Svenskt bryggeri firar midvinterblot med vaniljchock

Nu är det julöl igen och det är överraskande få svenska bryggerier som vågar ta ut svängarna. Det tycks man emellertid inte ha problem med på Sigtuna bryggeri. I år lanserar de två veritabla tomtesnytingar på åtta respektive nio volymprocent.

Första ölet ut är Vanilla Syndrome Brown Ale och är bryggeriets bidrag till serien om experimentöl. Upplagan, blott 1500 flaskor, vittnar om exklusiviteten i produkten. Men så har det också gått åt tre kilo vaniljstänger för att få den exakta balansen mellan alkohol och vanilj i ölet.
Det andra ölet, Midvinterblot 2012, är en Imperial Porter bryggt på en mångfald antal maltsorter på korn och havre, dock främst chokladmalt och mörk karamellmalt. Ölet är främst skapat för desserter och chokladtårtor.
Båda ölen lanseras på Systembolaget i november.

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.