Mästarbryggare Heidrich tolkar julen 2012

När S:t Eriks mästerbryggare Jessica Heidrich tolkar julportern sker det med både tradition och modern elegans. Och det som kanske överraskar är att ölet denna jul är en porter.Samtidigt finns en stark tradition i Sverige med just det mörka ölet, en tradition Jessica Heidrich gärna följer upp. Och dessutom gör den ekologisk.

– När jag brygger klassiska öl vill jag att dess rötter ska vara förankrade i traditionen samtidigt som de också ska vara moderna, säger Jessica Heidrich och fortsätter:
– Portern ligger mig extra varmt om hjärtat då S:t Eriks Bryggeri redan började brygga drycken på 1870-talet. S:t Eriks Julporter passar utmärkt till alla julens måltider men att använda den som ingrediens till mumma ser jag som ett helgerån. Fast … man vill ju också ha en riktigt god mumma till jul …

S:t Eriks Julporter är bryggd på en blandning av ekologisk choklad-, karamell- och munchenermalt. Humlet heter East Kent Goldings och är av klassisk brittisk typ.

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.