Bitburger – ”Bitte ein Bit”

bitburger_fat_lowBitburger Brauerei i staden Bitburg är ett av Tysklands största som tillverkar fyra miljoner hektoliter öl om året och är störst på fatöl i landet, så det är inte undra på att man ute på krogar och restauranger hör ovanstående rubrik synnerligen ofta. Uttrycket var ursprungligen en slogan som lanserades redan på 1920-talet, men hänger med än idag. 

Vattnet kommer från deras egna källor 300 meter ned i berget, och har så gjort ända sedan 1909. Man menar att det är just detta vattens exceptionella kvalitet som är grunden till Bitburgerölets distinkta smak. Men givetvis spelar också malten, delvis beredd av lokalt odlat korn, och humlen en väsentlig roll. Den senare utgörs också den till en del av humle från lokala odlare i Holsthum. Den kompletteras med bitter- och aromahumle från välkända Hallertau-distriktet.

Rätten till pilsener

1817 grundade en Johann Peter Wallenbroon sitt bryggeri i den lilla staden Bitburg i Rheinland-Pfalz. Den tillhörde då sedan två år kungadömet Preussen. Bryggeriet var inledningsvis koncentrerat på att göra överjäst öl. Johanns änka fortsatte driften tills deras dotter Elisabeth gifte sig med en Ludwig Bertrand Simon som då tog över. Deras son Theobald Simon gjorde omfattande investeringar och bryggeriet expanderade. Han skaffade också kylanläggningar som möjliggjorde tillverkning av de nya, populära underjästa pilsnertyperna. 1883 kom Bitburgers första Pils Bier som blev en framgång och ledde till att de öppnade en filial i närbelägna Luxembourg.
1909 lanserades »Original Simonbräu German Pilsener« och efter en uppmärksammad rättegång vann de rätten att kalla sitt öl Pils eller Pilsener. Det domslutet gjorde också att begreppen etablerades runt om i Tyskland.

Sönerna fortsatte förvalta bryggeritraditionerna och gör så än idag genom sjunde generationens representant, som dock bär det tämligen otyska namnet Jan Niedwodniczanski.

1991 köpte Bitburger Brewing Group Köstritzer Schwarzbierbrauerei i Thüringen i östra Tyskland. Bryggeriet har anor tillbaka till 1543 och är därmed en av de äldsta svartölsproducenterna, även om det allra äldsta är Braunschweiger Mumme som nämns i skrift 1390.

kostritzer-schwarzbier-flasche_sb_033l_low

Det populära svartölet

Johann Wolfgang Goethe lär ha varit förtjust i svartöl, och speciellt det från den lilla staden Bad Köstritzer som inte ligger så långt från Weimar där Goethe ju tillbringade femtio år. Det svarta ölet lär ha hållit honom uppe under en sjukdomsperiod när hans mage varkrasslig. Huruvida också rikskansler Bismarch hade en känslig mage är oklart, men svartöl från Köstritzer gillade han.
Sedan Bitburger tog över har produktionen ökat remarkabelt – från 14 500 000 liter 1991 till 91 miljoner liter 2004.

Köstritzer Schwarzbier bryggs på en blandning av ljus pilsnermalt och lättrostad münchenermalt med lite svartmalt. Det humlas med Nordbräu bitterhumle och Spalt Spalten aromahumle.

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör