende.
Seumas’ Bar (Sligachan IV47 8SW – tel. +44 (0) 1478 617175 – www.sligachan.co.uk). Över 400 singelmalt finns i lagret hos denna välkomnande och populära bar på Sligachan Hotel.
Cuillin Brewery and shop (www.cuillinbrewery.com) ligger intill hotellet, och deras Black Face stout är synnerligen bra.
Bar Am Pràban (part of Hotel Eilean Iarmain – Isle Ornsay, Sleat IV43 8QR – tel. +44 (0) 1471 833332 – www.eileaniarmain.co.uk). Välförsedd bar intill Pràban na
Linne Gaelic Whisky shop (www.gaelicwhisky.com). Hotellet kan också på det varmaste rekommenderas.
The Isle of Skye Brewing Company (The Pier, Uig IV51 9XP – el. +44 (0) 1470 542477 – www.skyeale.com). Bryggeri och butik som ligger på piren vid den norra färjehamnen i Uig. Förutom ett brett urval av ales, som till exempel den lysande rökiga Tarasgeir, producerar bryggeriet nu också The Storr Skye Gin i en liten kopparpanna.
Caora Dhubh Coffee Company (Carbost IV47 8SR – tel. +44(0) 1478 640666 – www.caoradhubh.com). Översatt från gaeliska lyder namnet ’Svart får’, och från sitt lilla skjul serverar Jamie Fletcher kakor och öns bästa kaffe, allt med ett etiskt perspektiv och uteslutande av lokala råvaror.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!