Deanston – en doldis med stor karaktär

Varje år tar sig hundratusentals turister från storstäderna Edinburgh och Glasgow till de skotska öarna, nationalparkerna eller högländerna. Dessutom är en hel del av dessa turister på jakt efter nya upplevelser genom att besöka en rad olika, frekvent omskrivna destillerier. Ett destilleri som alla borde besöka men långt ifrån alla har besökt är Deanston, som med sitt unika utseende och minst lika unika historia har mycket att erbjuda den maltintresserade – inte minst riktigt trevlig whisky.

Foto: Frida Birkehede

– Deanstons mest speciella egenskap är vår fantastiska, vaxiga råsprit som har en mycket sällsynt karaktär om man ser till den skotska whiskyindustrin. Vaxigheten skapar en mycket intressant whisky och ger den fruktiga spriten en robusthet och ett djup när den matchas med fatet, oavsett om det är vanliga bourbonfat det handlar om eller till exempel mer experimentella tequilafat, förklarar Murray Kerr.

Han har i sin roll som Distillery Manager på Deanston koll på precis allt som rör destilleriet, ett destilleri som under sin rika historia flera gånger bytt skepnad.

Från att ha varit ett jordbruksområde i flera hundra år, blev Deanston en del av industrialismen år 1785 när en bomullsfabrik byggdes på platsen. Under sina glansdagar sysselsatte fabriken över 1 100 män, kvinnor och barn. Runt fabriken växte ett samhälle med allt ifrån skola och affär till bostadshus och en alldeles egen laxtrappa. Med sin geografiskt fördelaktiga placering precis intill floden Teith fanns goda möjligheter till både elektricitet och transport.

Den nuvarande destilleribyggnaden agerade bomullsfabrik i hela 180 år innan byggnaden bytte funktion igen, denna gången till ett destilleri år 1966. Att rent vatten från floden Teith fanns att tillgå är en framgångsfaktor än idag, då destilleriet är det enda i sitt slag i Skottland som är självförsörjande på elektricitet från en egen vattenkraftsanläggning. Detta är dock inte det enda unika med byggnaden. Deanstons traditionella mäsktunna har en helt öppen topp och är den största öppna mäsktunnan som finns kvar i Skottland.

Murray Kerr i sitt rätta element.

– Den innebär flera utmaningar men låter oss och våra besökare se varje rörlig del av mäsktunnan och är fantastisk att titta på när den arbetar, menar Murray.

Idag arbetar ett tiotal hantverkare med att skapa den whisky Murray är så stolt över.
– Liksom många destillerier genomsyras Deanston av historia och är verkligen en underbar plats, berättar han, och fortsätter:
– Som Distillery Manager är du på sätt och vis en väktare av platsen, speciellt nu för mig här på Deanston. Jag hoppas kunna göra förbättringar som förenklar arbetet och möjliggör ökad genomströmning så att vi kan säkerställa att vi producerar ett destillat som alla kan njuta av, men nyckeln är att inte ta bort något. Mitt fokus är alltid att se till att vår underbara sprit är konsekvent lika kvalitativ, så att hjärtat av Deanston Distillery aldrig förändras.

Något som däremot har förändrats är Murrays eget liv. Visserligen har han bott i Skottland sedan födseln, men planerna på att bli destillerichef kom till honom som vuxen och sedan juli 2023 basar han över ett helt destilleri, något få personer i hans ålder kan skryta med.

Från början kommer han från Scottish Border i sydöstra Skottland och växte upp i en stad som heter Melrose, mest känd för att vara hem åt sjumannarugbyn. När det blev dags för vidare studier landade valet på Heriot Watt University för att studera bryggeri- och destillationsteknik. Föga förvånande visade sig detta vara en god grund för en karriär inom whiskyindustrin. Efter examen tog han klivet in i det sistnämnda som operatör i Oban.

– Jag tillbringade nästan fem år på Oban Distillery i den rollen där jag byggde på mina teoretiska kunskaper från universitetet och lärde mig hur man tillämpar den på den verkliga världen, förklarar han.

2021 började Murray på Deanston Distillery som assisterande chef, vilket gav honom möjligheten att ha mer kontroll över olika förbättringsprojekt på plats. Efter det tillbringade han sedan tio månader som tillfällig destillerichef för Tobermory Distillery på den vackra ön Mull på grund av en kollegas mammaledighet, varefter Murray sedan återvände till Deanston då en befordran till chef för Deanston Distillery väntade på honom.

