Bästa ekologiska vodkan är svensk

Skånska Purity Vodka vann igår guld vid tävlingarna Vodka Masters och Travel Retail Masters i Cannes. Vodkan som tillverkas på skånska Ellinge slott utanför Eslöv vann Guld- och Mastermedaljer i alla – sju av sju – kategorier. Bland annat blev det maximal poäng i tävlingens ekologiska kategori, något som aldrig tidigare hänt i tävlingens historia

Tävlingarna anordnas av engelska branschtidningen The Spirits Business. Purity Vodka kammade hem guld i kategorierna Micro Distillery, White Spirits samt två i Design and packaging. Vodkan utsågs också till Master, Best in Show, i kategorierna Scandinavian, Smooth och Organic.
Samtliga bidrag blindtestas av en namnkunnig jury bestående av journalister och vodkaexperter i branschen. Juryn leds av Ian Wisniewski, en av världens främsta vodkaspecialister.

Under de tio år det tagit att utveckla Purity Vodka har en destillationsmetod tagits fram vilken krävt att man designat en egen destillationspanna i koppar och guld. Efter att vodkan destillerats 34 gånger i en långsam, integrerad process är destillatet så rent att det inte behöver filtreras. Detta samtidigt som vodkan sägs behålla det ekologiska vetets och kornets karaktär.

Purity Vodka (86519) finns på beställningssortimentet på Systembolaget och en flaska kostar 480 kronor.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.