Allt om Whisky testar Deanston

Deanston Virgin Oak

Doften inleds med massor av grapefrukt och sedan kryddiga ektoner följt av hallonsoda. Efter ett tag hittas mördeg och en lätt blommighet, tillsammans med färska päron. Med lite vatten och tid i glaset blir doften sötare med blomsterhonung och svarta vingummin.

Smaken är vaniljtung, mjuk och maltig med tydlig ekkaraktär och aningens vitpeppar. Efter ett tag kommer syrlig, färsk apelsin fram med honung och sötade pistagenötter.

Eftersmaken är relativt kort och inleder med smörkola för att sedan mynna ut i ek igen. Med några droppar vatten i glaset blir vaniljtonen ännu tydligare och sedan kommer lite söt anis fram tillsammans med mörk choklad.
Alkoholhalt: 46,3 %
Nr: 85396
Pris: 462 kr
Betyg: 7,6/10

Deanston 12 Years Old

Doftbilden känns oväntat mogen, med en tydlig maltsötma som granola, och sedan frukt i form av färsk citron och gröna äpplen. Torkad ingefära möter sedan honungsmelon och digestivekex. I takt med att whiskyn luftas blir doften något ekigare och får en lätt ton av mörk choklad.

Kexigheten från doften märks absolut av i smaken, och får nu sällskap av mandelbräck, ekbeska och svartpeppar. Efter ett tag kommer en mogen fruktighet fram med kanderade äpplen doppade i kokos samt mogen banan. Munkänslan är lite lätt vaxig och med vatten anas lite söt polkamint tillsammans med mer ekbeska och honung.

En väldigt klassisk whiskyupplevelse som inte gör en besviken.
Alkoholhalt: 46,3 %
Nr: 85327
Pris: 559 kr
Betyg: 7,9/10

Deanston 15 Years Tequila Cask Finish

Ett första djupdyk ner i glasen avslöjar ett något köttigt eller smörigt första intryck av doften med mycket umami och viss örtighet. Efter ett tag kommer pomelo och hallongrottor, och med mer tid i glaset blir doften nötigare med rostade mandlar och en mineralisk känsla.

Smaken är mycket balanserad och elegant, oväntat nog, med grillad ananas, havrekakor, rosépeppar och en lång, knäckig eftersmak. Med vatten blir knäckigheten både tydligare och mjukare för att sedan gå mot smörkola och mandelmassa. Eftersmaken mynnar sedan ut i bitter apelsinmarmelad med farinsocker.

Trots det något spretiga doftintrycket håller whiskyn ihop fint med oväntad elegans smakmässigt. En spännande dram!
Alkoholhalt: 52,5 %
Nr: 59015
Pris: 1 195 kr
Betyg: 8,3/10

Deanston 18 Years Old

Läder möter björnbärssylt inledningsvis i doften, och efter ett tag kommer både flädersaft och syltiga wienerbröd med vaniljsås. En viss, livlig spritsighet märks också av, som pigg cava. Efter en tid i glaset och några droppar vatten försvinner spritsigheten och ersätts av ännu större syltighet tillsammans med nygräddad pecannötpaj.

Komplex smakbild med söta, fruktiga toner som möter stor kryddighet och en del ekbeska. Här varvas valnötter med litchifrukt, ingefära, kakao och ett slags höstig känsla, lite som nästan övermogna äpplen i en äppelkällare. Med vatten hittar romrussin fram med nysågat trä och det hela klingar ut i konserverade persikor och lite kaffetoner.
Alkoholhalt: 46,3 %
Nr: 85868
Pris: 1 322 kr
Betyg: 7,9/10

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!