Recept rotfrukter: Roten till det goda

Hösten är här och med den kommer alla goda rotfrukter. Förgyll mysiga höstkvällar med våra goda recept, vi bjuder på tillbehör, förrätt, saftig morotskaka och brännvin smaksatt med beta.

Rotfrukter får vi tag i under hela året men under höstmånaderna så är de som bäst, nyskördade och fulla med smak och nyttigheter. Passa på att laga dessa nu i säsong när de är både prisvärda och lätta att få tag på hos lokala odlare.

Recept & Foto: Anders Tegnér

Whiskygravad Terrin med rotfrukter, getost, salvia och valnötter

4-6 personer som snacks
500 g tunt skivade rotfrukter
några blad grönkål
100 g fetaost
100 g crème fraiche
100 g färskost, t ex Philadelphia
Salt och vitpeppar
Salviablad
Grovhackade valnötter eller solrosfrön

Gör så här:
Koka upp lättsaltat vatten och lägg i grönsakerna. Låt dem sjuda någon minut och lägg dem sedan på en kökshandduk för att kallna. Vispa samman fetaost, crème fraiche och färskost, smaksätt med salt och vitpeppar. Lägg ut grönsakerna på en bit plastfilm i en rektangulär form. Bred på ostblandningen och rulla ihop till en rulle. Låt den vila en timme i kylen och skär den sedan i fina bitar. Servera tillsammans med hackade nötter och salviablad. Tips – smaksätt krämen med några
centiliter akvavit.

Rostade parmesanmorötter

4-6 personer som tillbehör

12 medelstora morötter
2 msk hackad vitlök
1 dl riven parmesan
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
1 msk pressad citron
2 msk hackad persilja

Skrubba och dela morötterna på längden. Lägg dem i en bunke och slå över vitlök, parmesan och olivolja. Smaksätt med salt och peppar. Lägg sedan allt på en ugnsplåt och rosta i ca 15 minuter i 200°. Lägg sedan tillbaka morötterna i bunken, tillsätt citron och persilja, blanda runt och servera dem rykande heta. Tips – smaksätt med några centiliter av din favoritakvavit, det blir supergott!

Morotskaka

Till kakan:
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk mald kanel
1 tsk fint salt
4 dl strösocker
300 g mjukt smör
4 stora ägg
1 msk vaniljsocker
6 dl finriven morot
2 dl hackade nötter eller pumpakärnor
1 stor bakform
smör och mannagryn till formen

Till frosting:
500 g färskost (typ Philadelphia)
200 g mjukt smör
500 g florsocker
0,5 dl vaniljsocker
2 msk pressad citron
1 msk finrivet citronskal

Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa 30 sekunder mellan varje ägg så att smeten blir jämn och fin. Rör samman övriga torra ingredienser till kakan. Vänd i de torra ingredienserna tillsammans med morötter och nötter. Smörj och fodra formen med mannagryn, slå i smeten och grädda ca 25-30 minuter på 175°. Känn med en sticka så kakan är genombakad. Låt den svalna 15 minuter i formen, vänd sedan upp kakan på ett galler och låt den kallna.

Vispa färskost och smör tills det är fluffigt. Vispa i socker, vanilj och citron. Bred frostingen på kakan och ställ den minst 30 minuter i kylen innan kakan skärs upp i fina bitar.
Tips – toppa upp smaken på frostingen med några centiliter citruslikör.

Glödbakad selleri

Tvätta och borsta en fin, mellanstor rotselleri. Sätt upp grillen med kol i en ring längs kanterna. Det skall vara sparsamt med kol. Tänd grillen och lägg sellerin i mitten. Grilla under lock med 1/3-dels öppna spjäll. Vänd sellerin efter en timmes grillning. Sellerin skall bli helt mjuk, det tar ca två timmar. Den blir kolsvart på ytan. Låt sellerin svalna något, skär den i klyftor och skär bort det förkolnade på ytan. Smaksätt med flingsalt och servera den tillsammans med crème fraiche smaksatt med Dijonsenap och dragon.

Snabbpicklade rotfrukter

500 g blandade rotfrukter
0,5 dl Perstorps Ättika 24 %
1,5 dl strösocker
4 dl vatten
Kryddor, t ex lagerblad, fänkål och kummin

Borsta noggrant eller skala rotfrukterna. Skär dem i 1-2 mm tjocka skivor och lägg dem trångt i en burk. Koka upp ättika, socker och vatten. När det kokar kraftigt så lägg i kryddorna och slå den heta lagen över rotfrukterna och låt dem kallna. Servera de goda rotfrukterna som tillbehör till kött, fågel eller grönsaksrätter.

Rödbetshummus

1 förpackning kokta kikärtor (350-400g)
4 st rödbetor
0,5 dl rapsolja
1 msk tahini
1 tsk mald spiskummin
1 msk citronzest
1 msk pressad citron
salt och svartpeppar

Skala och dela rödbetorna i ca 2 x 2 centimeter stora bitar. Olja in dem lite på ytan och baka dem mjuka i ugnen. Det tar ca 20 minuter i 175°. Låt betorna svalan. Lägg sedan alla ingredienserna i en mixer och mixa tills det blir en helt slät hummus. Smaka av med salt, peppar, citron och tahini. Servera hummusen tillsammans med bröd.

Brännvin med beta och björnbär

1 flaska
rödbeta, skär en lång remsa med en potatisskalare
3 dl björnbär,
70 cl brännvin, t ex Brännvin special

Slå av lite sprit från flaskan och fyll på med björnbär och beta. Låt det stå svalt tre dagar, skaka då och då. Sila bort bär och beta, slå tillbaka på flaskan och fyll upp med spriten som slogs bort tidigare och kyl till källarsval.

Anders Tegnér är något så mångsidigt som skribent, kock och fotograf. Han skriver och fotograferar för Allt om Whisky och syns frekvent i TV och tidningar. Se mer av Anders alster på tegnersmat.se