High Coast Whiskyfestival 28-29 juni

Snart har det gått ett år sedan förra årets whiskyfestival vid Ångermanälvens strand, och årets festival närmar sig för alla som längtar efter en whiskyfestival där inte bara whiskyn står i centrum. För minst lika viktig är också maten, umgänget, musiken och naturligtvis naturen, med de där ljusa sommarkvällarna som man minns så länge.

Precis som förra årets festival är årets upplaga en festival för alla sinnen, fast whisky är naturligtvis dess röda tråd, med provningar, prat och produktion. För även om det är festival så pågår produktionen av whisky; destilleriet är igång, fat fylls i tapphuset och om du funderar på att bli fatägare är det kanske läge att slå till. Kika runt som du känner för, titta på faten, ställ alla frågor du kan komma på och låt dig inspireras.

Och även om det inte blir något fat på just den här festivalen är du mer än välkommen att vandra runt och bekanta dig med destilleriet och nosa på atmosfären i lagerhusen, kanske plocka något att äta från de matställen som finns runt området, eller ta en titt på menyn på Restaurang 63°N. Blir du sedan sugen på en provning finns det mycket att välja bland, både från High Coast och annorstädes, några av höjdpunkterna ser du nedan.

Och vad vore whisky utan trevligt sällskap, skön stämning och god mat? På High Coast Whiskyfestival är det du som håller i taktpinnen. Du bokar in dig på de provningar du vill och ägnar resten av tiden åt det du känner för, en god middag, en stilla stund vid älvstranden eller en svängom framför scenen där musiken flödar fritt och glatt, från både trubadurer och lokala band. Hela programmet och möjlighet att förboka biljetter finner du på highcoastwhisky.se.

På festivalen finns både ställplatser och platser där du kan slå upp ditt tält. Vill du ha lite glamour bokar du ett av festivalens glampingtält, med riktiga sängar och naturskönt läge vid älven. Bor du längre bort finns det gott om transferbussar som tar dig dit du vill.

Program:

Provningar fredag 28 juni
• Small Batch – Blender Lars Karlsson leder dig genom serien Small Batch
• Origins – Älv, Hav, Berg och Timmer, alltså det som tillsammans kallas High Coast Origins, på den plats där allt tog sin början. Under ledning av Brand Manager Peter Söderlind.
• Smakernas uppkomst – En djupdykning i hur whiskyns olika nyanser och toner uppstår, med prov från hela produktionsledet.
• Ardnamurchan & Adelphi – Det är inte bara i Sverige man gör fantastisk whisky. Det görs även i Skottland, och Ardnamurchan är ett av de piggaste och mest omtalade destillerierna. Graeme Mackay visar prov på destilleriets konst.
• Ur & Skur – Brand Manager Peter Söderlind tar oss ner till älvstranden för att prova fyra olika whiskies i deras naturliga miljö, tillsammans med de berättelser som format -och formats av- whiskyn från Ångermanälven.
• Amrut – Det omtalade destilleriet från Bangalore är på välkommet besök för att visa vad indisk whisky vill och kan.

Provningar lördag 29 juni
• Rom – rom är alltför lite känt, trots all sin elegans och variationsrikedom. Thomas Sundblom är din ciceron i romens begrepp och benämningar, med smakprover på de olika stilarna.
• Japan och High Coast – Sara Larsson, Brand Ambassador på High Coast, visar sina personliga favoriter från både Japan och Ångermanälven.
• Drinkskola – John Bielsten är inte bara Brand Ambassador på High Coast, han är också erfaren bartender och delar med sig av drinkrecept baserade på High Coast Whisky.
• Mountains – den största whiskyserie High Coast någonsin gjort. Peter Söderlind berättar om tankarna bakom, med provning av whisky som ännu inte släppts.
• Scotch Malt Whisky Society – världens största whiskyklubb, med egna buteljeringar i tolv olika smakprofiler, varav fem kommer att provas.

Läs mer om festivalen och köp biljetter på https://www.highcoastwhisky.se/besok-oss/whiskyfestival

Pssst – missa inte att du kan vinna biljetter till festivalen fram till den 27 maj 2024! Tävla här: Vinn biljetter till High Coast Whiskyfestival 2024!

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!