Emmas favoriter

AOW_EMMA3

Dagligen kommer jag i kontakt med läsare som undrar över mina tips och favoriter. Naturligtvis har frågorna ofta med whisky eller öl att göra men inte sällan kommer frågor om allt möjligt som man önskar råd om. Jag tänker under året ge mina favoriter som för stunden känns roliga och intressanta av olika skäl.

En av de vanligaste frågorna är

»Vilken är din favoritwhisky?«

Inget svar är enkelt och det är därför jag tycker att vi tar det från början. Vilka blev mina första favoriter? Jo, den som fick mig att bli vän med whisky för alltid var »The Speyside«. Det var deras 10-åring som lärde mig vad whisky kunde vara. Den återkommer jag till gång på gång. Idag finns den inte längre, men Systembolaget har deras 15-åring.

En annan tidig favorit är Springbank, destilleriet som fortfarande har kvar en del av sitt mälteri och också en egen buteljeringshall i anslutning till byggnaden. Idag finns deras 15-åring i beställningssortimentet och den är väl värd att prova. En välgjord, kryddig och medelrökig whisky som med sin välbalanserade kropp håller sig kvar länge i munnen.

Att experimentera med olika glas är alltid spännande. Jag har flera gånger blivit serverad Caol Ila 12 yo i väl kylda champagneglas med en isbit i. Det känns lite som att svära i kyrkan, men det är helkul att bjuda sina gäster på det som en aperitif. Om man lägger en isbit i champagneglasen innan man lägger dem i frysen får man en häftig effekt, för whiskyn skiktar sig när man häller upp den.

emmas-favoriter3Bortsett från att läsa Allt om Whisky finns det många andra sätt att få tips och råd om vad man ska dricka till maten. Jag håller utkik efter en »App« till min gamla Iphone, som ska komma vilken dag som helst nu. Den kommer via Itunes att ge möjlighet till tips om val av dryck till mat, val av glas till olika drycker, hur man tar bort vinfläckar och lite humoristiska funktioner som till exempel hur man uttalar vissa vinproducenters namn. Ibland vill man ju sätta den irriterande vinsnobben på plats.

Nu ska jag hem och avsluta dagen med en Einbeckeröl. Bryggeriet har många karaktärsfulla öl men idag får det bli deras alkoholfria variant. Det är en dag i morgon också.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.