Whisky i gammeldanskens rike

De flesta destillerier håller sig med en destilleributik där man kan köpa några få oftast löjligt dyra standardutgåvor, torra kex och en t-shirt med reklamtryck. Bröderna Poulsen i Köge håller sig med ett himmelrike. Följ med till ett ”rigtigt dejligt lille destilleri” – Destilleriet Braunstein.

Det är lätt att imponeras av Michael och Claus Poulsen, bröderna som gör vad som faller dem in – och som lyckas med det. Säkert tyckte många att det var en vansinnig idé att börja tillverka dansk whisky, utan kunskaper, utan erfarenhet och i ett land utan tradition. Men är man nu född entreprenör, om man har en dansk skalle som myllrar av idéer och därtill en obeveklig förmåga att få saker ur händerna så går det. Visst, några bra affärer i ryggen som gör det omöjliga möjligt är ju också ett smörjmedel för vilka drömmar som helst – och det hade bröderna, både drömmar och smörjmedel, och danska skallar.

Det började för tiotalet år sedan vid flodbanken i Spey. De passionerade flugfiskarna Claus och Michael var över på en av sina otaliga fiskeresor på jakt efter silverglänsande öringar och lugnet som en bara stilla kvällswhisky kan ge i Speyside. Med några av världens främsta destillerier på ett flugkasts avstånd och med inspiration från en maltdoftande fickplunta, är det inte konstigt att tanken slog rot i de unga entreprenörerna. Visst går det att göra whisky i Danmark. Just där och då hade bröderna sålt sitt företag, en stor grossistfirma i VVS-branschen. De befann sig i ett läge i livet när de inte visste vad som skulle hända, men där de hade möjligheter att låta vad som helst ske. Så varför inte bygga ett destilleri?

Väl hemma i Danmark började planeringen. Det var ett Sisyfosarbete att plöja sig igenom den danska alkohollagstiftningen och att få de tillstånd som krävdes. Snart visade sig att den danska staten ansåg att endast bryggare kunde bli destillatörer. Sagt och gjort: bröderna fick börja med att göra øl – och som de gjorde det.

– Vi lärde oss allt om öltillverkning, anställde en tysk bryggmästare och investerade i den utrustning som krävdes, men hela tiden såg vi det som en nödvändighet för att få göra whisky, berättar Claus Poulsen.

I dag har det som då var ett nödvändigt ont blivit en stor försäljningssuccé. Ølet från Bryghuset Braunstein – namnet kommer från brödernas österriska släkt –räknas numera som ett av Danmarks bästa öl och Bryghuset har blivit ett av de största bryggerierna bakom jättarna, vilket inte säger lite i ett land där öl är en del av folksjälen. I dag är Braunstein-ölet Danmarks mest sålda mikroöl och det finns att köpa i stormarknader och i ölbutiker över hela landet. I Sverige representeras Braunstein av Galatea, och såväl öl som whisky finns att beställa via beställningssortimentet.

Planerna på att göra whisky fortsatte dock oförminskat och de första dropparna rann ur tappkranen i mars 2007. Den första whiskyn från Braunstein släpptes förra året. Edition 1 mottogs såsom förstfödd whisky brukar göra med ett enormt intresse, blixtsnabb slutförsäljning och auktionspriser som trotsar allt rimligt förnuft.

– Vi följer två grundrecept, som bygger på vad Michael och jag föredrar för typ av whisky. Jag uppskattar lite rökigare, robust whisky med mycket karaktär, medan Michael vill ha en elegantare och fruktig whisky, säger Claus Poulsen.

När den första whiskyn skulle släppas blev det lottdragning. Lotten föll på Michael, sedan dess har också Claus whisky kommit. Hittills har sex buteljeringar lämnat fadershuset och fler är på väg. Braunsteins whisky släpps i två serier, Braunstein Library Collection, som är standardserien med 46-procentiga tappningar och Braunstein Edition som är noggrant utvalda cask strength-tappningar. För enkelhetens skull döps whiskyn efter tappningsåret och turordningen. I år kommer följaktligen 11:1 och 11:2, samt en ekologisk whisky E:3. Braunsteins whisky har en sällsynt elegant och unik presentation, förpackningen är en ståtlig bok med tjocka pärmar som omsluter en 50-centilitersflaska.

Ännu är Braunstein ett ungt destilleri med ung whisky i fat och flaskor och det är orättvist att bedöma den utifrån andra mallar än sina egna. Whiskyn har mycket fatkaraktär och man märker att bröderna lägger extra arbete och pengar på att skaffa bra fat. Ännu är volymerna små och det är främst entusiasterna som köper, men de är å andra sidan hängivna ambassadörer – och många. I sin tyska hybridpanna tillverkar Braunstein också andra sprittyper. Deras kryddade snapsar och fatlagrade akvavit är storsäljare i snapslandet Danmark.

Att besöka Braunstein i lilla vackra Köge (40 minuter med S-tåg från Köpenhamn) kan man göra av andra skäl än att uppleva ett spännande destilleri och härligt bryggeri. Som de entreprenörer Claus och Michael är har de etablerat en verkligt exklusiv whiskyambassad på destilleriet. De har skaffat sig dansk agentur för flera stora märken som Nikka, Bunnahabhain och Duncan Taylor. De köper stora mängder whisky och deras butik är tveklöst en av Europas mest välsorterade whiskybutiker. Ett fantastiskt sortiment med oöppnade och öppnade flaskor möter besökarna i butiken och baren, och priserna är många gånger synnerligen trevliga.

– Vi har cirka 1 000 besökare i veckan, inte minst är det många whiskyklubbar som kommer hit för provningar och destilleriturer. Det tycker vi är mycket trevligt och vi välkomnar gärna fler svenska klubbar och besökare, säger Claus.

Hela Braunsteins sortiment och mängder med annan whisky kan köpas via nätet. Glädjande nog är allt skattekrångel avklarat så numera skickar man whisky även till adresser i Sverige. Den som vill handla eller fönstershoppa kan gå in på www.whiskydirect.dk.

Whisky i Danmark

 
Det danska whiskyintresset växer. I Gammeldanskens rike regerar fortfarande öl- och snapskulturen men whiskyklubbarna blir fler och fler och entusiasterna är kunniga och engagerade. Varje år arrangeras välbesökta whiskymässor och butiker som Juuls och Kokkens Vinhus i Köpenhamn är begrepp i whiskyvärlden. I dag är fem destillerier på väg att sätta Danmark på whiskykartan, förutom Braunstein, som kommit längst och är en drivande motor, tillverkas också whisky på Bornholm, i Skjern och Give på Jylland och i Ørbæk på Fyn. Bröderna Braunstein har också förverkligat den första danska whiskytidningen och nyligen givit ut en påkostad vacker bok ”Whisky på dansk”.

Hasse Nilsson är mångårig medarbetare på Allt om Whisky och har ett helt yrkesliv ägnat sig att skriva som copywriter, journalist och författare. I dag är han hovskribent på High Coast Distillery där han också jobbar med marknadsfrågorna. Hasse är en av Sveriges mest anlitade provningsledare och en uppskattad föreläsare. Han har också vunnit både SM och VM i nyskrivna snapsvisor.