Trots storleken rymmer Deanston en stor bredd på sina whiskies.

– Whiskyindustrin är, trots sin storlek, egentligen ett litet samhälle och jag hoppas att jag inom branschen nämns med vänlighet. Jag träffar många fantastiska människor som jag ser upp till inom branschen, så jag hoppas att jag kan hålla en lika hög standard i takt med att jag själv utvecklas inom yrket, erkänner han ödmjukt.

Att jobba som Distillery Manager håller onekligen honom sysselsatt, och att dagarna innehåller ett visst mått av oförutsägbarhet är något han uppskattar.

– Jag tror inte att det finns något sådant som en vanlig dag som destillerichef, vilket är en del av anledningarna till att jag älskar rollen. Min första och främsta prioritet är att mitt team och alla på plats månar om säkerheten. Mitt nästa fokus är vår prestation, att titta på historisk produktion för alla områden som kräver förbättring samt att se framåt mot kommande produktionsscheman, planerade arbeten samt långsiktiga strategiska förbättringar som kan göras på plats. Jag stämmer alltid av regelbundet med mitt team, även om jag vet att allt fungerar bra för dem varje dag. Vid sidan av detta har vi VIP-gäster som jag får visa runt på destilleriet för att lära dem om det fantastiska arbete som pågår hos oss.

I whiskybranschen experimenteras det idag med olika recept, jäststrängar, jordmåner, fattyper och kornsorter. I allt detta står Deanston tryggt och stabilt med ett destillat som år efter år kan ta sig an olika fattyper men som fortfarande är troget sin traditionella karaktär.

– Deanston växer år för år, men vi är fortfarande bara kända av mer ambitiösa och nyfikna whiskydrickare i samhället, och många människor är tyvärr inte medvetna om varumärket alls, säger Murray och fortsätter:
– Det viktigaste för oss är att folk ska få smaka whisky från Deanston för att få uppleva den ikoniska vaxartade smaken du inte hittar hos de flesta andra varumärkena. Genom att utnyttja den traditionella karaktären hos Deanston kan människor få utforska skillnaden i destillatet utan störningsmoment som vissa experimentella buteljeringar kan ha. Med det sagt har vi nyligen släppt vår 15-åriga buteljering med tequilafinish som har varit en stor hit och verkligen har fått folk att prata om vår whisky på grund av den annorlunda karaktären hos tequilafaten och skillnaden i doft och smak som tequilan åstadkommer.

Förutom den nya femtonåringen finns det flera standardbuteljeringar på Systembolaget, där 12-, 18- och 21-åringarna nyligen fått sällskap av ett ekologiskt alternativ.

Deanston har producerat ekologisk whisky i över tjugo år.

– Vi har nyss släppt vår ekologiska buteljering från 2001. Den är fantastisk att kunna visa upp på grund av att den är ett bevis på Deanstons långa engagemang för att varje år i över 21 år producera ekologisk whisky. Vi har också ett riktigt mästerverk med vår åtta år gamla Banyuls cask finish. Den har en briljant blandning av sötma och krydda från faten och låter verkligen destilleriets egen karaktär lysa genom faten.

För Murray Kerrs egen del gäller det att fortsätta ge Deanston allt fokus för att utvecklas tillsammans med destilleriet.
– Jag hoppas kunna rota mig på Deanston i flera år nu och ligga i framkant av den spännande tillväxt och utveckling som väntar för destilleriet. Jag får arbeta med ett fantastiskt team på plats tillsammans med briljanta kamrater på systerdestillerierna Tobermory och Bunnahabhain så jag tycker verkligen om att arbeta med alla omkring mig, vilket gör jobbet ännu bättre. Själv vill jag fortsätta arbeta med att utveckla mina kunskaper och få en ytterligare förståelse för den större bilden från mältning till lagerhållning och fatval.

Missa inte vårt test: Allt om Whisky testar Deanston

Etiketter

Frida Birkehede var Allt om Whiskys stipendiat 2015 och åkte till Skottland för att välja ut ett fat Old Pulteney. Hon är från Skåne och driver till vardags bloggen Änglarnas Andel. Favoritwhiskyn är Caol Ila.